Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Eski rejimin simgelerinin ‘yasaklanmasının’ ardından Tunus’ta yeni tartışma başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus’taki Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 6 Mayıs’ta yapılması planlanan belediye seçimlerinde adayların eski rejime ait simgelerini oy pusulalarında kullanmalarını yasakladığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından kapatılan eski iktidar partisi ‘Anayasal Demokratik Birlik Partisi’ kökenli partilerin öncülüğünde ‘uluslararası kanunlara ve Tunus halkının hak ve yükümlülüklerine saygı ilkesine aykırı’ olarak nitelendirilen yasak ile ilgili bir tartışma başladı. Özgür Anayasa Partisi Genel Başkanı ve eski Anayasal Demokratik Birlik Partisi üyesi Abir Musa Musa, yasak ile ilgili olarak, “Bu karar, uluslararası anlaşmalara ve insan haklarına, hem Tunuslar arasındaki eşitlik hem de seçim sürecinin bütünlüğüne karşı alınmış bir karardır” açıklamasında bulundu. Tunus’un doğusunda bulunan Safakes şehrinde partisinin destekçilerine yaptığı konuşmada Musa, partisinin bu yasağın iptali için resmi girişimlerde bulunacağını belirtti.

Aynı bağlamda, Afak Tunus Partisi’nin önde gelen isimlerinden Kerim Hilali, yasak hakkında, “Bu karar ‘kesinlikle yasadışı ve ahlaksız’ bir karardır” ifadelerini kullandı. Seçim komisyonunu, ‘bu utanç verici kararı derhal geri çekmesi’ çağırısında bulunan Hilali, seçimlerde aday olma, oy kullanma ve seçimleri gözlemleme hakkını kullanacağını kaydetti.

“Kanun, 2014 yılına dayanıyor”

Buna karşılık, Yüksek Seçim Komisyonu üyesi Adil Barinasi, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Komisyonun, seçim merkezlerine kayıt yaptırmak için gelen aday başvuruları hakkındaki koşulların belirlenmesine ilişkin kararın uygulanmasına bağlı olduğunu ve bunun rejimsel konularla ilgili olmadığını belirtti. Barinasi, böyle bir yasağın kaldırılmasının veya sürdürülmesini seçim komisyonunun görevi olmadığına inandığını kaydetti. Haklarında mahkumiyet kararı çıkarılmış olan parti yetkililerinin belediye seçimlerine katılmalarını yasaklayan kanun, 2014 yılına dayanıyor ve geçtiğimiz ay bir takım düzenlemeler yapıldı.

Bu kanuna göre, adaylık için başvuruda bulunmak isteyenlerin, feshedilen Anayasal Demokratik Birlik Partisi içerisinde, merkez komisyon üyeliği gibi önemli sorumluluklar almamış olması gerekiyor.

“İstikrarsızlık Tunus’a çok zarar veriyor”

Öte yandan, Başbakan Yusuf Şahid, ülkede ‘siyasi istikrarı sağlamak’ için, bu dönem kabinede revizyon yapacağını söyledi. Pazar akşamı katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Başbakan Şahid, istikrarsızlığın Tunus’a çok zarar verdiğinin’ altını çizerek, her 18 ayda bir hükümetin kabinede değişiklik yaptığını belirtti.

Başbakan bu açıklamayla, Tunus Genel İşçiler Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabubi’nin hükümeti bazı yenilikler yaparak, devlet organlarının parçalanmasını hafifletme ve hükümet içinde homojen yapının oluşturulması için bazı yerlere taze kan pompalanmasını destekleme çağrısına yanıt vermiş oldu.

“Petrol üretimini durdurma tehdidi”

Tunus’un güneydoğusundaki Tatavin şehrinin Kamur bölgesi protestocuları adına konuşan Tarık Haddad, eski protestocu temsilcilerinin, hükümetin protestocularla imzaladığı anlaşmayı kınamak için gösteri düzenlediklerini belirtti. Anlaşmanın, bin 500 kadar işsizin petrol şirketlerinde istihdam edilmesini içerdiğini belirten Haddad, ancak tarım ve çevre şirketlerinde istihdam edilme konusunda verilen sözün tutulmamasının yanı sıra yalnızca 81 kişinin işe yerleştirildiğini kaydetti. Hükümete bir önceki anlaşmanın koşullarının yerine getirilmesi için bir hafta mühlet tanıdıklarını belirten Haddad, hükümetin, protestocuların taleplerine cevap vermediği takdirde, petrol üretimini durdurma ve yeni bir oturma eylemi başlatma tehdidinde bulundu.

Hükümetin, ülkenin güneybatısındaki fosfat üretim bölgelerindeki protestoculara göre yaklaşık 7 bin kişiye iş imkanı sağlandığını açıklamasının ardından, hükümet Tunus’un güneydoğusundaki petrol üretim bölgelerindeki protestocuların tepkileri ile karşı karşıya kalmıştı. Hükümet, Haziran 2017’de bin 500 genç işsizin Tarım ve Çevre Şirketi’nde istihdam edileceğinin sözünü verdi. Ayrıca, geçtiğimiz yıl bin bu yıl 500 kişi olmak üzere petrol şirketlerinde bin 500 kişiye iş imkanı verileceğini taahhüt etmişti.

“Tunuslu Hakimler, bağımsız yaklaşımlarını sürdürmeye devam edecektir”

Diğer bir gelişmede ise, önceki gün yapılan Tunuslu Hakimler Derneği 13. Kongresi’ndeki başkanlık seçimlerini Hakim Enes Hammadi kazandı. Yeni Başkan Hammadi, iki yıl üst üste başkan olarak seçilen Ravda el-Karafi’ye karşı zafer kazanmış oldu. Hakim Hammadi başkan olarak yaptığı ilk açıklamada, “Tunuslu Hakimler Derneği, üçüncü taraflardan bağımsız olarak yaklaşımlarını sürdürmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı. Derneğin yeni yönetimine sunulan dosyaların, Yargı Temel Kanunu, Adli İşler Genel Teftiş Kanunu, davranış kuralları, mali bağımsızlık ve idare mahkemeleri ile ilgili konular içerdiğine işaret eden Hammadi, ayrıca mahkemelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yargı üyelerinin ödemeleri gibi konuları içerdiğini belirtti.