Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD İstanbul konsolosluğu çalışanının, FETÖ ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından, iki ülke arasında yaşanan vize krizi nedeniyle ABD’ye yönelik eleştirilerini sürdürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’da AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ABD’yi müttefiki olan bir ülkeye ikiyüzlü davranmakla suçladı. Erdoğan, “Yıllarca bizi terör örgütleriyle yeteri kadar güçlü şekilde mücadele etmemekle itham edenler, şimdi terör örgütleriyle kol-kola bölgemizi tanzime giriştiler. Dünyada kendilerine terörle mücadelede en büyük hedef olarak DEAŞ’ı gösterenler, şu anda DEAŞ’a karşı PYD gibi, YPG gibi terör örgütleriyle beraber mücadele ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Washington’un DEAŞ’ın Suriye’deki kalesi olan Rakka’yı kurtarma operasyonları çerçevesinde, kendilerine yakın müttefik olarak gördükleri PYD’yi silahlandırmasına yönelik Ankara öfkeli.
Erdoğan, ABD’nin Türkiye’nin Fetullah Gülen’in iadesi talebiyle ilgili tutumunu bir kez daha eleştirdi. Önceki günlerde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Rex Tilerson arasındaki telefon görüşmesi gerçekleşmiş ardından Ankara ve Washington, vize kriziyle ilgili diyaloga hazır olduklarını belirtmişlerdi.
Türk kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki bakan arasındaki görüşme, Erdoğan’ın, Türkiye’deki görev süresi biten ve Afganistan Büyükelçiliğine atanan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass’ı vize krizinin sorumlusu olmakla suçlamasının ardından gerçekleştiğini belirttiler. Erdoğan John Bass’a yönelik eleştirisinde, eski ABD yönetiminin kalıntılarından biri olarak nitelendirdiği Bass’ı iki müttefik ülke arasındaki ilişkileri yok etmekle suçladı.
“Çok ciddi kaygılarımız var”
Washington, son dönemde yaşanan diplomatik gerilimin sebebiyle, Türk hükümeti ile diyalog kurma ve bu konuda sakin olunmasını umduğunu dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile yaşanan vize gerginliğine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Nauert, “Soruşturmalara ilişkin olarak Türkiye’nin bizimle işbirliği yapmak gibi bir niyeti olup olmadığı konusunda çok ciddi kaygılarımız var. Konsolosluklarımızda görevli üç yerel çalışanımız bir şekilde emniyetle alakalı roller aldı. Umuyoruz ki Türkiye, bizim ve kendileri arasında bir mesafe koymaya çalışmıyordur. Bizim hükümetimiz ve onların hükümeti arasında emniyet noktasında iyi bir işbirliğine ihtiyacımız var ve bizim insanlarımızı tutuklayarak bu konuda nerede olduklarına dair soru işaretleri oluşturuyorlar” şeklinde kaygılarını dile getirdi. Bununla birlikte, ABD ve Türk diplomatlar, krizi görüşmek üzere bu hafta Ankara’da bir araya gelecekler.
Geçtiğimiz pazar akşamı ABD’nin Ankara büyük elçiliğinden yapılan açıklamada, Türkiye’deki konsolosluklarda bulunan tüm vize işlemlerinin askıya alındığı belirtilmişti. Türkiye’nin ABD büyükelçiliği ise, bu hamleye yönelik aynı şekilde, ABD’deki tüm vize işlemlerini askıya aldığını duyurdu.
İki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak askıya alınmasından birkaç gün önce, ABD’nin İstanbul Konsolosluğu çalışan Metin Topuz, anayasal düzeni bozmak ve casusluk girişiminde bulunmak suçlamasıyla tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, “Başarısız darbe girişimi faili FETÖ ile bağlantılı olduğu iddia edilen ABD konsolosluğu çalışanı N.M.C.’nin diplomatik dokunulmazlığı yoktur” ifadeleri kullanıldı.
“Müvekkilimizle gerekli görüşmeyi yaptık”
Bu bağlamda Silivri cezaevinde tutuklu bulunan ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un avukatı, müvekkili ile yaptığı görüşmenin ardından cezaevi önünde Türk basınına yaptığı açıklamada, “Müvekkilimizle gerekli görüşmeyi yaptık. Bu konuda herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Yasaların sağladığı koşullar çerçevesinde kendisiyle görüştük” dedi.
ABD Ankara Büyükelçisi Bass, Metin Topuz’un kendisini savunması için bir avukat tutmasına ve ailesi ile görüşmesine izin verilmediğini iddia etmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, bunun doğru olmadığını belirtmişti.
NATO’dan diyalog çağrısı
Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve ABD’ye ‘oturup konuşarak krizi çözmeleri’ çağrısında bulundu. Türkiye ve ABD’ye ‘oturup konuşarak krizi çözmeleri’ çağrısında bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AFP’ye yaptığı açıklmada, “Ben ABD ve Türkiye’ye sadece oturup çözüm bulmaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü birlikte yakın bir şekilde çalışabiliyor olmamız birlik için önemli, özellikle o bölgede. Çünkü Türkiye terörle mücadele için kilit önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
FETÖ yönelik 15 ilde operasyon düzenlendi
Öte yandan, emniyet güçleri FETÖ’nün mali yapılanmasına yönelik 15 ilde operasyon düzenledi. İstanbul merkezli 15 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 115 kişiden 53’ü yakalandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Artvin, Balıkesir, Bursa, Denizli, Karabük, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Sivas ve Trabzon’da 124 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, zanlılardan 53’ünü gözaltına aldı. 62 kişinin yakalanması için de çalışmalar sürüyor.
Şüpheliler hakkında, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek”, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanuna muhalefet”, “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet”, “resmi belgede sahtecilik”, “dini duyguları kullanarak dolandırıcılık”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı gelirlerini aklama” ve “Yardım Toplama Kanunu’na muhalefet” suçlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılmıştı.