Suudi Arabistan’ın Cidde şehri dün 20 yıldır savaşan iki ülkenin liderleri, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki arasında imzalanan barış anlaşmasına tanıklık etti.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in himayesinde gerçekleştirilen imza törenine Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan da katıldı.
Etiyopya ve Eritre arasında Cidde’de düzenlenen tarihi imza töreninde Suudi Arabistan’dan diğer birçok üst düzey isim de yer aldı.
Kral Selman’ın Etiyopya ve Eritre arasında barış anlaşması yapılmasına yönelik çabaları, Suudi liderliğinin tüm dünyadaki taraflar arasında barış ve uzlaşmaya dair çalışmalarının ve hoşgörülü yaklaşımının da bir yansıması niteliğindeydi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in imza törenine Kral Selman’ı da davet etmesi, Riyad’ın bölgesel ve küresel olarak oynadığı öncü rolün uluslararası alandaki önemini ve Kral Selman’ın bölge ve dünyada bir barış sembolü haline geldiğini gösterdi.
Guterres: Tarihi bir an
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın Cidde’deki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Guterres imzalanan barış anlaşmasını Etiyopya ile Eritre arasında 20 yıldan uzun süren ihtilafın çözülmesi için ‘tarihi bir an’ olarak nitelendirdi.
Guterres konuşmasında “Tarafları bir araya getiren, bu başarıya yol açan görüşmelere giden yolu kolaylaştıran Suudi Arabistan Kralı ve hükümetine teşekkür ediyorum. Bu önemli, tarihi anlardan biridir” ifadesini kullandı.
Etiyopya ve Eritre liderlerinin cesaretini ve vizyonunu takdir eden Guterres tarafların barış inisiyatifine cevap vererek ülke tarihlerinde yeni bir sayfa açtıklarının da altını çizdi.
Cubeyr: Anlaşma herkesin ortak çabasının bir sonucu
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de Etiyopya ve Eritre arasındaki barış anlaşmasının Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yanı sıra bütün ülkelerin çabalarının sonucu olduğunu dile getirdi.
Cubeyr açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Eritre ve Etiyopya liderleri siyasi cesaretleri sayesinde çatışmanın üstesinden gelmeyi ve bu tarihi çözüme ulaşmayı başardı. Bunun Kızıldeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacağını, daha fazla işbirliği ve yatırıma yol açacağını ümit ediyoruz.”
Zayani: Anlaşma daha fazla işbirliğinin yolunu açacak
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Abdüllatif bin Raşid el-Zayani de Etiyopya ve Eritre arasında barışın sağlanabilmesi için Kral Selman tarafından yürütülen çabalara dikkat çekti.
Bölgenin istikrarını koruyarak, güvenlik ve huzuru artırmak amacıyla Suudi Arabistan’ın oynadığı kilit rolün çatışmayı sona erdirerek iki ülke arasında barış ve güvenliği getireceğini söyleyen Zayani, barış anlaşmasının Kızıldeniz ve Afrika Sahel bölge ülkeleri ve halklarının ortak çıkarlarına ulaşmak için daha fazla işbirliğinin yolunu açacağını kaydetti.
Suudi Arabistan’ın çabalarına övgü
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin de konuya dair yaptığı değerlendirmede Etiyopya ve Eritre arasında imzalanan barış anlaşmasının Kral Selman liderliğindeki çabalar sayesinde sağlandığını söyledi.
Suudi liderliğinin bölge ülkeleri tarafından takdir edildiğine dikkat çeken Useymin konuşmasında “Bugün, Suudi Arabistan’ın Ortadoğu ve Afrika’nın güvenliği için iki komşu ve etkili ülke arasında Cidde Barış Anlaşması’nın imzalanmasıyla sonuçlanan başarılı çabalarından birini gördük” dedi.
Al Şeyh: Anlaşma bölgede barışı ve kalkınma umutlarını destekleyecek
Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Dr. Abdullah Al-Şeyh de Etiyopya ve Eritre arasındaki barış anlaşmasını iki ülke ile birlikte bölge halklarına fayda sağlayacak olumlu bir adım olarak niteledi. Anlaşmanın aynı zamanda bölgede barış ve kalkınma umutlarını da destekleyeceğini kaydetti.
Al-Şeyh, Suudi Arabistan’ın Etiyopya ile Eritre’nin uzlaşma konusunda attığı tarihi adıma katkılarının bölgedeki lider rolünü güçlendirdiğine de işaret etti.