Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Eski İngiliz futbolcular, ülkelerinin Dünya Kupası’ndaki başarısızlığını yorumladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Milli Futbol Takımı, sonuncusu Brezilya’da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası olmak üzere, bugüne kadar 14 şampiyonaya katıldı. En büyük başarısını 1966’da kendi ülkesinde düzenlenen turnuvanın finalinde Batı Almanya’yı uzatma dakikalarında 4-2’lik skorla yenip kupayı kazanarak gösteren takım, İtalya’da düzenlenen 1990 Dünya Kupası’nın yarı finalinde de, Batı Almanya’ya penaltılar sonucunda elenmişti. 1998 yılından beri tüm turnuvalara katılan İngiltere Milli Takımı, 2002 ve 2006 yıllarında çeyrek finalde, 2014 yılında da grup aşamasında elendi. Ada ekibi, Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda ise Tunus, Panama ve Belçika ile birlikte G grubunda mücadele ediyor. İngilizler şampiyonadaki ilk maçında bugün Tunus ile karşılaşıyor.

Daha önceki turnuvalarda İngiltere Milli Takımı formasını terleten yıldız futbolcular, takımlarının dünya kupalarında istenen başarıyı neden yakalayamadığını anlattı.

Les Ferdinand, Fransa 1998

İngiltere Milli Takımı, Fransa’da düzenlenen 1998 Dünya Kupası’na son 16 turunda veda etmişti. O turnuvada takımın bir parçası olan Les Ferdinand, 1998 yılında birçok kez sakatlık geçirmesi nedeniyle milli takıma seçilip seçilmeyeceğinden emin olmadığını ancak Nisan ayında kadro açıklandığında ismini görünce çok sevindiğini ifade ediyor.

Ferdinand’a göre, dönemin ünlü yıldızlarından Paul Gascoigne’in turnuva kadrosuna dahil edilmemesi, İngiltere açısından Fransa 98’in en çarpıcı olayıydı. Gascoigne, karar sonrası yaptığı açıklamada, milli takım yönetimine tepki göstermişti. Ferdinand, yıldız futbolcunun kadroya alınmamasını, “Evet kadroya dahil edildiğimde sevinmiştim ancak, Dünya Kupası’na katılma arzusunu gerçekleştiremeyen böyle önemli futbolcuları görünce üzülüyorum” şeklinde yorumluyor.

Milli takımın başarısızlığını sadece futbol dünyasında kazandıkları şöhret nedeniyle seçilen teknik heyetlerin başarısızlığına bağlayan Ferdinand, mevcut kadrodan ise umutlu olduğunu dile getirerek şunları söylüyor:

“Teknik Direktör Gareth Southgate’in bir as, bir de yedek kadro belirleyerek doğru yaptığını düşünüyorum. Çünkü, sürpriz sakatlıklara karşı böyle bir önlem almak her zaman iyidir. Açıkçası, mevcut milli takım kadrosunu beğeniyorum. Geçmişte teknik heyetler seçilirken sadece futbolda kazandıkları şöhret göz önüne alınırdı, ancak bu sefer gerek teknik heyet, gerekse futbolcu kadrosu, performanslarına göre seçildi diyebilirim.”

Rio Ferdinand, Japonya-G.Kore 2002

İngiltere Milli Takımı, Japonya ve G.Kore’nin ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası’na çeyrek finalde veda etti. Takımın savunmacısı Rio Ferdinand, turnuvada en fazla defans hatlarına güvendiklerini çünkü defansta oynayan Sol Campbell, Garry Neuville ve Ashley Cole gibi futbolcuların daha önce çok sayıda üst düzey maça çıkmış ve birbirini tanıyan isimler olduğunu dile getiriyor.

Kadroda yer alan birçok futbolcu, turnuva öncesi çeşitli sakatlıklar geçirmişti. Takımın yıldızı David Beckham, ayak tarak kemiğindeki sakatlığını henüz atlatamamış, Steven Gerrard ve Keiron Dyer gibi yıldızlar da ciddi sakatlıklar geçirmişti. Takımın başarısızlığını sakatlıklara bağlayan Ferdinand, “Yüzde yüz hazır olmayan futbolcuların bu tarz turnuvalarda takıma yeterince katkı sağlayamadığını düşünüyorum. Özellikle de bu futbolcular, takımın yıldız diye tabir edilen isimleriyse, gözler üzerlerinde oluyor ve hissettikleri baskı yüzünden gereken katkıyı sağlayamıyorlar. Böyle olunca da, bu durum, takımın genel performansına yansıyor” değerlendirmesini yapıyor.

Jeremain Jones, Almanya 2006

İngiltere Milli Takımı, Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası’nda çeyrek final aşamasında elenmişti. Takım, Almanya’ya İngiltere Futbol Federasyonu’nun kararıyla aileleriyle birlikte gitmişti. Jeremain Jones’a göre, 2006’daki başarısızlığın altında yatan iki sebep vardı; medyanın futbolcuların aileleriyle ilgili ürettiği yalan haberler ile Teknik Direktör Sven Goran Ericksson’un kadro tercihinde adaletsiz davranması.

Jones, medyada yer alan haberlerin, takımı etkilediğini ifade ederken, futbolcuların ailelerinin hala 2006 yazının en iyi tatilleri olduğunu düşündüğünü dile getiriyor. Ancak, Jeremain Jones’a göre, medya, futbolcu aileleriyle iyi ilişkiler kurarken onlar hakkında yalan haberler yayınlayarak, aileleri ve milli takımı sırtından bıçaklamış.

Takım içinde yaşanan bölünmelerin de başarısızlığın sebebi olduğunu savunan Jones, “Ericksson, performanslarına bakmaksızın her maça aynı 11 ile çıkıyordu. Bazen Michael Carrick ile yedek kulübesinde otururken, ‘bu adam hiçbir zaman kadroyu değiştirmeyecek’ derdik. Ancak, genç futbolculara bu durumu yaşadıkları takdirde daha sakin olmalarını tavsiye ediyorum. Eğer bir turnuvaya katılıyorsanız, cezalar ve sakatlıklar halinde mutlaka size de sıra gelecektir” şeklinde konuşuyor.

Frank Lampard, Güney Afrika, 2010

Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’na son 16 turunda veda eden İngiltere Milli Takımı’nın en önemli yıldızlarından biri, Chelsea formasını giyen Frank Lampard’dı.

Lampard’a göre, İngiltere’nin turnuvada hayal kırıklığı yaşamasının en önemli sebebi, yorucu geçen bir sezonun ardından yeterince dinlenme fırsatı bulamadan uzak ve yabancı bir iklime sahip Güney Afrika’ya gitmeleri oldu. Frank Lampard, ABD Milli Takımı karşısında oynadıkları ilk maçtan olumlu bir sonuç elde edememelerinin, takımın özgüvenini kırmıp başarısızlığı getirdiğini düşünüyor.

İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü’nün turnuva öncesinde futbolculara izin vermesini olumlu karşılayan Lampard, “Gareth Southgate, yorucu bir sezon geçiren futbolculara turnuva öncesi izin vererek isabetli bir karar aldı. Futbolcuların yorucu bir sezonun ardından yeniden mental olarak hazır olması için en az 5 güne ihtiyaçları vardır” şeklinde konuşuyor.

Riki Lambert, Brezilya 2014

Riki Lambert, 2014 Dünya Kupası’ndan grup aşamasında elenen İngiltere Milli Takımı’nda, turnuva maçlarında sadece 3 dakika şans buldu. İngiliz futbolcu, turnuvanın kendileri için her açıdan olumsuz geçtiğini ve bu yüzden başarısız olduklarını ifade ediyor.

Milli takıma seçilme sürecinde ilginç olaylar yaşadığını dile getiren Lambert, takıma alınma sürecini şöyle anlatıyor:

“Son ana kadar kadroya alınacağımdan emin değildim. Turnuva kadrosunun daha önce, gece 12’de ilan edileceği bildirilmişti. Ancak, ben gece yarısına kadar beklememe rağmen kadronun ilan edildiği bir habere rastlamadım. Kadroya alınmadığımı düşünürken, futbol federasyonu tarafından bana gönderilen bir maille Brezilya’ya gitmek üzere havalimanında bulunmam gereken saat hakkında bilgi verildi. Ben de cevap göndererek ‘Kadroya alındım mı?’ diye sordum. Kadroya alındığımı böyle öğrendim.”

İngiltere Futbol Federasyonu’nun, futbolculara her zaman en iyi hizmeti sağladığını ve onlara “krallar gibi muamele ettiğini” söyleyen Lambert, Brezilya’daki turnuvada ise futbolcuların genellikle otelde vakit geçirdiğini ve maçlar için uzun mesafeler kat ederek stadyumlara ulaştığını dile getiriyor.

Dönemin Teknik Direktörü Roy Hudgson’un sürekli aynı kadroyla maça çıktığını belirten Riki Lambert, “Turnuva öncesi çok fazla şans bulamayacağını biliyordum. Ancak, teknik direktör Hudgson, performansa bakmaksızın her maça aynı kadroyla çıkıyordu. Bense sadece Uruguay’a karşı oynadığımız maçın son 3 dakikasında şans bulabildim. Açıkçası, turnuva hepimiz açısından çok kötü geçmişti” şeklinde konuşuyor.