Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan, ABD yargısının korumalarına dava açmasını ‘skandal’ olarak nitelendirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında gerçekleştirdiği Washington ziyaretinde kavgaya karıştıkları gerekçesiyle korumalarına dava açılmasını, “Başlı başına skandal” olarak değerlendirdi. Türkiye elçiliği önünde Erdoğan’ı protesto edenlerle destekçileri karşı karşıya gelmiş, arbedeye Erdoğan’ın korumaları da karışmıştı. Bayram namazının ardından, dün cemaatle bayramlaşan Erdoğan, basına yaptığı açıklamada, “Bu başlı başına skandaldır. Amerika’da adaletin nasıl çalıştığının çok açık net göstergesidir” dedi.

ABD’li yetkililer geçtiğimiz 16 Mayıs’ta Washington’da barış gösteriş yapan Kürtlere saldırması sebebiyle 15’i Cumhurbaşkanlığı koruması, 19 kişi hakkında yargı sürecinin başlamasına karar verdi. Salı günü kabul edilen iddianamede Erdoğan’ın 3 yeni korumasının ismi daha zanlılar arasına eklendi. Muhsin Köse, Yusuf Ayar ve Hayrettin Eren’in de eklendiği iddianamede 19 zanlıya ‘nefret suçuyla arttırılmış şiddet suçu işlemeye teşebbüs’ suçlaması yöneltildi.

Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump ile ABD’deki Türk işadamları ve temsilcileri ile bir araya gelmek için yaptığı görüşmeler sonrasında Washington’da bulunan Türkiye büyükelçiliği konutunun önünde yaşanan kavgada, aralarında ABD polislerinin de bulunduğu 11 kişi yaralanmıştı.

Erdoğan, “BM Genel Kurulu’na gelen misafirleri ABD’nin güvenlik ekiplerinin koruma sorumluluğu vardır. ABD’nin güvenlik ekipleri bizleri koruma sorumluluğunu yerine getirmiyorsa, orada bize karşı saldırıda bulunan bölücü terör örgütü PKK’nın mensuplarına karşı benim koruma görevlilerim görevini yapmayacak mı? Onlar da tabii ki bu saldırılar karşısında görevlerini ifa ettiler” dedi.

ABD’nin korumaları için açtığı dava hakkında ise Erdoğan, “Amerika’daki bu gelişmeler iyi gelişmeler değildir. Hala bir FETÖ liderinin koruma altında olduğu bir ülkedir Amerika” dedi. 1999 yılından beri Pensilvanya’da yaşayan hizmet hareketinin liderini işaret etti. Erdoğan, “Amerika, bölücü terör örgütü PKK’nın adeta koruma altında olduğu bir ülke konumundadır. Amerika’nın tüm bu gelişmeler karşısında ben ne yapmak istediğini anlamakta zorlanıyorum” dedi.

Ankara, ABD yönetiminin darbe girişimi konusunda suçlanan Gülen’in iadesine müdahale etmeyi reddetmesi sebebiyle memnuniyetsizliğini belirtmekte. Şu anki yönetimin reddettiği gibi Obama yönetimi de davaya müdahale etmeyi reddetmişti. Çünkü söz konusu durum, yargının yetkisinde bulunmakta. ABD, Ankara’dan Gülen’i teslim etmek için darbe girişiminde bulunduğu konusunda inandırıcı deliller talep ediyor.

Öte yandan Kürt dosyası, özellikle de ABD’nin terör örgütü DEAŞ’la mücadele bağlamında YPG’ye destek vermesi Türk-Amerikan ilişkilerinde de sorunlar yaratıyor. Ankara, YPG’yi PKK’nın bir uzantısı olarak görmekte.

“Fırsat bulursak Trump ile görüşeceğiz”

Erdoğan, eylül ayı içerisinde BM Genel Kurulu’nun oturum aralarında, “Fırsat bulursak Sayın Trump’la da ayrıca görüşeceğiz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD yargısı önyargılı karar vermekle suçlandı ve tamamen siyasi bir yaklaşımla, dayanaksız ve haksız olarak nitelendirdi.

Washington savcısı Channing Phillips, daha önce Erdoğan’ın korumalarına karşı, kişilere saldırmak, nefret edici ve etnik açıdan tahrik edici suçlar da dahil olmak üzere toplam 21 suçlama yapmıştı.

Kolombiya Bölgesi’ndeki ABD Savcı Ofisi, salı günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruması 19 sanık da nefret suçuyla artırılmış şiddet suçu işlemeye tesebbüşten yargılanacak. ABD yasalarına göre bu suçun cezası 15 yıla kadar hapis. Suçlamalar ilgili verilen cezalar daha da fazla olabilir.

ABD makamları daha önce suçlanan 19 sanıktan sadece ikisini tutukladılar. Söz konusu kişiler Türk asıllı ABD’li iş adamları: Virginia’da ikamet eden Sinan Narin ve New Jersey’de ikamet eden Eyüp Yıldırım. Eylül ayında ABD yargısının önüne çıkacaklar. ABD Başsavcısı, göstericilerin yere düştükten sonra saldırganlık ve şiddetle dövdüklerin ayrıntılı bir şekilde gösteren video aracılığıyla, Erdoğan’ın ortak ve destekçilerinden 19 kişinin kimliğinin belirlendiğini belirtti.

Türk sanıklar ayrıca, göstericilere saldırıyı durdurmaya çalışan ABD güvenlik görevlilerine saldırmakla suçlanıyor. Olayda bir ABD güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 11 kişi yaralandı.

Ankara, ABD makamlarını Erdoğan’ın ziyareti sırasında güvenliği sağlamamakla suçladı. Ancak Washington, Erdoğan’ın korumaları görüşlerini ifade etme hakkını kullanmaya çıkan vatandaşlarla şiddet ve ırkçılıkla uğraştığını gösteren video kasetleri bulunduğunu söyledi.