Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fetih ve Hamas arasında anlaşmazlık devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail’den Filistin’e yönelik saldırıların arttığı bir dönemde, Fetih Hareketi ve Hamas arasındaki çeşitli konularda anlaşmazlıklar devam ediyor.

Filistinli kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre, Fetih ve Hamas arasında, iç uzlaşı ve İsrail ile ateşkes konusunda hala büyük anlaşmazlıklar devam ediyor. Kaynaklar, söz konusu meselelere dair söylentilere aykırı yeni bir gelişmenin yaşanmadığını vurgularken, iki tarafında bu konuda orta yolu bulamadığını ifade etti.

Tarafların uzlaşıya ve ateşkese dair önemli noktalarda anlaşmazlık yaşadığını belirten kaynaklar, ateşkes etrafındaki tartışmaların tüm hızıyla devam ettiğimi açıkladı.

Yerel kaynaklar uzlaşıya ilişkin anlaşmazlığın, Mısır tarafından önerilmesinden ve değişikler yapılmasından bu yana devam ettiğini söyledi.

Önce Fetih, daha sonra da Hamas itiraz etti

Fetih Hareketi başlangıçta, Mısır’ın önerisine itiraz ederken, öneri Hamas tarafından onaylandı. Öneri, Mısır tarafından değiştirilirken, Fetih tarafından kabul edilse de bu kez de Hamas tarafından reddedildi.

Kaynaklara göre ilk öneride “Gazze’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması, ulusal birlik hükümetinin kurulması, önemli çevrelerin Mısır’ın gözetiminde olması” gibi noktalara değinilirken, Fetih tüm bu maddeleri reddetti. Daha sonra Mısır, 4 aşamadan oluşan anlaşmaya dayalı 2. maddeyi değiştirdi. Bu çerçevede “Filistin hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki tüm bakanlıkları teslim alması, güvenlik mevzusunun Kahire’deki görüşmelere ertelenmesi, Hamas askeri personellerinin vergilerinin bir kısmına değinilmesi, birlik hükümetini erteleme ve yaptırımları ele almama” üzerinde duruldu. Ancak Hamas, söz konusu önerileri reddederken, öncelik olarak ulusal birlik hükümetinin kurulması ve yaptırımların kaldırılması çağrısı yaptı.

Öte yandan kaynaklar, birlik hükümeti, yaptırımlar ve Hamas askeri personelinin akıbeti gibi önemli konularda anlaşmazlık yaşandığını vurguladı.

Fetih Hareketi, her şeyden önce mevcut hükümeti güçlendirme hususunda ısrar ederken, Hamas ise her konuda bir ortaklık, yaptırımların kaldırılması ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) konusuna geçiş esasına dayalı bir birlik hükümeti istiyor. Uzlaşı konusundaki bu anlaşmazlık, ateşkes konusunda daha şiddetli olan başka bir anlaşmazlıkla da dengeleniyor.

Kaynaklar, Filistin yönetiminin Hamas ve İsrail arasındaki anlaşmanın sonucunu “sırtlarına saplanmış bir bıçak” olarak gördüğünü belirtti. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte konunun ele alındığı yönteme dair bir memnuniyetsizlik havası var.

“Ulusal davaya bir ihanet”

FKÖ Yönetim Kurulu ve Fetih merkezi üyesi olan Azzam Ahmed, 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasını “Filistin halkına ve ulusal davaya bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ahmed bir radyoya yaptığı açıklamada, “Şu an gerçekleşen şey, müzakere değil anlaşmanın açıklandığı bir festivaldir. Fayda sağlamayacak bu tür festivaller için liderliğin vakti yok. Tüm taraflar bu anlaşmada yer almıyor ve daha önce duymadığımız güçlerin isimleri var” ifadelerini kullandı.

Ahmed, Mısır’a Merkez Konseyi’nin “İsrail’in eylemlerini uygulamaya başladığı” ateşkesi ilan etmek için bir tarih belirlemekten kaçınıldığı hususunda bilgi verildiğini söyledi. FKÖ’nün tavrının açık olduğunu ve İsrail ile yapılan herhangi bir anlaşmanın sadece grup aracılığıyla değil, örgüt aracılığıyla sağlandığını söyleyen Azzam Ahmed, Fetih’in bir ateşkes anlaşması imzalanmasını şart koştuğunu belirtti.

İstanbul’a gitme talebi şaşkınlıkla karşılandı

Yetkili ayrıca, durumun Mısır önerisinde olumlu bir şekilde ele alındığını ifade etti. Aktarılana göre Hamas, Mısır’a durumu incelemek ve daha sonra da Mısır’a cevabı bildirmek için İstanbul’a gitmek istediklerini belirtti. Bu çerçevede Ahmed, Gazze’deki siyasi büroda yapılan görüşmelere rağmen Hamas’ın konuyu incelemek üzere İstanbul’a gitme talebi şaşkınlığa neden oldu.

Hamas liderlerinden Sami Ebu Zuhri, Azzam Ahmed’in Mısır önerisine dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Ebu Zuhri, “Hamas, Mısır önerisini, Fetih’in dahil etmek istediği bazı noktalarda gözlem yaparak kabul etti” dedi.

“Ahmed’in Mısır’ın ve Filistinli grupların rolüne atıfta bulunduğu açıklamaları, Fetih’in ulaştığı izole halinin bir yansımasıdır” diyen Sami Ebu Zuhri, Mısır’ın Gazze’de ateşkes ve uzlaşı konusunda kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmaya çalıştığını vurguladı.

Öte yandan Hamas’ın, Kerm Ebu Salim ve Refah Sınır Kapısı’nın tamamen açılması ve Refah’ın kullanılması karşılığında sınırdaki yürüyüşleri, saldırıları ve yanan balonları durduran uzun vadeli bir ateşkes konusunda hazır olduğu belirtildi. Hareketin, esir takası ve Gazze’ye büyük ekonomik projelerin kurulmasını da içeren ikinci bir anlaşmayı da görüşme konusunda hazır olduğu ifade edildi.

Görüşmeler sakin bir atmosferde gerçekleşti

Hamas ve İsrail arasında Mısır aracılığıyla yapılan müzakerelere yakın bir kaynak tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamada, görüşmelerin Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’nın açılması, balık avlama mesafesinin genişletilmesi gibi kuşatmanın hafifletilmesi için Gazze’den yapılan saldırıların durdurulması çerçevesinde sakin bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi. Kaynak, durumun devam etmesi halinde de esir takası ve insani yardım projelerini kapsayan ikinci bir aşamaya geçilebileceğini kaydetti.

İsrailli siyasi bir kaynak ise güvenlik ve siyasi konsey toplantısının ardından “Oğullarımız ve vatandaşlarımız geri dönmedikçe, sınır boyunca tam ve uzun vadeli bir sakinlik sağlanmadıkça Hamas ile siyasi bir çözüm gerçekleşmeyecek” ifadelerini kullandı. Kaynak, “Şu anki sakinlik, Mısır- BM arabuluculuğuna duyulan ihtiyaç uyarınca Gazze’de gerçekleştirilen ve devam edecek olan askeri operasyonun bir sonucudur” dedi.
Kaynak ayrıca “Arabuluculuk temelinde Kerm Ebu Salim açıldı, balıkçılık mesafesi genişletildi. Sakinlik korunduğu sürece ve vatandaşlarımızın Gazze’den iade çabaları ile bağlantılı olarak insani meselelerle ilgilenmeye devam edeceğiz” dedi.