Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan ve Papa, dinlerin terörle ilişkilendirilemeyeceğini vurguladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Franciscus dün Vatikan’da bir araya geldi. Dinlerin terörler ilişkilendirilmemesi gerektiğini açıklayan iki lider ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını da reddettiklerini bildirdi.

Erdoğan, görüşme sırasında yaptığı açıklamada İslam dinini terörle ilişkilendiren söylemlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Kaynaklar, Erdoğan ve Papa’nın baş başa yaptıkları görüşmede teröre ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele, terörün dinlerle ilişkilendirilmemesi ve İslam’ı terörle ilişkilendiren söylemlerden kaçınılması konularının ele alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa ile Trump’ın Kudüs kararının getirdiği tehlikeleri de ele aldığını aktaran kaynaklar, iki liderin söz konusu kararın uygulanmaması ve Kudüs’ün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen statüsünün korunması için çalışmaların artırılmasına gerektiğine vurgu yaptığını aktardı.

Vatikan, Filistin ile İsrail arasındaki krizin aşılması için iki devletli çözümü destekliyor. Görüşmenin ardından açıklama yapan Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararıyla kendisini yalnızlaştırdığını belirterek “Gelin önümüzdeki dönem Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak kabul edin. Ulaşmamız gereken nokta budur. Biz şu an bunun için çalışıyoruz” dedi.

Erdoğan, 1915 olaylarını “Soykırım” olarak niteleyen Papa Franciscus ile göreve geldiği günlerde tartışmalar yaşamıştı. Türkiye, 1915’te yaşananlara yönelik soykırım iddialarını reddediyor.

Erdoğan ve Papa arasındaki görüşmede, gündemde olan konular arasında Suriye ve Irak’taki mültecilere yardım konusu da gündeme geldi.

Erdoğan ayrıca Vatikan Genel Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ile de kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Vatikan’daki Apostol Sarayı’nda gerçekleşen basına kapalı görüşme bir saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan ziyaretinin ardından İtalya’nın başkenti Roma’ya geçti. Burada İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile bir araya geldi. Görüşmelerde yasadışı göç, savunma teknolojisi alanında işbirliği ve Avrupa Birliği’ne (AB) katılım başlıklarında istişarelerde bulunuldu.

Türkiye – AB gerilimi

Ankara, AB ülkeleri ile son dönemde yaşadığı gerilimi sonlandırmaya çalışırken Hollanda hükümeti dün Ankara Büyükelçisi’ni geri çağırdığını duyurdu. Hollanda, Türkiye’de 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen anayasa referandumu öncesinde iki ülke arasında yaşanan gerilimler nedeniyle mart ayında da Ankara Büyükelçisi’ni geri çekmiş, Ankara hükümeti Büyükelçi’nin bir daha Türkiye’ye dönmemesini talep etmişti.

Ankara Büyükelçisi’ni bir kez daha geri çağıran Hollanda yönetimi ise Türkiye’nin Hollanda’ya yeni bir Büyükelçi atamasını kabul etmeyeceğini duyurdu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından, konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye ile bir sene önce bazı Türk Bakanlar’ın Hollanda’ya girişine izin verilmemesi nedeniyle meydana gelen krizin çözümüne dair sürdürülen görüşmelerin durdurulduğu ifade edildi.

Hollanda tarafından alınan karara dair değerlendirmelerde bulunan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında, “Fiili anlamda Hollanda’nın yaklaşık bir senedir Türkiye’de zaten Büyükelçisi bulunmuyor. Hollanda’nın Büyükelçi’yi geri çağırması hiçbir şeyi değiştirmedi. Diplomatik ilişkilerimiz devam ediyor” dedi.

İki ülke arasındaki kriz, Hollanda’nın Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na ait bir uçağın Amsterdam’a inişine izin vermemesiyle başlamıştı. Ardından, birkaç saat sonra Amsterdam’a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ülkeye girişine izin vermemesi üzerine gerilim arttı. Ankara’nın tepkisi Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ni kapatmak oldu. Hollanda’da bulunan Türkler, Rotterdam’daki Büyükelçilik önünde protesto düzenledi.

Hollanda polisi protesto düzenleyen Türk göçmenlere şiddet kullanarak müdahale ederken Almanya ve Avusturya da Türk göçmenlerin Hollanda’ya yönelik protesto düzenlemesini engelledi.

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda ve Almanya’yı “Nazi” olarak niteleyerek, Amsterdam yönetiminin Türkiye ile olan ilişkilerini bozmasının bedelini ödeyeceğini söylemişti.

Erdoğan’ın Nazi nitelemesine öfkelenen Hollanda hükümeti, Türk tarafından özür talep ederken Hollanda Başbakanı Mark Rutte konuya dair yaptığı açıklamasında “Erdoğan’ın açıklamaları, iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizin çözümüne hizmet etmiyor” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’den, Erdoğan’ın açıklamalarından dolayı özür isteyen Rute, Erdoğan’ın Hollanda hükümetini “Nazi” olarak nitelediği açıklamasını “Provokatif” olarak nitelemişti.