Moskova ve Ankara, S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına yönelik sözleşmenin imzalandığını doğruladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti sonrası İstanbul’a dönüş yolunda Türkiye gazetesine yaptığı açıklamada, “Rusya’dan S-400’lerin alınması için imzalar atıldı. Bildiğim kadarıyla kaparo da verildi. Gerek Sayın Putin, gerekse şahsımın bu konuda kararlılığımız var” demişti. Öte yandan Kremlin’in askeri-teknik iş birliğinden sorumlu danışmanı Vladimir Kojin, TASS haber ajansına verdiği röportajda, “Kontrat imzalandı, hayata geçirilmek üzere hazırlanıyor. S-400’ün en zor sistemlerden birisi olduğunu biliyorsunuz. Bu yüzden, burada önemli birçok nokta var. Sadece bu kontrat ile ilgili alınan tüm kararların kesin olarak stratejik çıkarlarımıza uyduğunu garanti edebilirim. Bu sebepten dolayı Türkiye’ye baskı yapmaya çalışan bazı batılı ülkelerin tepkilerini anlıyoruz” dedi.
Uçak krizi sonrası en büyük siyasi adım
Türkiye’nin NATO dışı bir ülkeyle imzaladığı en büyük anlaşma olma özelliği taşıyan bu anlaşmanın imzalanması, 2015 yılının sonbaharında Türkiye savaş uçaklarının Suriye’de Rus uçağını bombalaması sonrası aylarca süren kriz sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde gerçekten büyük bir siyasi adım olarak kabul edilmekte.
Öte yandan, Türkiye’nin Rusya füze sistemini satın alma niyetini duyurması, Ankara’nın NATO’daki müttefiklerinden olumsuz tepkilere neden oldu. ABD Savunma Bakanı James Mattis, ülkesinin s-400 anlaşmasına engel olmayacağını vurgulamıştı. Mattis, mesele hakkında, “Bu, Türkiye’nin bağımsız bir biçimde vereceği bir karar” demişti. Fakat, Rusya sistemlerinin NATO’nunkilerle hiçbir zaman uyumlu olmayacağının altını çizmişti. Mattis, “Sorun, NATO’nun füze sistemlerinin Rus sistemleri ile birlikte nasıl kullanılacağı konusunda ortaya çıkmakta. İki sistemin birlikte çalışabilmesi mümkün değil” diyerek iki tarafın anlaşmayı imzalayıp imzalamayacaklarını görmek için bekleme çağrısında bulunmuştu.
İki ülke arasında böyle bir anlaşmanın imzalanabileceğinden şüphe duyan sadece Mattis değildi. Rus analistler de anlaşmaya şüpheyle bakmakta. Stratejik Rekabet Merkezi Müdürü Ordu Uzmanı Ivan Konavalov, anlaşmanın imzalanmasının ‘siyasi bir oyunun parçası’ olduğunu belirtirken öte yandan, “Elbette, mevcut durumda hiçbir şey hariç tutulmamalı” dedi.
Rus uzman Alexander Berindjiev, “S-400 anlaşması hakkında konuşmak Türkiye ve Rusya ortak basınının işi” dedi.
Putin ve Erdoğan mart ayında Moskova’da gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında S-400 anlaşmasını görüşmüştü. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, mart ayı ortasında ‘Izvestia’ gazetesine verdiği röportajda, bu durumu vurgulamıştı. Gazetenin aktardığına göre, Kremlin’de iki ülkenin cumhurbaşkanları arasındaki görüşmeler sırasında Türk tarafının S-400 hava savunma sistemini satın alması meselesi konuşulmuştu. Rostechnologii Şirket Başkanı Sergey Chemezov, Türkiye, uçaksavar sistemlerinin satın alınması için müzakere çerçevesinde anlaşmayı finanse etmek için Rusya’da kredi talebinde bulunduğunu ancak, çözüme kavuşturulamadığını belirtti.
Saniyede 4.8 kilometre yol katediyor
Rusya, S-400 uçaksavar füze sistemlerinin önemli siyasi, idari, ekonomik ve askeri tesislerin hava saldırılarından korunması için tasarlandığını açıkladı. S-400 sistemlerinin dünyanın en gelişmiş hava savunma ve anti-füze savunma sistemlerinden biri olduğu belirtildi. Ayrıca söz konusu sistemlerin uçak ve kanatlı füzeleri 400 kilometreye kadar hedefi yok edebildiği ifade edilmekte. Aynı zamanda 30 kilometreye kadar bir yükseklikte saniyede 4 bin 800 metre hızına ulaşan balistik füzeleri de izleyebilir, zarar verebilir ve yok edebilir. Sistem 72 füzeyi hedef alabiliyor ve aynı anda 36 hedefi yok edebiliyor ve 5 dakika içinde faaliyete geçebiliyor. Söz konusu sistemleri, Rusya’dan satın alan ilk ülke Çin idi.