Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani, yolsuzlukla suçlanan onlarca yetkiliye ait dosyaların yargıya sunulduğunu açıkladı.
Hükümetin haftalık toplantısında yetkililer hakkında soruşturma açıldığını, bazılarının ise yargılama aşamasında olduğunu açıklayarak, “Tutukluların isimlerini açıklama hakkımız yok. Masum olabilirler. Dolasıyla yargı tarafından suçlu bulunmadan önce olay ya da kişi hakkında konuşamayız” dedi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün rüşvet sıralaması raporunda Fas 81. sırada yer alıyor. 2016 yılında ise 90. Sırada yer alıyordu.
Somut tedbir çağrısı
Örgütün Rabat raporunda, hükümetin çabalarına rağmen rüşvetle mücadelede alt sıralarda yer aldığını, Hükümete rüşvetin önlenmesi için somut tedbirler alınması çağrısında bulunuldu. Örgüt, hükümet tarafından alınan icraatları, uygulama seviyesinde olmayan girişimler olarak değerlendi.
Osmani, şeffaflık raporundaki Fas’ın rüşvet endeksindeki sıralamasının iyileştiğine işaret ederek, “Olumlu fakat yetersiz olduğunu” belirtti. Osmani, rüşvetle mücadele için topluma çağrıda bulunarak, “Hükümet olarak büyük sorumluluğu biz taşıyoruz. Bundan kaçmıyoruz. Bu konunun çözülmesi için harekete geçtik” dedi.
Dosyalar yargıya sevk edildi
Yolsuzluk davalarının, vatandaşların şikayetleri, Adalet Bakanlığı ve müfettişlerin raporlarına dayanarak açıldığını ifade eden Başbakan Osmani, dosyaların yargıya sevk edildiğini ve gerekli prosedürlerin uygulanacağını belirtti.
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadelede kararlı olduğunu, toplum içinde kök salan bu suçun cezasız kalmayacağını vurgulayan Osmani, alt komite raporlarının hazırlanmasından sonra 1 ay içinde Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin toplantı düzenleyeceğini bildirdi.
“Elde ettiğimiz ilerleme yeterli değil”
Yolsuzlukla mücadeleden hükümet, kamu yetkilileri, sivil toplum ve özel sektördeki herkesin sorumlu olduğunu vurgulayan Osmani, medyaya yolsuzluk dosyalarına ağırlık vermelerini ve birlikte çalışma çağrısında bulundu. Osmani, “Elde ettiğimiz ilerleme yeterli değil. Biz buna razı değiliz. Şimdi ve gelecek için en iyiyi elde etmek istiyoruz” dedi.
“Bir takım kanunları gözden geçiriyoruz”
Vatandaşlara yolsuzluk mücadelesiyle ilgili bilgi verme mekanizmalarının şeffaflık derecesini yükselttiğini ifade eden Osmani şunları kaydetti, “Şeffaflığı her seviyede artırmak için bir takım kanunları ve kararnameleri gözden geçiriyoruz. Hükümetin elektronik platformları, şeffaflığın derecesini arttıran e-hizmetler üzerinde çalışmaya başladı. Bu sistem takip dosyalarının hızını arttıran bir yöntemdir.” Ayrıca Osmani, Ulusal Şikayetler Portalı’nın geçtiğimiz günlerde hizmete sunulduğunu da belirtti.