Aktivistler, ABD’deki Evangelist Hristiyanların yürüttüğü yoğun baskıların, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını imzalamasında etkin olduğunu duyurdu. Muhafazakâr kanattan aktivistlerin açıklamaları Cumhuriyetçilerin, Beyaz Saray’daki toplantılarda Trump’a kararı imzalaması için baskı yaptığı kaydedildi.
Reuters Haber Ajansı’nda dün yer alan habere göre, Beyaz Saray müsteşarlarından İhtiyar Heyeti Resmi Sözcüsü Rahip Jonny Moore, konuya dair yaptığı açıklamada “Evangelistlerin Trump’ın bu kararı almasında büyük bir rol oynadığından şüphem yok. Evangelistler olmasaydı bu kararın gerçekleşmezdi” dedi. Beyaz Saray yetkilileri ise Reuters’te yer alan iddialara henüz bir yanıt vermedi.
ABD’deki Evangelistler, İsrail’deki muhafazakârlar ile yakın ilişkilere sahip. Muhafazakâr Hristiyanlar, 1995 yılında alınan ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararının uzun zaman önce uygulanması gerektiği görüşünde. Yapılan yorumlar bu çağrıların ABD Başkanı Trump’ın kararı açıklarken kullandığı cümlelere de etki ettiği yönünde.
ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması yönünde kampanya yürüten Evangelist cemaatlerden, My Faith Voice (İmanımın Sesi- MFV) Beyaz Saray’a baskı kurmak amacıyla aylardır broşürler dağıtarak, internet sitesi üzerinden ABD’lilere Beyaz Saray’a bu taleplerini ileten mailler göndermelerini istiyordu. Bir başka Evangelist Cemmati olan American Christian Leaders For İsrael (İsrail İçin Amerikan Hristiyan Liderleri- ACLİ) de kısa süre önce Trump’a Kudüs kararı için vaktin önemli olduğuna dair bir mesaj göndermişti.
Trump, geçen haziran ayında tıpkı kendinden önceki liderler olan Bill Clinton, George Bush ve Barack Obama’nın da yaptığı gibi ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasının ertelenmesi kararını imzalamıştı. Trump, bu imzayı İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakerelerinin devamı ve ortak yaşam fırsatının yaşaması umudu sürdürmek için attığını dile getirmişti.
Erteleme süresinin sona yaklaşmasıyla birlikte Evangelist aktivistler, kampanyalarını yoğunlaştırmaya ve Beyaz Saray’a yönelik baskılarını artırmaya başladı. ACLI Evangelist Cemaati, ABD Başkan’ına hitaben resmi internet sitesinde yayınladığı mesajda, “ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması ertelendikçe bu adım daha da zorlaşacağından dolayı kaygı duyuyoruz. Eğer bu kararı şimdi almazsan bir daha asla alamazsın” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, ilk olarak, seçim kampanyası döneminde bir grup Evangelist ile birlikte çalışmıştı. Evangelist seçmenlerin çoğunluğu da seçimlerde Trump lehine oy kullanmıştı. Kendisi de bir Evangelist olan Beyaz Saray Müsteşarı Rahip Jonny Moore, Reuters’e yaptığı açıklamada, önde gelen Evangelist Hristiyanlar’dan birinin sürekli olarak Beyaz Saray’a ziyarette bulunduğuna işaret ederek, “Yeni yönetimin iş başına gelmesinden bu yana Beyaz Saray’da Evangelistlerle yapılan birçok toplantıya katıldım. Kudüs meselesinin bu toplantılarda defalarca gündeme geldiğini size kesin olarak söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Moore, bu toplantılarda Evangelistlerin ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması meselesinin kendileri için öncelik arz ettiğini defalarca söylediğini sözlerine ekledi.
Liberty Üniversitesi Rektörü ve Trump’ın yakın müsteşarlarından biri olan Jerry Falwell ise Evangelist aktivistlerin kendisine mail göndererek Kudüs konusunu Başkan Trump ile konuşmasını istediğini ancak konuyu Trump ile hiç konuşmadığını dile getirdi.
Trump’ın Evangelist müsteşarlarından Dallas’taki Baptistler Kilisesi Papazı Robert Jeffers, Reuters ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde şunları aktardı:
“Dindar camiadan birçok insan Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması için aylardır Başkan Trump ile konuşuyor. Ancak Kudüs’ün başkent kabul edilmesi için idareyi ikna etmemize gerek yoktu. Bu konu zaten Trump’ın seçim vaatleri arasındaydı. Biz sadece Trump’tan bu vaadini unutmamasını istedik.”