Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Facebook’un yargılanmasından daha büyük! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Facebook şirketinin kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in ifadesinin alınması, aslında sosyal medyanın özünü ortaya çıkartmaktadır.

Genç milyarder Zuckerberg bir ABD vatandaşı ve sahibi olduğunu Facebook da ABD merkezli bir şirket. Twitter, Google ve yeni dünyanın diğer liderleri yani sosyal medya platformları; insanların duygularını ve tutkularını kontrol altına alıyor.

İnsanlar arasında iletişimi sağlaması ve kullanıcıların bilgilerini koruması –öyle iddia ediyorlar- bahanesiyle sosyal medya platformlarının bu tarz ‘boş beleş’ durumlarının tehlikeli ve yıkıcı olduğuna inanıyorum. Fakat Batı zihniyeti, daima üçüncü dünyanın özellikle de Arap ve Müslümanların demokratik değerlere ve sistemlere sahip olmayan halk ve devletler olduğu düşüncesine meylediyordu.

Güzel… Bu durumda Batı’daki demokrasi kalelerinin; Batılı devletlerin istikrarı, güvenliği ve kimliği üzerinde sosyal medyanın tehlikesine yönelik iğrenç çığlıklarına ne dersiniz?

‘Dijital’ milyarder Mark Zuckerberg, ABD Temsilciler Meclisi’ne çağrıldı. Raporlar, Mark Zuckerberg’in pek çok kez özür dilediğinden ve meclis üyelerinin siyasi sorularından rahatsız olduğundan bahsetti. Belki de Zuckerberg, o yaşlı senatörlerin dijital dünyanın modern uygulamalarının insanları aldattığına yönelik cehaletleri karşısında içerisinde acı bir ironiyi gizliyordu.

ABD ve Avrupalı devletler tarafından Facebook’a yöneltilen suçlama ise gizlilik hakkını çiğneyerek kullanıcıların bilgilerini satmasıyla ilgiliydi. Bu şirketlerin liderleri, hükümetlere, ajanlara, siyasi ve siyasi olmayan taraflara karşı kullanıcıların bilgilerini koruduklarını iddia ediyorlar.

Oturum, Mark Zuckerberg’in dün gece kaldığı otelin ismini paylaşmak isteyip istemediği sorusuyla başladı. Zuckerberg, bu soruya olumsuz cevap verdi. Kongre üyesi, bu soruyu insanların bilgilerini korumanın, gizliliğin ve bu bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmamanın önemine dikkat çekmek için sormuştu.

Bir parantez arası olarak şunu da ekleyecek olursak Zuckerberg’in kravatlı ve takım elbiseli olması dikkat çekiciydi. Çünkü Zuckerberg, nadiren takım elbise giyer.

Senatör Harris, Zuckerberg’in çekimser cevapları hakkında şu yorumda bulundu; “Bu oturumda sana temel meselelerle ilgili sorular yönelttim. Fakat sen, hiçbirini cevaplamadın.”

Aynı şekilde Zuckerberg’in çokça özür dilemesi de dikkat çekici bir durumdu. Senatör John Thune, ‘Wired’ dergisinin raporuna göndermede bulunarak önceden 14 kez özür dilediğini söylediğini Zuckerberg’e şu soruyu yöneltti;

“Bugünkü özür dilemenle önceki özür dilemelerin arasında ne fark var?”

Bugün hesap sorulmaya başlandı. Bu, bir başlangıç. Çünkü milyarlarca kullanıcıya sahip bu büyük platformların kontrolsüz bir şekilde çalışması yasal değildir. Bu çalışmaların sonucunda dikkatsizlik, kan ve tahribat ve ortaya çıkıyor.

30. kez söylüyorum. Sosyal medya şeytanını ortaya çıkartan Batı’dır. Atasözünün dediği gibi şeytanı çağıran onu geri de yollar!