Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fehd El-Marik ve Suudi Arabistan’ın Filistin savaşı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Araplar ve Filistinliler, özellikle Tulkerim sakinleri, 1948 savaşında Kral Abdulaziz’in Kudüs savunması için gönderdiği ordunun Komutanı Suudi savaşçı Fehd el-Marik’iyi hala hatırlıyor. Filistin’de savaşın ilk patlak verdiği günden bugüne Filistin meselesi, Suudi Arabistan’ın öncelikleri arasında olup bu meseleyle sürekli meşgul olmuştur. Suudi Arabistan, Arapların ve Filistin Müslümanlarının davasını her zaman desteklemiştir. Bu destek gün gibi ortadadır ve herhangi bir delil sunmayı gerektirmez. Büyük Arap şairi Ebu el-Tayyib El-Mütenebbi, Suudi Arabistan’ın Filistin davasının tarihi boyunca askeri, siyasi, maddi, manevi, resmi ve toplumsal olarak, Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdulaziz’den, Kral Selman dönemine kadar her daim destek verdiğini söyledi.

Arap alayında komutanlık yaptı

1948’de Filistin devriminin patlak vermesinin ardından, Kral Abdulaziz, Arapların topraklarına yapılan saldırıda Arap orduları ile birlikte Filistin’in savunulması için bir grup Suudi cihatçının gönderilmesi emrini verdi. Fehd el-Marik’te, Filistin’deki İslam ve Arap kutsal toprakları savunmasına katılmak için pek çok ülkeden gelenler gibi Suudi Arabistan’dan katılan gönüllülerden biriydi. Filistin’deki Arap Kurutuluş Ordusu içerisinde yer alan ve Kral Abdulaziz’in emriyle kurulan Arap alayının komutanıydı. Kuzey Filistin’deki Malikiyye savaşlarına aktif olarak katıldı. Kurtuluş Ordusu ile savaşa katılan şehit ve yaralıların kaydettiği isimlerini kitaplaştırdı ve unutulmamalarını sağladı. Bununla birlikte, benzeri görülmemiş bir çalışma ile Suudilerin Filistin davasını desteklemek için gönderdikleri bağış miktarlarını kaydetti.

Yazar, tarihçi ve savaşçı olan Profesör Fehd el-Marik, 1910 yılında Suudi Arabistan’ın Hail şehrinde doğdu. 1978 yılında vefat eden el-Marik, Filistin davası ve Filistin halkının mücadelesi ile ilgili çok sayıda kitap kaleme aldı. El-Marik’in Arap gazetelerinde pek çok makalesi yayınlandı. Bilinen ve basılmış ona aşkın edebi, siyasi, tarihsel ve sosyal kitaplarından bahsetmiyoruz bile.

Önemli siyasi olaylara tanıklık etti

Geriye bıraktıklarıyla anıları arasında gezintiye ve yazdıklarıyla sonsuzluğa doğru yolculuğa çıkaran Fehd el-Malik, vatani ve Arap ulusu tarihinde önemli siyasi olaylara tanıklık etti. Filistin mücadelesine katılan el-Malik, 1948 savaşında, Siyonistlere karşı Filistin ve Arap mücadelesi savunmasına katılmak için gönüllü olarak silah altına girdi. Filistin’i savunmak ve halkını kurtarmak için şehit düşen veya yaralananlar maddi destekte bulunan ve Arap Kurtuluş Ordusu’ndaki gönüllülerin isimleri içeren bir çalışma yaptı.

“İsrail’i nasıl yeneriz?”

Fehd el-Malik “İsrail’i nasıl yeneriz?”, “Siyonistler iftira attı, gafil Araplar da ona inandı” kitaplarını yazdı. İçerisinde vefa, emanet, bağış, komşusunu korumak, cömertlik, akli cesaret, edep, özgürlük gibi Arap öykülerini içerisinde barındıran “Arapların Özellikleri” adlı kitabı, tüm bu özellikleri taşıyan ve vatanını bir arada tutmak için tüm enerjisini feda eden Araplara ithaf etti. “Kral Abdulaziz’in Özelliklerinden” isimli kitap yazdı. İçeride nasıl reform yapılması gerektiğine dair bir kitap ve toplumsal durumumuzu nasıl değiştireceğimize dair bir başka kitabın yanı sıra 20. yüzyılda Arap Yarımadası’nda entelektüel gelişim üzerine bir kitabı da kaleme aldı.

“Arap ulusunu iyi bir üne kavuşturdu”

Bu adamın varlığı ve Filistin savaşına katılanların isimlerini kaydederek onları ölümsüzleştirmesi, Filistin davasını desteklemekte büyük bir rol oynadı. 1978 yılında vefat ettiğinde, pek çok siyasetçi ve lider onun için önemli ve değerli sözler sarf ettiler. Vatanını ve Arap ulusunu iyi bir üne kavuşturdu. Mücadelesini, savaşarak, kalemiyle ve diplomatik kariyeriyle sürdürdü. Kral Selman bin Abdulaziz el-Malik ile ilgili şunları dile getirdi; “Profesör Fehd el-Marik, Kral Abdülaziz’in ve ülkesinin sadık adamlarından biridir. Vatanına iyi hizmetlerde bulundu. Ülkesinin liderlerinin yaklaşımları, politikaları ve emirlerine uyarak Arap ve İslam ülkelerinin sorunları ile ilgilendi” dedi. Kral Selman, 27 yıl önce Kral Abdullah bin Abdülaziz’in sarayına çıkan sokağın adının Fehd el-Marik sokağı olarak değiştirilmesi talimatını verdi. Filistinli lider Yasir Arafat, Fehd el-Marik için “Büyük mücahid ve Arap milletlerinin adamlarından biridir. Büyük bir Filistin devrimi destekçidir” ifadelerini kullanmıştı.

Fehd el-Marik’in adı Batı Şeria’daki sokağa verildi

Filistin yönetimi ve halkının bu adama silahlı mücadeleye katkısı ve ilk günden bu yana Filistin davasına olan desteğiyle duyduğu vefa büyüktür. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 2012 yılında, Batı Şeria’daki Tulkerim’de bulunan bir caddeye Fehd el-Marik’in adının verilmesi talimatı vererek, bu ismi inşallah Kudüs özgürlüğüne kavuştuğunda oraya taşıyacağına söz verdi.