Fas Kralı 6. Muhammed, uluslararası topluma, dünyanın dört bir yanında ihmal edilen çocuklara yönelik şiddet ve istismara karşı sorumluluk çağırısında bulundu. Fas Kralı, “Bu çocukların çok geç olmadan savaşların, salgın hastalıkların, açlığın pençesinden, radikaller ve terörist grupların yanı sıra yasadışı göç sebebiyle maruz kaldıkları trajediden kurtarılması için” gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
“Güvenli bir çocukluğa doğru” temasıyla Fas’ın başkenti Rabat’ta düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin katılımıyla gerçekleşen 5. İslam Ülkeleri Çocuktan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda Fas Kralı 6. Muhammed’in mesajı okundu. Kral Muhammed mesajında, Fas’ın 1993 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne katılmada öncülük ettiğinin altını çizdi. Ardından, iletişimlerin kurulması usulü ile ilgili olarak bu sözleşmede isteğe bağlı protokolün bulunduğuna dikkat çekerek, “sadece Faslı çocukların korumaya çalışmadık. Aynı zamanda insani bir yaklaşım ile göç ve sığınma için ulusal bir strateji benimseyerek göçmenleri de dâhil ettik. Göçmenlerin durumunu belirleme sürecindeki öncelik, savunmasız kişilere, ailelere ve çocuklara verdik” dedi.
Çocuklar için güvenilir mekanizma geliştirme çağrısı
Fas İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Ramid tarafından okunan mesajda 6. Muhammed, çocuklara yönelik şiddet ve istismarı vurgulayarak, çocuk hakları ihlallerinin bildirilmesi için aile, okul ve toplum da dahil olmak üzere tüm aktörleri içeren bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Çocukların başından geçen fiziksel ve ahlaki şiddet ile günlük bakımlarıyla ilgilenen bazı güvenilir akrabaları tarafından çeşitli tacizlere maruz kaldıklarını belirten Fas Kralı mesajında, bu şiddetin belgelenmesi ve engellenmesi için mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kral Muhammed kalkınmaya vurgu yaptı
Fas Kralı, çocuk hakları için öncelikle, çocuklara yönelik şiddetle mücadelede sağlık, eğitim, barınma ve sosyal koruma gibi onları güvence altına alacakları garanti edilen alanlarda sürdürülebilir bir kalkınmaya işaret etti. 6. Muhammed, yoksullukla ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı mücadele ederek, gıda güvenliğini sağlayarak, dijital devrime ayak uydurarak, güvenlik ve istikrarı getirerek İslam dünyasındaki ülkelerde, çocuk hakları ile ilgili meselelerde her boyut ve zorlukta yatırım yapma çağırısında bulundu.
Kral 6. Muhammed, tüm Faslılara bu alana yönelik kurumlar kurup, çocukları koruma konusunda edindiği tecrübelerini aktarıp, onların güvenliğini sağlamak için gerekli mevzuatları çıkarmaya hazır olduğunu belirtti. Fas Kralı, bu bağlamda Faslı bir anne ve yabancı bir babaya sahip bir çocuğa Fas vatandaşlığının verilmesi ile ilgili kanun, çocukların çalıştırılmasının önlenmesine dair kanun ve sosyal yardım kurumlarının yönetimine ilişkin kanun gibi bazı bir takım kanunlarda değişikliğe gidileceğinin altını çizdi.
Kral 6. Muhammed, boşanmaların ardından çocuklarına bakmakta zorlanan anneler ile ihmal ve yoksulluğa maruz kalan çocukların yanı sıra güvenlik açığı ve dışlanmadan muzdarip dullar için Aile Tekaful Fonu’nun genişletilmesine yönelik talimat verdiğini belirtti. Fas Kralı ayrıca, mahkemeler ve kamu hastanelerinde, kadınların ve çocukların bakımı için, birlikte kalabilecekleri odaların hazırlanması ve çocuklar için psikolojik destek sağlanmasına yönelik Sosyal Uyum Fonu hizmetlerinin etkinleştirilmesi için gerekli direktifleri verdiğini sözlerine ekledi.