Malezya Başbakanı Necip Rezak, Enver İbrahim ve Mahathir Muhammed’i içeren bir koalisyonla yarışıyor. Öyle ki iki eski lider, gerçekleşen Malezya seçimlerinde Necip Rezak’ı devirmeye çalışıyor. Bu çerçevede Enver yaptığı açıklamada Mahathir ile ortaklığının mevcut iktidarın en büyük endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Necip Rezak başkanlığındaki Milli Cephe Koalisyonu, mevcut seçimlerde önceki herhangi bir seçimden daha fazla riskle karşı karşıya. Bu bağlamda analistler, kötü performansın 64 yaşını aşmış Başbakana karşı iç ayaklanmayı tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim, ülke tarihindeki en tartışmalı genel seçimlerden 24 saat önce 8 Mayıs’ta seçmenlere eski siyasi rakibi Mahathir Muhammed’e oy verme çağrısında bulundu. Öyle ki AFP’nin aktardığına göre Enver, yayınladığı bir bildiride “Herkesi, değişim için Halkın Hareketi’ne davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Enver İbrahim, hapis cezası halen devam ediyor olmasına rağmen bir süredir hastanede tedavi görüyor. Muhalif lider, 2015 yılında yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 8 Haziran’da salıverilmesi beklenen 70 yaşındaki Enver İbrahim, 1998 yılında başbakan yardımcılığı görevinden alınırken, o dönem hakkında ilk kez hapis cezası verildi. Daha sonra ise Milli Cephe Koalisyonunun iktidarını sonlandırmak hedefiyle ırkçılığa dayalı bir reform hareketi başlattı. Ancak yolsuzluk suçlamaları sonrasında pozisyonuna karşı çıkıldı ve ardından da tekrar hapis cezasına çarptırıldı.
Muhalefet koalisyonu, seçimleri kazanmak için Malezya halkından güçlü bir destek alacakları yönünde bahse girmiş durumda. En etkin adaylardan biri olan 92 yaşındaki eski Başbakan Mahathir Muhammed’in geri dönüşü ise, Müslüman çoğunluğa sahip Güneydoğu Asya ülkelerinde rejim değişikliği konusunda bir umut kapısının açılmasını sağladı.
Muhalefet, 1957 yılında eski İngiliz kolonisinin bağımsızlığından bu yana iktidar koalisyonunun başında olan Rezak’ı devirmek üzere Mahathir’in yeteneklerine güveniyor.
Rezak’ın düştüğü büyük bir mali sıkıntının ardından Mahathir, yüzde 60’ının Malaylardan oluştuğu 32 milyon nüfuslu ve birçok ırk barındıran ülkede eski öğrencisiyle yarışmak için siyasi arenaya geri döndü.
Artan yaşama maliyeti ve Malay adaylar arasında yolsuzluğun yayılmasından duyulan memnuniyetsizlik, Birleşik Malay Ulusal Örgütü partisinin iktidar koalisyonunun çoğunluğunu oluşturan Necip Rezak’ın koalisyonundan çekilmesine neden oldu. Nitekim Necip, Malay Müslümanları lehine olan siyasi politikaları takip ederek iktidara ulaşmıştı. Ancak partisi, tarihinde ilk defa halk oyu kaybetmesiyle 2013 seçimlerinde ciddi sancılar çekti. Bu bağlamda Kuala Lumpur’dan AFP’ye konuşan bir iş adamı Abdul Muhtar Uliddin, “Bardak taştı. Kırsal bölgelerdeki Malezyalılar ekonomik açıdan acı çekiyor. Ben de dahil birçok kişi Mahathir Muhammed’e oy vermeyi düşünüyor” dedi.
Öte yandan 1998 yılında Mahathir Muhammed tarafından görevinden alınana kadar başbakan yardımcılığı yapan Enver İbrahim de Halkın Adaleti Partisi’nin Facebook sayfası aracılığıyla seçmenlere oy kullanma çağrısı yaptı.
Necip Rezak geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı açıklamada, meclisin yasama seçimleri için hazır bulunacağını açıklamıştı. Ancak “1Malaysia Development Bhd (1MDB)” adlı yatırım şirketiyle ilgili bir yolsuzluk soruşturmasına adının karışması dolayısıyla popülerliği giderek azaldı. Zira şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 681 milyon doların Başbakan Necip’e ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığı iddia edilmekte.
Öte yandan AFP’ye açıklamada bulunan Mahathir Muhammed, bugün gerçekleşecek oylamada daha önce görülmemiş bir sahtekarlık örneğinin sergileneceğini belirtti. Her şeye rağmen partisinin kazanabileceğini ifade eden Muhammed, “Malezya seçim tarihinde bu manipülasyon seviyesine hiçbir zaman tanık olmadık” dedi.