Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan: Ankara, petrol ihracatı ve geçişlerinde Bağdat’ı desteklemeye hazır | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Haydar İbadi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşılık uygulanması düşünülen siyasi, ekonomik ve askeri yaptırımlar masaya yatırıldı. Tüm bu gelişmeler, IKBY yönetiminin referandum sonuçlarını dondurma ve Bağdat ile anayasa temelinde açık diyalog başlatılması önerisinin dikkate alınmadığının bir işareti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan İbadi ortak düzenledikleri basın toplantısında, “Başından itibaren biz Irak’ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu hep ifade ettik, bundan sonra ifade edeceğiz” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Ankara’da İbadi ile yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri, IKBY’nin referandumunun ardından Kuzey Irak’ın durumu, referanduma karşılık atılacak adımlar ve bir sonraki adımda ele alınacak eylemler ile Irak hükümeti tarafından kontrolü sağlanan Kerkük’ün durumu gibi bir takım konuları değerlendirdiler.

Ankara, petrol ihracatı ve geçişlerinde Bağdat’ı desteklemeye hazır

Erdoğan yaptığı açıklamada, Irak ve İran’la yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlar elde ettiğini kaydetti. Bağdat hükümetinin DEAŞ terör örgütünü ülkeden tamamen temizlemek üzere olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Irak hükümetiyle iki ülkenin emniyeti ve güvenliğini tehdit eden terör örgütlerine karşı işbirliğine hazır olduğunu vurgulayarak, örgütün elindeki bölgelerinde kurtarılacağına işaret etti.

Açıklamalarını sürdüren Erdoğan, “Ben bu durumu fırsat bilen, PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak’ta yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil’de, Sincar’da bu terör örgütünün bir yapılanması mevcut. Tüm buralarda bizler ortak mücadeleyi sürdürmeye varız” ifadelerini kullandı.

2014 yılında DEAŞ tarafından işgale uğrayan Irak topraklarının geri alınmasının ardından Irak’a her türlü desteği sağlayamaya hazır olduklarını belirten Erdoğan şunları söyledi, “Temennim odur ki, Irak’ta yıkımların olduğu bölgeler küllerinden ayağa kalksın. Bizler de ellerimizden gelen desteği vereceğiz. Bölgenin barışı ve huzuru için atılması gereken adımları atacağız. Petrol boru hattının çalıştırılması konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır.”

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, İbadi ile gerçekleştirdikleri görüşmede, özellikle IKBY’nin almış olduğu gayrimeşru referandum kararına yönelik bundan sonra ki süreçte ne gibi adımlar atabileceğimizi değerlendirdiklerini belirtti.

Erdoğan-İbadi toplantısı iki tarafın ilgili bakan ve yetkililerinden oluşan geniş heyetlerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, özellikle terörizm, su, petrol, enerji, sınırlar ve sınır geçişleri, ticari, kültürel ve turizm işbirliği gibi çok sayıda konu ele alındı.

Irak Başbakanı İbadi düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İlişkilerimizi derinleştirmek, ülkemizin yanı sıra bölgemiz ile ilgili konuları konuşmaya geldik. Bizler maalesef bu sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız. Artık bu sıkıntıların aşılmasının zamanı gelmiştir Allah’a şükürler olsun DEAŞ’a karşı zafer kazanmayı başardık ve Irak’ta ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içinde kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir gruba müsaade edemeyiz. Irak anayasasına göre yasaların dışında silah sahibi olan her gruba karşı mücadele verilir. Gençlerimiz içerisinde anayasal anlamda Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz şüphesiz Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütleri ile mücadele etmektir” cümlelerini kullandı.

Başbakan İbadi açıklamasının devamında şunları kaydetti, “Maalesef Irak toplumunun diğer bileşenlerinin görüşleri alınmaksızın bir referandum girişimi oldu ve buna karşı mücadelemizi yürüttük. Maalesef bazıları bu referandumda toprağımızı parçalamak istediler. Allah’a şükürler olsun Irak güvenlik güçleri bütün topraklar üzerinde yasaların teşmil etmesini sağladılar. Önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az önce de konuştuğumuz gibi projemiz var. Bu proje bölgede istikrarın sağlanması ve savaşların yerini ekonomik kalkınmanın alması. Tabi ortak çıkarlar bağlamında ikili ilişkilerimizi çok önemsiyoruz.”

Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız var

Haşdi Şabi eleştirilerine yönelik ise İbadi şöyle cevap verdi, “Biz Irak toprakları içerisinde silah taşıma yetkisi verilmeyen bir grubun topraklarımızın üzerinde faaliyet yapmasına müsaade edemeyiz. Irak Anayasası’na göre, yasaların dışında silah sahibi olan her gruba karşı mücadele verilir. Şu anda anayasal olarak da tanınan Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız da oldu. Bizim görevimiz şüphesiz Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve sadece Irak’ı değil, bütün bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadele etmektir.”

Irak güçlerinin halkını savunduğunu vurgulayan İbadi, “Ülkenin farklı bölgelerinde konuşlandırılan Irak güçleri insanları savunuyor. Talimatlarımız ise yeterince açık. Gerek duyulmadıkça çatışmalara girilmemesi ve mümkün olduğunca kan dökülmesinden kaçınılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. İbadi, gerçek ekonomik kalkınmaya giden süreçte bölgede istikrar getirecek bir proje sunduklarını belirtti.

Başbakan Yıldırım ve Irak Başbakanı İbadi bir araya geldi

Irak Başbakanı ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım toplantının ardından yapılan basın toplantısında, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini savunduğunu belirtti. Yıldırım, “Atılan adımlarda Irak devleti ile beraberiz. IKBY’deki yanlış hesap Bağdat’tan, Ankara’dan, Tahran’dan dönmüştür. Referandum sonrası aşamalı olarak bazı tedbirler aldık. Bundan sonra da bu konuda birlikte adım atacağız. Masum insanlar bu referandumun sorumlusu değildir. Onların zarar görmemesi için dikkat gösteriyoruz. IKBY’ye karşı her türlü tedbiri alma noktasında Irak’ın yanındayız. Bundan sonra ortak hedefimiz Irak, Türkiye ve Suriye topraklarında hiç bir terör örgütünün alan bulmaması için çalışmak” ifadelerini kullandı.

Musul ve Kerkük’ün imarı için çalışacağız

Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye, terör nedeniyle zarar gören Musul gibi kentlerin yeniden inşasına destek olmaya odaklanacaklarını belirten Başbakan Yıldırım, “Habur’un denetiminin merkezi hükümete geçmesi için her türlü desteği sağlayacağız. Ayrıca petrol boru hatları konusunda da merkezi hükümet ile birlikte çalışacağız” dedi.

Irak güçlerinin Kerkük ve tartışmalı bölgelere girmesi konusunda ise Yıldırım, “Bundan sonra iki ülke olarak üzerinde özelikle yoğunlaşacağımız konuların başında, ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve terör münasebetiyle tahrip olan Musul, Kerkük başta olmak üzere Irak içerisindeki birçok bölgedeki imar faaliyetlerinde daha fazla destek olmaktır” şeklinde konuştu.