Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan’dan Yunanistan’a tarihi ziyaret | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki komşu arasındaki ilişkileri iyileştirme amacıyla gerçekleştireceği iki günlük Yunanistan ziyaretine bugün başladı.

1952 yılından bu yana, ilk kez bir Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’a yapacağı ziyarette, Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından, Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Müslüman azınlığın yaşadığı Batı Trakya bölgesini ziyaret edecek.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Atina ziyaretinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda verimli olacağını umduklarını söyledi.

“Görüşmelerin yapıcı olmasına bekliyoruz”

Sözcü, “Görüşmelerin gündeminde, iki ülkeyi de ilgilendiren konular ele alınacak. Ege Denizi’ndeki gerilim, mülteci krizi ve özellikle enerji alanında olmak üzere ekonomik ilişkiler gibi konular. Biz Türkiye ile ilişkilerimizde kayda değer bir gelişme görmek istiyoruz. Bu, büyüme yönünde bir katalizör rolü oynayabilir. Görüşmelerin çok yapıcı olmasını bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yunanistan ve Türkiye, göç dosyalarında iki önemli ülke konumundalar.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti hakkında, “Bu ziyaretin ilişkilerin daha da geliştirilmesine vesile olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, Yunanistan’ı 2004 ve 2010 yıllarında Başbakan olarak ziyaret etti. Atina’yı son olarak 1952 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ziyaret etmişti.

Her iki tarafın pragmatik yaklaşımlarına rağmen, Ege Denizi’ndeki deniz sınırı ve 1974’te Türk askerinin müdahalesinden sonra Kıbrıs’ın iki bölüme ayrılması gibi kalıtsal konular hala ilişkileri soğuk tutuyor.

Erdoğan, Lozan Antlaşması uyarınca Ege’deki adaların Yunanistan’a devredilmesini defalarca eleştirmişti.

Ayrıca Erdoğan, başarısız darbe girişiminden sonra Yunanistan’a kaçan 8 Türk askerinin iade edilmesini istemiş, fakat Yunanistan bunu reddetmişti.

Darbe girişiminden bu yana yüzlerce kişi Yunanistan’a sığınma talebinde bulundu. Fakat Türk polisi sınırı geçmeye çalışan insanları sürekli olarak engelledi.

Erdoğan’ın tarihi Yunanistan ziyareti öncesinde AA’ya konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, firari askerlerle ilgili, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’den kaçan askerlerin hoş karşılanmayacağını söylemişti.

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü araştırmacısı Jean-Marco, iki ülke arasındaki ekonomik ve turizm işbirliğinin artmasına rağmen, ilişkilerin hala sıkıntılı olduğunu kaydetti.