Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fas Başbakanı: Yerel kalkınma olmadan demokrasi sağlanamaz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas Başbakanı Saadeddin Osmani, ülkesinin bölgesel kuruluşlar ve yerel yönetimler tarafından farklı düzeylerde gelişim ve kalkınmaya ulaşmasına katkı sağlayacak dinamizme inandığını vurguladı. Osmani, demokrasinin ‘vatandaşlara yakın bir demokrasiye’ ihtiyaç duyduğunu belirtti.

11. Rabat Küresel İşletmeler Forumu’nun açılışında konuşan Osmani, demokrasinin yerel kalkınma olmadan sağlanmayacağına inandığını ve yerel halkın kendi kendilerini yönetmesi gerektiğini belirtti. Osmani, tek bir ülke içerisinde bölge ve kurumları birbirlerinden ayıran özelliklerin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Küresel İşletmeler Forumu, ‘2030 Gündemi, Paris Anlaşması ve Yeni Medeniyetler’ sloganı altında düzenleniyor.

Fas Başbakanı ayrıca, farklı ülkelerden onlarca yetkiliye, Fas Krallığı’nın “bu faaliyetin finansal ve ekonomik maliyetine rağmen” söz konusu 3 küresel gündemin ele alındığı küresel ve dinamik kalkınma ile ilgilendiğini belirtti. Osmani, “Fas’ın orta vadede kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Vatandaşların; insanlığın ve halkımızın geleceğini etkileyen iklim dalgalanmalarıyla başa çıkabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkesinin küresel dostlarından da fayda sağlaması gerektiğini belirten Osmani, “Onlarla deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bu politikaların uygulanmasında taraflara önem gösteriyoruz” şeklinde konuştu. Osmani, Fas’ın sürdürülebilir kalkınma için bir stratejisi olduğunu ve bu stratejiyi ortaya koymak için çalıştığını söylerken, yenilenebilir enerjiye yatırım yaptıklarını vurguladı.

Osmani, “2020 yılında yenilenebilir enerjiden yüzde 42 oranında elektrik üretmeyi ve 2030 yılında da üretim kapasitesini yüzde 52’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Onay vereceğimiz enerji verimliliği için bir stratejimiz mevcut” dedi.

Diğer taraftan forum, ‘yetkililerin günlük merkezi, bölgesel ve yerel kaygıları’ teması çerçevesinde düzenlendi. Osmani ise, Fas’ın iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yerel yönetimleri, sürdürülebilir kalkınmayı ve çeşitli programları desteklemek için kullanılan bu olumlu dinamizme küresel bir katılım sağlanması arzusunu dile getirdi.

Öte yandan Fas’ın Ekonomi, Toplumsal ve Çevre Konseyi Başkanı Nizar Baraka, toplumsal eşitsizliklerin azaltılması, yerel ekonominin canlandırılması, enerji bağımlılığının azaltılması ve iklim değişikliğine etkili bir şekilde karşı koyulması amacıyla söz konusu 3 uluslararası gündemin sunduğu fırsatların yatırımına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Baraka, tüm taraflara toplumların sahip olduğu ve paylaştığı bir sosyal proje çerçevesinde tüm aktörleri kapsayan bir strateji ve vizyon benimseme çağrısı yaptı.

Küresel İşletmeler Forumu’nun bugün sona ermesi bekleniyor.

Ayrıca forumda, tartışılan 3 gündem uyarınca belirlenmiş hedeflerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için çok sayıda tavsiyenin sunulması bekleniyor.