Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘En İyi Arap Üniversiteleri’ sıralamasında 3 Suud üniversitesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

En iyi Arap üniversitelerini belirleyen birçok sıralama bulunmakta; Times Yüksek Öğretim Dünya Üniversiteleri Sıralaması, QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması ve Ranking En iyi üniversiteler sıralaması gibi.

Bu sıralamalarda ‘En iyi Arap Üniversiteleri’ listesindeki zirve isim değişiklik gösteriyor ama en iyi üniversitelerin, Suud üniversiteleri olduğunu herkes onaylıyor.

Bazı sıralamalarda, zirve ismin Kral Abdulaziz Üniversitesi olduğu; bazılarında ise, Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi olduğu görülüyor.

Derecelendirme ve analiz kuruluşu U.S News & World Report’un listesinde ise, Kral Saud Üniversitesi ilk sırada yer alıyor.

Sıralamalar, Arap Üniversiteleri sitelerinin sıralamalarında olduğu gibi birbirine yakın gözüküyor. Bu yılın en yeni listesini, 2004 yılından beri Londra ve Singapur’da Arap, Asya ve Latin Amerika üniversitelerinin en iyiler listesini çıkaran ve 2014 yılında Arap üniversitelerinin ilk sıralamasını yayınlayan, Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS yayınladı.

QS kuruluşunun son sıralamasında ilk onda yer alan Arap Üniversiteleri şunlar:

1. Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi

Kral’ın emriyle 1963 yılında kurulan, Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi’ne kuruluşundan bir yıl sonra 67 öğrenci kaydoldu. 1971 yılında ise 4 öğrenci lisans diploması almaya hak kazandı. Şu an yaklaşık 8 bin öğrenciyi barındıran ve dünya çapında 173 merkezi bulunan devlet üniversitesi, QS kuruluşundan beş yıldız aldı.

2. Beyrut Amerikan Üniversitesi

Daha çok orta dereceli bir özel üniversite olan Beyrut Amerikan Üniversitesi, bütün ihtisas alanlarında eğitim vermekte. 1866 yılında kurulan üniversite, bölgedeki en eski üniversitelerden. Bünyesinde yaklaşık 800 akademisyen , 8 bin öğrenci barındırıyor. Üniversite lisans, yüksek lisans ve doktora diplomaları veren, 120 eğitim programı sunmakta. Dünya çapında 235.sırada yer alan üniversite, geçtiğimiz yıldan beri Arap üniversiteleri sıralamasında yerini koruyor. Üniversitedeki 8 bin 200 öğrencinin arasından, bin 770’i yabancı uyruklu.

3. Kral Saud Üniversitesi

Son zamanlarda dünya çapında bir araştırma üniversitesi olmak için bir genişleme ve geliştirme programına başlayan üniversite, bu amaca ulaşmak için; bazılarının Nobel Bilim ödüllü olduğu birçok seçkin uluslararası araştırmacıyı, üniversite bünyesine dahil etti.

Üniversite, devlet üniversitesi olup, Suud’lu öğrenciler ve yabancı uyruklu yüksek lisans öğrencileri için burs imkanı sunuyor.

Ayrıca üniversite bünyesinde, araştırma olanakları ve uluslararası düzeyde bir kütüphane bulunmakta.
Üniversite; mühendislik, ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, arkeoloji, islami araştırmalar ve tarih alanlarında eğitim vermekte.

Üniversitenin kimya, tıp, biyoloji alanlarında da eğitim programları bulunmakta.

Dünya çapında 221.sırada bulunan üniversitede bini yabancı öğrenci olmak üzere, 31 bin öğrenci eğitim görmekte.

4. Kral Abdulaziz Üniversitesi

Şu anda lisansüstü programlarını geliştirmek için çalışmalarını sürdürmekte olan üniversitenin, yaklaşık 7 bin yabancı uyruklu öğrencisi dahil olmak üzere, 33 bin öğrencisi bulunmakta. Lisansüstü eğitime kayıt olan 110 öğrenciden 14’ü doktora yapmak için üniversiteye kayıt yaptırıyor.
QS kuruluşu dünya çapında 267.sırada bulunan üniversiteye, beş yıldız verdi.

5. Kahire Amerikan Üniversitesi

Mısır’daki bilimsel, kültürel ve sosyal hayata önemli etkileri olan, orta dereceli özel bir üniversite. Kahire Amerikan Üniversitesi, 1919 yılında kuruldu. Birçok alanda halen aktif olan yaklaşık 35 bin eski mezunu bulunmakta. Üniversitenin yeni binasındaki 36 ana bilim dalında, 6 bin 500 öğrenci ve iki doktora programına sahip 44 yüksek lisans programı mevcut.

Yaklaşık 16 bin öğrenci, yetişkin eğitim programlarına her yıl kayıt yaptırmakta. Üniversite tarafından verilen diplomaların Mısır’da ve ABD’de geçerliliği bulunmakta.

Dünya çapında 395.sıralamada bulunan üniversitede, 222 yabancı uyruklu öğrenci dahil olmak üzere, yaklaşık 5 bin 800 öğrenci eğitim görüyor.

Üniversite bünyesinde 178’i yabancı 534 akademisyen eğitim vermekte.

6. Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi

BAE’de doktora eğitimi veren ilk üniversite olan Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi, yüksek lisans derecesi almak isteyenlere, birçok yüksek lisans eğitim programı sunmakta.

Doktora programları, uluslararası düzeyde araştırma kapasitesini artırmak için yeteneklerin geliştirilmesi yönünde bir adım olan üniversitenin, yaklaşık bin 700 yabancı öğrencisi de dahil olmak üzere, toplam 7 bin 400 öğrencisi bulunmaktadır. 639’u yabancı akademisyen olmak üzere, 800 akademisyen üniversite bünyesinde ders vermekte.

7. Sharjah Amerikan Üniversitesi

İyi bir akademik kadrosu olan bu özel üniversite 1996 yılında Şeyh Dr. Sultan bin Muhammed el Kasimi’nin kararıyla kuruldu. Üniversite şu an 82 ülkeden, yaklaşık 5 bin öğrenciyi barındırıyor. Eğitim kadrosunda 350 akademisyen bulunmakta. Kâr amacı gütmeyen üniversite; mimarlık, sanat, mühendislik ve işletme yönetimi gibi birçok alanda, yüksek lisans derecesi almak isteyenler için 25 ana dal ve 13 yüksek lisans alanında eğitim imkanı sağlamaktadır. 4 bin 590’ı yabancı öğrenci olmak üzere, toplam 5 bin 400 öğrenicisi bulunan üniversitede; 385’i yabancı, 387 akademisyenden oluşan akademik kadro eğitim vermekte.

8. Ürdün Üniversitesi

Üniversitede öğrencilerin sadece yüzde 8’i Ürdünlü. Yaklaşık 4 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğü kurumda,31 bin öğrencinin yüzde 23’ü yüksek lisans eğitimine katılmaktadır.

Eğitim kadrosunda 234’ü yabancı olmak üzere, toplam bin 949 akademisyen bulunduran üniversite, şu an 161 bölümden oluşan yaklaşık 4 bin öğrencinin katıldığı lisansüstü bölümlerini geliştirmeye yönelmiş durumda.

9. Katar Üniversitesi

3 bin 800’ü yabancı toplam 8 bin 600 öğrenci üniversite bünyesinde eğitim görüyor. Lisansüstü programları sınırlı ve öğrencilerin yüzde 7’den fazlasını içermiyor. 815’i yabancı 990 akademisyen, Katar Üniversitesi’nde eğitim vermektedir.

10. Kahire Üniversitesi

‘’Mısır Üniversitelerinin Anası’’ sayılmakta. Arap ve yabancı öğrencilere eğitim ve araştırma programı, çeşitli alanlarda da eğitim programı sağlayan Mısır’daki ilk üniversite.

Üniversite, öğrencilerini değişen bir dünyanın içine hazırladıklarını ve geleceğe yönelik işlerle meşgul olmaları içinde öğrencilere gerekli bilimsel bilgileri verdiklerini söylüyor. 1908 yılında kurulan ve şu anda çeşitli alanlarda 26 fakültesi bulunan üniversitenin, yaklaşık 183 bin öğrencisi mevcut. Topluma karşı yararlı akademik araştırmalar sürdüren üniversite, eskiden listelerde 9.sırada bulunmaktaydı. Ama son istatistiklerde 10. sıraya düşüş yaşadı.

Üniversite bünyesindeki öğrencilerin yüzde 5’i mısırlı. Öğrencilerinin yüzde 20’si lisansüstü programlara katılan üniversitede,8 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor.