Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, ezeli rakibi Eritre’ye, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açması çağrısı yaptı.
Afrika Birliği ve Avrupa Birliği (AB), dün yayınladığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme yoluna girmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Etiyopya’dan Eritre’ye zeytin dalı
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet Ali, televizyonda yayınlanan açıklamasında, Eritre Cumurbaşkanı Asesia Afurki’ye, uzun süren düşmanlıktan sonra iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı açıklamada, Eritre Cumhurbaşkanı’nın Etiyopya Başbakanı tarafından yapılan barış çağrısını kabul etmesini “olumlu bir adım” olarak nitelemiş; yakın zamanda diplomatik bir heyetin Eritre’ye gideceğini duyurmuştu.
Cezayir Anlaşması’nın önü açıldı
İki ülke arasında yaşananlardan sonra konuya dair bir açıklama yayınlayan Afrika Birliği Baş Müzakerecisi Musa Faki, gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Etiyopya’nın Eritre’ye barış çağrısı yapması, Eritre’nin de Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’ya heyet göndermesinin 2000 yılında ulaşılan Cezayir Anlaşması’nın uygulanmasının yolunu açtığını ifade etti.
Faki: Bu adımların kalıca barışla sonuçlanmasını umuyorum
Etiyopya ve Eritreli liderlerin cesur adımlar attığını dile getiren Faki, bu adımların karşılıklı yardımlaşmayla kalıcı barışa dönüşmesini umduğunu söyledi. Etiyopya-Eritre barışının bütün Afrika kıtasına örneklik teşkil edeceğini sözlerine ekledi. Musa Faki, Afrika Birliği’nin barış yolunda karşılaşacakları zorlukları aşmaları için her iki ülkeyle dayanışmaya hazır olduğunun altını çizdi.
Mogherini: Barış için atılan adımların destekçisiyiz
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sorumlusu Fedherica Mogherini de, Etiyopya ve Eritre liderleri tarafından barış için atılan olumlu adımları desteklediğini açıkladı.
Afrika Birliği tarafından yapılan açıklamayı da takdirle karşıladıklarını belirten Mogherini, Etiyopya ve Eritre arasında yaşanan yakınlaşmanın Afrika Boynuzu bölgesine huzur ve istikrarın gelmesine önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
Eritre’nin 1993 yılında Etiyopya’dan bağımsızlığını kazanması sonrasında iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları yüzünden 1998-2000 yılları arasında meydana gelen savaşta, on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Cezayir’de Aralık 2000’de iki ülke arasında imzalanan anlaşma sonrasında Etiyopya’nın bazı tartışmalı alanlardan çekilmeyi reddetmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerginlik devam etmişti.
Ülkenin yeni Başbakanı Abiy Ahmed, Nisan ayında mecliste yaptığı ilk konuşmasında, Etiyopya ile aynı dil ve kültürü paylaşan Eritre’ye zeytin dalı uzatarak iki devlet arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye hazır olduğunu belirtmişti.