Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım’da ‘Türk milletinin değerlerine’ hakaret sayılabilecek yorumlarından dolayı, bazı gazeteci, TV programcısı ve sanatçılara karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti.
Partisinin 6’ncı olağan il kongresine katılmak için geldiği Bayburt’ta konuşan Erdoğan, “Gazete köşelerini tutmuş, televizyon ekranların ipotek koymuş bir avuç millet düşmanının, milletimizin ortak değerlerini sömürmesine sessiz kalmayacağız” diye konuştu.
Erdoğan, kendisinin ve partisinin Atatürk hakkındaki tutumu nedeniyle, bazı gazeteci, yazar, programcı, sanatçı ve entelektüellerin yaptığı yorumların, Türkiye cumhuriyetinin mirasını ve ilkelerini silmek için girişimler olduğunu söyledi.
Gözlemciler, Erdoğan’ın bu tepkisinin önümüzdeki günlerde bazı gazete ve televizyon kanallarında yeni bir baskı dalgası başlatacağını, bunun yanı sıra yazarlar, gazeteciler, sanatçılar ve aydınlara karşı yeni operasyon yapabileceğini düşünüyor.
Erdoğan, NATO’ya yönelik eleştirilerine devam etti
Bu arada, Erdoğan, Norveç’teki tatbikat sırasında, kendisi ve Atatürk’ün fotoğraflarının ‘düşman hedef’ olarak kullanılmasıyla yapılan hakaret nedeniyle, NATO’ya yönelik eleştirilerine devam etti.
Erdoğan, “Türkiye’yi 1980 ve 1990’larda Türkiye ile mukayese edenler, çok yanıldıklarını göreceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak değerleri adına, dinin yanı sıra ilime, demokrasiye ve ulusa karşı düşmanlık günleri bitti. Bana karşı saldırı olduğunda mutluluklarını gizleyemeyenler, NATO tatbikatı sırasında Atatürk’ün de hedef alındığı gerçeğini umarım fark ederler” şeklinde konuştu
Muhalefet partilerinin tutumu olumlu
Öte yandan, Erdoğan, Norveç’te düzenlenen NATO tatbikatı sırasında yaşanan skandalın ardından muhalefet partilerinin tutumunu ‘olumlu’ olarak nitelendirerek, övgüde bulundu.
NATO özür diledi
Norveç’teki NATO skandalının ardından, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen ve Norveç’teki Ortak Harp Merkezi Komutanı Andrzej Reudowicz, olayla ilgili olarak Türkiye’den özür dileyerek, sorumlu olan kişilerin tespit edilmesi yönünde söz verdi.
Türkiye’nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurgulayan ve olayların tekrarlanmaması için tüm önlemlerin alınacağını ifade eden Stoltenberg, bu olayın Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini etkilemeyeceği yönünde umutlu olduğunu dile getirdi.
İki NATO çalışanın işine son verildi
Açıklamasında, ayrıca Norveçli bir subay ile bir teknisyenin işine son verildiği, NATO yetkililerinin yazılı ve sözlü özür dilediğini de belirtti.
Gelen özürler üzerine açıklama yapan Erdoğan, “Norveç’teki NATO tatbikatında sergilenen terbiyesizliği sizler de takip ettiniz. Bazı yanlışlar vardır ki onları aptallar değil, ancak alçaklar yapar. NATO’daki terbiyesizlik, kuru bir özürle geçiştirilemez” ifadelerini kullandı.
“2019 seçimleri kritik imtihan”
Erdoğan sözlerine şu sözlerle devam etti, “Bu büyük mücadele önümüzde kritik bir imtihanı hazırlıyor. Bu imtihan 2019 seçimleridir. Güvenini bizden esirgemeyen milletimiz, 16 Nisan’da önümüze yeni bir yol açılmıştır. Bunun için üzerimize düşenleri yapmamız gerekiyor. Bu süreci hakkıyla yönetirsek milletimizin desteğinin artacağına inanıyorum.”
Zarrab savcılarına soruşturma
Diğer yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İran ve Türkiye vatandaşı olan iş adamı Reza Zarrab davasının eski savcıları Preet Bharara ve Joon H. Kim hakkında, soruşturma başlattı.
Başsavcılık açıklamasında, daha önce Türkiye’deki soruşturmalarda kullanılan belge ile delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savcı Bharara’yı Fethullah Gülen yapılanmasına yakın olmakla suçladı.
Bharara ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada iddiaları reddedip, “Türk Dışişleri Bakanı yalancı” ifadelerini kullandı.
Zarrab ve Atilla 27 Kasım’da mahkemeye çıkacak
Bu arada, Reza Zarrab ve Zarrab’la birlikte tutuklu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 27 Kasım’da tutuklu bulundukları ABD’de hakim karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Hükümet, Zarrab dosyasını komplo olarak görüyor
Hükümet, Erdoğan’ın hükümetine karşı bir komplo olarak gördüğü Zarrab davasının soruşturmalarına katılan bütün güvenlik görevlilerini ve savcıları görevden almıştı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD’de açılan dava hakkında açıklamalarda bulunarak, asılsız ve siyasi amaçlı olarak nitelendirdi.
Bozdağ, “Son günlerde ABD’de devam eden bir dava da bizim ana gündemlerimizden biri haline gelmeye başladı. Reza Zarrab üzerinden yürütülen soruşturma ve açılan dava. Buradan çok net bir şekilde söylüyorum; bu dava siyasi bir davadır, hukuksal hiçbir altyapısı ve dayanağı yoktur. FETÖ terör örgütünün 17-25 Aralık sürecinde Türkiye’de yapmak isteyip de başaramadığı, başarısız hukuk darbesi girişiminin ABD üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülmesinden başka bir şey değildir” değerlendirmesinde bulundu.