Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Faslı araştırmacılar akrep zehrini çıkarmak için ‘Robot’ tasarladılar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Akreplerden çıkarılan zehrin çok tehlikeli ve bir insanı öldürebiliyor. Ancak bu zehrin son derece tehlikeli olmasının yanı sıra, kanser hastalığının tedavisi araştırmaları ve yeni ilaçların geliştirilmesinde fayda sağlayan yüzlerce bileşenin içeriğinde kullanmakta mümkün.

Şu an, Fas’ın Kazablanka şehrinde bulunan II. Hasan Üniversitesi Ben M’sik Bilim Fakültesindeki bilim adamları, dünyanın en tehlikeli ve ölümcül hayvanlarından birinden güvenli bir şekilde zehir çıkarmanın yolunu buldular.

Üniversitedeki araştırma ekibi, akreplerden zehir çıkartmak için bir robot geliştirdi. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen ‘VES-4’ isimli robot, akrebi kuyruğundan hafifçe yakaladıktan sonra elektrik kullanarak zehir keselerine akrebin ölümcül zehrini bırakması için titreşim gönderiyor ve zehir güvenli bir şekilde kaplara akıtılıyor. Robot zehrin büyük bir kısmının alınabilmesini sağlarken, aynı anda dört akrepten zehir alabiliyor.

Bu robotu geliştirmek için birçok bilim adamını bir araya getirerek ekibini oluşturan araştırmacı Mouad Mkamel, “Bu kadar uzmanı bir araya getirmek zahmetliydi. İlk olarak her çeşit akrep türünden ve hayvana hiçbir zarar vermeden istenilen miktarda zehir çıkartabilme işlemini araştırdık. Ardından bunu bir sistem haline getirebilmek için gerekli çalışmaları yaptık. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından tatmin edici sonuçlara ulaştık ve robotu ürettik” dedi. Mkamel, “Bu robota hızlı ve güvenli olması sebebiyle ‘VES-4’ adını verdik. Eskiden günde 10 akrepten zehir çıkarabiliyorduk. Şuan ise günde 150 akrepten zehir çıkarabiliyoruz. Bu da şu demek oluyor, ne kadar fazla kaliteli zehir çıkarırsak, yapılan araştırmalarda o kadar iyi sonuçlara ulaşabiliriz” dedi. Robot geliştirilmeden önce araştırmacılar, tüm akrep çeşitleri üzerinde elektrikle zehir çıkarma işleminin zararlı olup olmadığını araştırarak uygun yöntemi buldular.

Diğer yandan, üniversitede biyoloji laboratuvarı müdür ve diğer bir araştırma ekibinin üyesi olan Doktor Reşit el-Sail, Fas’ta akreplerden benzersiz zehir oluşumlarının çıkarılmasının umut ediyor ve bunun üniversitede yürütülen araştırmaya ışık tutacağına inanıyor. Doktor Reşit el-Sail, “Zehir çıkarma işlemine ve akrep zehrinden çıkarılan molekülleri değerlendirebilmemiz için araştırmacılar ve ilaç sektörü arasında teşvik edici bir iş birliğine katkı sağlayabiliyoruz. Böylece bir gün yalnızca Fas dışında bulunmayan bu akreplerden molekülleri çıkarabilmemizi temenni ediyorum. Çünkü bu zehirler üzerindeki araştırmalarımız için çok daha fazla değer verilmesini sağlayacak” dedi. Ekip şimdi geniş ölçüde zehir üretimine başlamak için patentin alınmasını bekliyor.

Bir gram zehrin fiyatının 8 bin dolara ulaştığını ve nadir bulunan akreplerden alınan zehrin gramının ise 12 bin dolar olduğunu açıklayan araştırmacılar, bu yüzden akreplerden zehir çıkarma işleminin kârlı olabileceğini söylüyorlar.