Fas Adalet Bakanı Muhammed Ucar, dün yaptığı açıklamada uluslararası komitelerin ifadeleri, ulusal ve uluslararası kuruluşların özel prosedürleriyle Fas’ın sistematik işkenceyi kalıcı olarak sona erdirdiğini söyledi.
Ucar, Fas’taki “İşkenceye Karşı Sözleşme Girişimi” konulu bölgesel konferansın açılışında yaptığı konuşmada, tek taraflı davranışların ve suçların yalnızca eylemlerinin sorumluluklarını taşıyan kişilerin idari cezalar almasıyla sonuçlanacağını sözlerine ekledi.
Bakan Ucar, adil yargılanma garantileri, özgürlüklerinden mahrum bırakılan bireylerin haklarının korunması ve işkenceye karşı çeşitli baskıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin Ceza Kanunu Taslağı ile güçlendirildiğini ve masumiyet karinesinin ilkesinin oluşturulması dahil olmak üzere, adil yargılanma güvencelerinin sağlanması ve ağır veya hafif bir davranıştan suçlu bulunan şüphelilerin duruşması sırasında avukat bulundurulması da dahil olmak üzere bu güvencelerin gözden geçirildiğini kaydetti.
Bakan ayrıca hükümetin işkenceye karşı anlaşma protokolünün onaylanmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirirken, işkenceyi önleme amaçlı ulusal mekanizmanın hızlandırılması yönündeki çabalarını, bu mekanizmanın bağımsız, tarafsız ve nesnel işleyişi için gerekli garantilerle artırdığına işaret etti.
İşkence bazı ülkelerde hâlâ devam ediyor
Birleşmiş Milletler’in insan haklarından sorumlu direktörü Andrew Gilmour, “İşkenceye Karşı Sözleşme Girişimi” konulu bölgesel konferansın önemini ve bu konuda görüş alışverişinde bulunulmasına ve işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olacağını vurguladı. Gilmour, “Herkesin işkenceyi kesinlikle yasadışı ve ahlaksız bir uygulama olarak kabul ettiğini, bu noktada bir fikir birliği olduğunu ancak maalesef bazı ülkelerdeyse işkencelerin halen devam ettiğini” belirtti.
10 yıllık küresel bir proje
İşkenceye Karşı Sözleşme, Mart 2014’ten bu yana Şili, Danimarka, Gana, Endonezya ve Fas hükümetlerinin başını çektiği, işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı cezalara karşı sözleşmenin evrensel olarak onaylanmasını teşvik eden 10 yıllık küresel bir projedir. Girişim, Devletler arasında işkenceye karşı BM Sözleşmesinin onaylanması veya uygulanmasının önündeki engellerin aşılmasına yardımcı olmak, bu alandaki olumlu uygulamaları karşılıklı değerlendirmek için teknik tavsiyeler, diyalog ve işbirliğini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Stratejik planlar hazırladı
Öte yandan Fas İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Ramid ise, Fas’ın insanlık haklarını geliştirmek için işkence karşıtı girişimleri içeren stratejik planlar hazırladığını söyledi. Ramid, demokrasi ve insan hakları alanında ulusal bir plan olduğunu, insan hakları kültürünün yaygınlaştırılması için ulusal gerekçenin ve BM insan hakları mekanizmalarının önerilerinin uygulanmasını takip etme eylem planının olduğunu da sözlerine ekledi.