Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Fransa’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Erdoğan ile yapacağı görüşmeye ilişkin konuştu. Görüşmede, insan hakları, özgürlükler ve tutuklu gazetecilerin durumunu da gündeme getireceğini açıkladı.
Aynı zamanda, New York’taki ABD jürisinin, 2010’dan 2015’e kadar İran’a uygulanan ABD yaptırımlarının delindiği suçlamasıyla ilgili Hakan Atilla hakkında verdiği kararı Ankara’yı öfkelendirdi.
“Macron’un açıklamaları bilgi eksikliğinden”
Erdoğan Fransa’ya gitmeden saatler önce, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Kalın, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmeleri bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor” diyerek eleştiride bulundu.
Macron’un Türkiye’deki basın özgürlüğü konusundaki ifadelerinin, Erdoğan’ın Paris ziyaretinde tartışılacağını ifade eden Kalın, Türkiye’deki adli dosyaların yargı gözetiminde olduğunu söyledi. Kalın, “Bir gazeteci ya da herhangi bir mesleğe sahip olmak, o kişinin suçsuz olduğu ya da herhangi bir suç işlemediği anlamına gelmez” diyerek konu hakkındaki fikrini beyan etti.
Cumhurbaşkanı Sözcüsü, “Fransa’da Paris ve Nice saldırılarından sonra Fransa’nın ne tür uygulamalar yaptığını hepimiz biliyoruz. Sosyal medyadan saldırıları hafife alan kişilerin nasıl tutuklandığını biliyoruz” diyerek Fransız yetkililerin terör saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan edilmesine dikkat çekti.
“Erdoğan ile gözaltındaki gazeteciler konusunu görüşeceğim”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron çarşamba günü yaptığı açıklamada, Erdoğan ile cuma günü Paris’te yapacağı görüşmede, gözaltındaki gazeteciler konusunu gündeme getireceğini belirtti.
Macron, “Erdoğan ile görüşmelerimde, görevlerini yapmaları engellenen gözaltındaki gazetecilerin durumuna atıf yapmayı sürdüreceğim. Bunu saygı içinde, ancak değer ve çıkarlarımızı koruma kaygısıyla yapacağım” ifadesini kullandı.
AB süreci donduruldu
Fransa’nın Avrupa İşleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne Fransız radyosu ‘Sud Radio’ya verdiği demeçte Türkiye’nin AB üyeliğine atıfta bulunarak, “Şu anda süreç donduruldu. Çünkü, Avrupalı ülkelerin temel özgürlükler üzerine beklentileri var. Dolayısıyla, Türkiye dosyaların bazıları için çok somut girişimlerde bulunmalıdır. Bu mesaj, Erdoğan’ın ziyareti sırasında iletilecek” şeklinde konuştu.
Suriye krizi, Kudüs meselesi, Libya ve Yemen’deki durum ele alınacak
Erdoğan, Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden bu yana Fransa’ya yaptığı ilk ziyarette Fransız mevkidaşıyla bir araya geldiğinde, gözaltındaki gazetecilerin durumu ve Türkiye’deki insan hakları meselesinin yanı sıra Suriye krizi, Kudüs meselesi, Libya ve Yemen’deki durum gibi temel bölgesel konular ele alınacak.
Darbe girişimi sonrasında uygulanan olağanüstü hal kapsamında Türk yetkililer tarafından uygulanan tasfiyeler, Avrupalılar nezdinde, özellikle de Berlin tarafından eleştirilerek, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine ilişkin müzakereleri askıya alındı.
Son gözaltı kararları
Cumhuriyet Savcıları, başarısız darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Gülen Hareketi’ne bağlı olduklarından şüphelenilen yaklaşık 150 kişi hakkında dün gözaltı kararı çıkardı.
Konya merkezli 27 ilde Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturma kapsamında, örgütün askeri yapılanmasında yer aldıkları iddiasıyla 58’i muvazzaf asker 70 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Ayrıca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen yine Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturma kapsamında, 15’i ByLock kullanıcısı 67 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
HDP’li Baluken’e 16 yıl
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde teröre destek vermekle yargılanan ve bir yıldır tutuklu bulunan HDP’li Milletveki İdris Baluken’e 16 yıl hapis cezası verildi.
Baluken, ilk kez Kasım 2016’da terörle ilgili soruşturmada gözaltına alınmış, Ocak 2017’de serbest bırakılmıştı ve bir ay sonra tekrar tutuklanmıştı.
Baluken ve aralarında Selahaddin Demirtaş ve Figen Yüksedağ gibi isimler olan diğer HDP’li vekiller, kendilerine atfedilen suçları reddetti.
Cumhurbaşkanı’na hakaretten 1 yıl 9 ay hapis
Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi, HDP Milletvekili Leyla Birlik’in ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ etmek suçundan 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Birlik, 4 Kasım 2016’da HDP’li 12 milletvekili ile birlikte terör örgütüne mensup olmaları gerekçesiyle tutuklanmış, dört ay sonra da serbest bırakılmıştı.
Kalın: Hakan Attila kararı skandal
Ankara, eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Attila’nın New York’ta görülen davada ‘Para aklama’ suçundan beraat ederken, 2010 ile 2015 yılları arasında İran’a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etme suçlamalarında jüri tarafından suçlu bulunmasına tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, davayı ve mahkumiyet kararını ‘skandal’ olarak nitelendirerek, “Davanın Türkiye’nin iç işlerine müdahaleye, Türkiye’nin iç siyasetini karıştırmaya dönük bir kumpas olduğu çok açık. Yaşananlar hukuk adına utanç verici bir senaryo” açıklamasında bulundu.
Perşembe sabahı davaya ilişkin bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanlığı ise, kararı ‘haksız ve talihsiz bir gelişme’ olarak değerlendirerek, sahte ve siyasi istismara müsait sözde delillere dayanarak yargılama yapıldığını belirtti.