Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fas Dışişleri Bakanı Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Kudüs’te Mescid-i Aksa’da kıldığı namazdan sonra “Zor şartlar altında bulunuyorsan bu teslim olacağın anlamın gelmez” dedi. Faslı Bakan Ramallah’a geçmeden önce Filistinliler’e desteğini göstermek için önce Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmeyi tercih etti.

Mescid-i Aksa gezisi sırasında tarihi, dini, siyasi bilgiler alan bakan, buradaki varlığının Filistin halkının direnişine, önderlerine ve özellikle mukaddesatını korumaya bir destek mesajı olduğunu vurgulayarak “Bu şehrin Arap ve İslami kimliği tüm Müslüman ve Arapların bir parçasıdır” dedi.

Burita, Amman’dan Mahmud Abbas’ın davetlisi olarak Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmek için geldi. Bu ziyaret Arap aleminde tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Pek çok Arap yetkili Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin normalleştirme ve İsrail’in statüsünü kabul etme anlamına geldiğini düşünerek ziyaret etmeyi reddediyor. Ancak Mahmud Abbas “Hapishaneyi ziyaret etmek onu kabul etmek anlamına gelmez” diyerek bu mantığın karşısında yer alıyor.

Burita da Fas Kralı III. Muhammed’in direktifleri doğrultusunda işgal uygulamalarına karşı Filistinlilere destek vermek için ziyaretini Kudüs’ten başlattığını söyledi.

Burita Mescid-i Aksay’ı ziyaret gitmeden önce Fas Evi olarak adlandırılan “Fas Merkezi”ni ziyaret etti ve bu merkezin Arap- İslam kimliğini korumaya ve bu izi yok etmeye çalışanlara karşı direnen bir işaret, fener olduğunu vurguladı.

Bitme aşamasına gelen merkez inşaatının, genç Kudüslüler için bir sığınak olacağına dair umudunu dile getirdi. İslam Konferansı Örgütü’nün Kudüs Komitesinin başkanı olan ülkesinin, “Kudüs Vakfı” aracılığıyla, vakfın kurulmasından bu yana Kudüs’e yaklaşık 60 milyon dolar verdiğini söyleyerek Fas’ın Kudüs’e verdiği desteği vurguladı. Bu hibe 15 okul ve bir hastanenin restorasyonu, iki yeni okul ve bir kültür merkezinin yapımını kapsıyor.

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Adnan Huseyni, bakanın bu zor şartlar altında gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı son derece memnun olduklarını açıkladı.

Huseyni şöyle dedi: “Bütün Arap kardeşlerimizi memnuniyetle karşılıyoruz ve Kudüs’ün onlara ihtiyacı olduğunu söylüyoruz” Hüseyni Fas Krallığı’nın, Filistin halkına uzattığı eli överek Fas diplomasisin her mahfilde Filistin’in hakları konusunda desteğini hatırlattı.

Huseyni’yle Vakıflar Müdürü Şeyh Azzam el- Hatip, Mescid-i Aksa müdürü Ömer el-Kesvani ve Fas büyükelçisi önce Kubbetü’s Sahra ardından Mescid-i Aksa’yı ziyaret ettiler.

Burita’nın bu ziyareti Mescid-i Aksa’ya Fas yetkililerden en üst düzeyde yapılan bir ziyaret niteliği taşıyor. Bu ziyaret Fas Kralı ile Mahmud Abbas arasında Aralık ayında Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasının ardından kararlaştırılmıştı.

Ancak Arap yetkililerden de Kudüs’ü ziyaret edenler oldu. Örneğin, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah geçen ay Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmişti. Alavi’den önce, Ürdün İçişleri Bakanı Galip Za’bi ve Gençlik Bakanı Cemal Harişa’da ziyaret edenler arasındaydı. Yine yakın zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti Gençlik Bakanı’da Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti.

Eylül 2014’te, Kuveyt Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah el-Halid Al-Sabah, Mescid-i Aksa’yı ve Kudüs’ü ziyaret etti. Papa 2.Twadros de şehri ziyaret edenler arasında.Yine İskenderiye’nin papazı ve Protestan patriği ve Mısır’ın eski müftüsü Ali Cuma’da. Hepsi Abbas’ın Aksa’yı ziyaret davetini desteklemek üzere bu ziyaretleri gerçekleştirdiler.

Burita, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile görüştükten sonra kendisi için resmi bir akşam yemeği düzenleyen Cumhurbaşkanı Abbas ile geç saatlerde bir araya geldi.

Maliki, Filistin Devleti ile Fas Krallığı’nın, yıl sonuna kadar Ortak Bakanlar Komitesi’nin çalışmalarını sürdürmeye karar verdiğini açıklayarak iki kardeş ülke arasındaki güçlü ilişkilerin varlığını vurguladı.

Maliki, Burita ile yaptığı basın açıklamasında yapılan bu ziyaretin kendileri için önemine değindi ve ilişkilerinin sağlam bir dayanağı olduğunu vurguladı. Filistin Devleti ile Fas Krallığı arasında güçlü ve derin ilişkiler olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

Maliki konuşmasında Fas bakanın Filistin halkının ne kadar zor işgal koşulları altında yaşadığını kendi gözleriyle gördüğünü söyledi ve daha fazla Filistin-Fas ziyareti organize etme sözü verdi.

Buna karşılılık olarak Faslı Bakan Filistin ve Kudüs meselesinin ülkelerinin vazgeçilmez değerlerinden olduğunu söyleyerek bölgeye hassas koşullar altında istişare için geldiğini belirtti. Burita, Fas’ın Kudüs’ün Arap ve İslami kimliğine zarar veren her türlü ihlalin karşısında olduğunu belirtti.

Burita, Maliki ile Filistin Devleti’nin sesini duyurmak, Filistin ve Kudüs konusunda BMGK ve Arap topluluğunun kararlarının uygulanmasını sağlamak için yapılabilecek çalışmalar hakkında konuştuklarını söyledi. İkili ilişkiler özellikle de ticari anlaşmaların yeniden canlandırılmasının gereğini işaret eden Burita, üye devletler arasında ticari alışverişi kolaylaştırmayı amaçlayan Agadir anlaşmasının önemine dikkat çekerek serbest ticaret konusunda Filistin’in rolünün etkinleştirmenin gereğini vurguladı.

Burita, işgal edilmiş Kudüs meselesinin gelecek Arap zirvesinde liderler düzeyinde ele alınacağını burada bazı kararların alınarak uygulamaya geçirileceğini ifade etti. Burita bugün Ürdün’e gidiyor.