Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fas Başsavcılığı, Huseyme tutuklularının sağlık raporunu teslim almayı reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas Başsavcılığı, geçtiğimiz yaz aylarında, ülkenin kuzeyindeki Huseyme kentinde yaşanan olaylardan sonra tutuklananların avukatları tarafından sunulan sağlık raporlarını teslim almayı reddetti.

Sağlık raporlarını, İnsan Hakları Ulusal Meclisi’ne sunan tutuklu avukatları, Huseyme olaylarında tutuklananların soruşturma esnasında ve tutuklu bulundukları sürede işkenceye uğradıklarını söyledi. Başsavcılık ise raporların hukuki içeriği olmaması gerekçesiyle teslim almayı reddetti. Avukatlar, Başsavcılığın tavrı, Yüksek Yargı Meclisi’nin anayasal bir kurumu olan İnsan Hakları Ulusal Meclisi hakkında şüphe uyandırdığını ifade ederek, Başsavcılığa eleştirilerini yöneltti.

Başsavcılık raporu kabul etmedi

Fas Başsavcılığı Mahkeme Temsilcisi, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, tutuklu Avukatları tarafından sunulan raporun, bir sağlık raporu olduğunu, İnsan Hakları Ulusal Meclisi’nin raporu olmadığını kastettiğini belirterek, raporun doğruluğundan şüphe duyduğunu ve mahkeme tarafından delil olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade etti. Tutuklu avukatları ise mahkeme oturumunda, kendilerinin resmi bir rapor sunduklarının, başsavcılığın ise resmi bir kurum tarafından kabul edilen raporun doğruluğundan şüphe duyduğunun kaydedilmesini talep etti.

Devlet mahkemede taraf

İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın kendilerini davanın bir tarafı olarak göstermesi nedeniyle, bundan sonraki mahkeme oturumlarında polisin yer almamasını isteyen tutuklu avukatları, konuya dair yaptıkları açıklamada, “Eğer Emniyet kurumunun üyeleri kendilerini vatandaş olarak mağdur sıfatıyla davanın tarafı olarak nitelendirseydi bu durum anlaşılabilirdi ancak emniyet teşkilatı ve içişleri bakanlığının kurum olarak davanın tarafı olmaları anlaşılabilecek bir durum değil” ifadelerini kullandı.

Avukatlar tarafından yapılan açıklamada, mahkemeye delil olarak sunulan ses kayıtlarının delil olamayacağı belirtilirken, polis tarafından, 1 Aralık 2016 tarihinde başsavcılığa yapılan dinleme izni başvurusunun bir gün içinde kabul edildiği, dinlemenin ise aynı gün başlaması gerekirken 6 Aralık 2017 tarihinde başladığı, bu icraatların telefon dinlemeleri yasalarına aykırı olduğu ifade edildi.

54 sanık yargılanıyor

Öte yandan, mahkeme, yargılanan 54 zanlının avukatlarını dinlemeye dün de devam etti. Devlet güvenliğini tehdit etmekle suçlanan zanlılar hakkında idama varan cezalar isteniyor. Mahkemede, ayrıca, sanıkların dinlenmesine önümüzdeki salı günü başlanması kararlaştırıldı.