Suriye’de devam eden çatışmalar en çok çocukları etkilerken, Halep’in kuzeyinde bulunan Emel (Umut) Hastanesi de savaş mağduru çocuklara ismi gibi umut olmaya devam ediyor.
Halep kentindeki muhalif grupların kontrolü altında bulunan Gandura beldesindeki Emel (umut) Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Melike Harbeliye, savaş mağduru çocuklara bir anne şefkatiyle yaklaşıyor.
Melike ve iş arkadaşları, 2 yıl önce, Esed rejimine bağlı kuvvetlerin Halep’in merkezi semtlerine düzenlediği askeri operasyonlarda, çalıştığı hastanenin hava saldırısına maruz kalması sonucunda enkaz altından kendi çabalarıyla kurtulmuştu. 31 yaşındaki Melike, bu mucize kurtuluşun ardından şimdi Halep’te arkadaşları ile birlikte yaralılara şifa dağıtıyor.
“Onların suçları yok”
Melike, üzerindeki beyaz hemşire kıyafetiyle kundaktaki bir çocuğa bakarak, AFP muhabirine verdiği röportajda, “Kendimden önce çocukları düşünüyorum. Çünkü onlar boynumuzun emanetidir. Ruhları küçük. Hiçbir suçları yok” şeklinde konuşuyor.
Rejimin 2016 yılında askeri operasyonlarla Halep’in merkezine saldırdığı esnada aktivistler tarafından yayınlanan bir videoda Melike, enkaz altından kurtulmak için çabalarken görülüyor. Rejim güçlerinin bombardımanla yerle bir ettiği hastane, Halep’in merkezi semtlerinde kalan son çocuk hastanesiydi.
Halep’in rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinden sonra Türkiye sınırındaki Azez kasabasına sığınan Melike, artık bombaları geride bıraktığını düşünmüştü. Ancak, Azez’e gelişinin 8’inci ayında meydana gelen bir bombalı saldırıda yaralanarak Türkiye’deki bir hastaneye kaldırılmıştı. Yaşadığı bütün acılara rağmen çocukları yalnız bırakmayan Melike, Emel Hastanesi’nde yeni görevine başladı. Genç hemşire, bütün acılara rağmen çocuklara yardım etmekten mutluluk duyarken, iş esnasında yüzünden gülümsemeyi hiç eksik etmiyor.
Melike, AFP muhabirine verdiği röportajda, “Ağır yaralanmıştım. İş arkadaşlarım bana yaşama tutunma gücü verdi” dedi.
Her biri birbirinden vefalı
Hastanenin bahçesindeki ağaçların altında her sabah gelen personeli karşılayarak onlara hoş geldiniz diyen Emel Hastanesi Müdürü Dr. Hatim, Halep’in merkezindeki hastanenin hava saldırısıyla yıkılmasından sonra doktor ve hemşire arkadaşlarıyla birlikte mesleklerini Suriye’de sürdürmek için bir plan belirlemiş.
32 yaşındaki Hatim AFP’ye yaptığı açıklamada, “Hastanenin bombalanmasından sonra tek düşüncemiz, nereye gidersek gidelim yeni bir hastane inşa etmekti” dedi.
Hatim’in bu hayali, merkezi Türkiye’de bulunan “Suriye Bağımsız Doktorlar Örgütü” ve “Can Do” adlı İngiliz insan hakları örgütünün ortak çalışmasıyla toplanan bağışlarla gerçekleşti. Hastane, bu bağışlar sayesinde bir yıl içinde kuruldu. Doktor Hatim, AFP’ye verdiği röportajda, “Hastanenin kurulması için gerekli olan finansı 3 hafta gibi kısa bir sürede bulacağımızı hayal bile edemezdik” diyor.
İmkânsızlıklara rağmen muhteşem bir hastane yaptılar
Emel Hastanesi Nisan 2017’de açıldı ve gerekli tıbbi cihazlar, İngiltere hükümeti tarafından Türkiye üzerinden sağlandı. Böylelikle hastane 9 çocuk bakım ünitesi, malnütrisyon (yetersiz beslenme) kliniği ve acil müdahale servisiyle gerçek bir tıp merkezine dönüştü.
Doktor Hatim, önceleri kadınların başka bölgelerdeki hastanelere sevk edildiğini ancak zamanla hastanede kadın doğum bölümünün de kurulduğunu belirterek, “Genel olarak Emel hastanesinde çalışan personeller, Halep’te rejim bombardımanında yıkılan hastanedeki personellerle aynı kişilerdir. Ancak, bu hastanedeki iş yükünden dolayı personel sayımızı artırmamız gerekti. Böylelikle personel sayımız 30’u aşarken, hastaneye başka bölgelerden gelenlerle birlikte aylık 8 bin 500 ila 9 bin arası hasta başvuruyor” dedi.
Emel Hastanesi’nin, Halep’te artık insanlığın bittiğini düşünen personeline yeniden umut verdiğini dile getiren Hatim, gelen yardımların hastalar için önemine vurgu yaptı.
Hastanenin kuruluşundan henüz bir yıl geçmişken finans anlamında yeniden sıkıntılar baş gösterse de hastane yönetimi, UNICEF ile finans anlaşması yapma ihtimalinden dolayı mutlu. Hatim’in verdiği bilgiye göre, UNICEF ile yapılacak anlaşma hastanenin 6 ay daha normal işleyişini sürdürme imkanı sağlayacak.
“Mutluyuz”
Emel Hastanesi’nin İdari Müdürü 31 yaşındaki Riyad Neccar ise AFP’ye yaptığı açıklamada “Memleketinizden ayrılmak zorunda kaldığınız için sizi her zaman bir hüzün takip eder. Ancak, burada insanımıza hizmet etme fırsatı bulduğumuz için mutluyuz” dedi.
Hastane, sadece belde halkının çocuklarına değil, Suriye’nin birçok bölgesinden gelen mültecilere ve çocuklarına da hizmet veriyor. Neccar, AFP muhabirine konuşurken, bir taraftan da hastaneye göz gezdirerek, “Sağlık hizmetine geri dönmemiz gerçekten harika bir olay. Bu durumu, mültecilerin hayatlarında da görebilirsiniz” cümlelerini dile getiriyor.