Fas’ta son yayınlanan resmi bir rapor, genç nesil arasında dindarlığın bir önceki nesille kıyasla artış gösterdiğini ortaya koydu. Raporda söz konusu dindar nesilden Batı değerlerinden ilham alan moderniteyi reddeden bir kesimin aşırılığa kaymasından duyulan endişe dile getirildi.
Fas Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından bu hafta yayınlanan raporda ayrıca ülke gençliğinin büyük bir kısmının ekonomik büyümenin dışında kaldığı ifade edildi. Ülke nüfusunun üçte birini oluşturan söz konusu grupta yüksek işsizlik ve eğitimi yarıda bırakma oranına dikkat çekildi.
Raporda 15-34 yaş aralığındaki bu gençlerin kamu hizmetlerinden duyduğu memnuniyetsizliğin yanı sıra siyasi arenaya da güvenmedikleri yer aldı.
Raporda yer alan bilgilere göre söz konusu kesimin yüzde 82’sinin herhangi bir uğraşı yok. Yüzde 72’i ise vaktini verimsiz harcıyor. Yüzde 75’nin sağlık sigortasının olmadığı bilgisi verilen raporda yüzde 5’inin psikolojik yönden sağlık sorunları olduğu vurgulandı.
Gençler arasında eğitimi bırakmanın arttığına dikkat çekilen rapora göre ülkede işsizlik oranı yüzde 20. Kadınlarda işsizliğin erkeklere oranla daha yüksek olduğu Fas’ta gençlerin çoğunun kayıt dışı olarak düşük ücretli işlerde çalıştığı belirtildi.
Söz konusu rapora göre Fas’ta son dönemde geçim sıkıntısını protesto etmek için düzenlenen eylemlerde gençler ön plana çıktı. Söz konusu protestolara yönelik araştırmalar yapan hükümet gösterileri sonlandırmak için yeni bir kalkınma projesi başlattı. Fas Kralı 6’ıncı Muhammed, temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada “sosyal koruma programları ve politikalarının ve ulusal desteğin kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılması” çağrısında bulundu.
Ekonomik ve Sosyal Konsey’in söz konusu raporunda gençler ve siyasi kurumlar arasındaki güven krizine de işaret edilerek ulusal bir inisiyatif oluşturulması çağrısında bulundu.
Gençler arasında parti ve sendikalara katılma oranının yüzde 1’i geçmediğini belirten rapora göre siyasi partilerden duyulan hayal kırıklığı nedeniyle cemaatlere katılım oranının da yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Rapor, internet ve sosyal medya organlarının gençliğin farkındalığını artırmadaki önemine işaret ederek internet kullananlar ile kullanmayanlar arasında derin bir “dijital uçurum” olduğunu vurguladı. Faslıların yüzde 46’sının ülkeye internet geldikten sonra, 1993 yılında doğduğu ve evlerin üçte ikisinden fazlasında internete erişim olduğu kaydedildi.
Raporda ayrıca internete ve sosyal medyaya sınırsız erişim sağlayan gençlerin aileleri tarafından ortaya koyulan değerler sistemi ile çatışma içinde olduğu uyarısında bulunuldu.