Beyrut /Paula Astih
Fetih Hareketi ile Hamas arasında artan kriz Filistinli mültecilerin yaşamlarını daha da dayanılmaz hale getiriyor. Krizin çözümüne yönelik adımlardan ise henüz sonuç alınamadı.
Lübnanlı liderler, Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların artmasının ardından hem siyasi hem de güvenlik açısından Filistinli grupların ortak çalışma komitelerini askıya almayı sürdürme konusunda şüpheli.
Güvenlik kaynaklarının Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada krizi kontrol altına almak için iki haftadır sarf edilen yoğun çabalara rağmen söz konusu durumun önüne geçilemedi. Kaynaklar, krizin uzun süre devam etmesi halinde Lübnan’daki kampların istikrarını sağlamak için güvenlik önlemlerini sıkılaştırmaya başvurulacağını belirtti.
Kaynaklar yaptıkları açıklamanın devamında şunları söyledi:
“Grupların yerine getirmesi gereken yükümlülükler var. Lübnan ordusu, protestolar sonrasında Aynu’l Hilve ve Miyyu Miyye mülteci kamplarının girişlerine yerleştirilen elektronik kapılara yönelik yürütülen çalışmayı durdurdu. Bunun karşılığında güveni korumak için konulan planın gerekliliklerini yerine getirmek için taahhüt aldık. Bu nedenle gruplar arasındaki anlaşmazlıklar devam ederse bu kamplardaki güvenlik durumuna olumsuz olarak yansıyacak. Bu da bizi elektronik kapılar ve daha başka önlemler almaya itecek.”
Fetih Hareketi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı gruplar bu ayın başında Hamas’ın Gazze Şeridi ve Batı Şeria’nın ya da Lübnan’ın içinde kabul edilemez uygulamalarından memnuniyetsizliğini dile getirerek birleşmiş Filistin çemberine katılımı askıya aldığını açıkladılar. İki hareket arasındaki uçurumu kapatmak için bir ‘mutabakat muhtırası’ üzerine çalışılıyor. Ayrıca 2014 yılında gerçekleşen Lübnan’daki Filistin’in varlığını korumak için birleşmiş girişimi yeniden canlandırmaya hazırlanılıyor. Hareketle ilgili Filistinli kaynaklar, duruma yaklaşımın toplantıların durdurulmasından yaklaşık yedi ay sonra birleşik siyasi liderliği bir araya getirmek yönünde olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a açıklama yapan kaynaklar, toplantının düzenlenmesi ve dolayısıyla ortak çerçevelerde işin iadesi prensibinde uzlaştıklarını belirtti. Ancak nihai tarihler belirlenmediğini ifade etti. Kaynaklar açıklamalarına “Araştırma, siyasi liderliğin birbirini takip eden toplantıları sırasında gruplar arası anlaşmaları yeniden canlandırmak için atılması gereken adımlarla tamamlanacak” ifadesini kullandı.
Fetih ve Hamas ortak çalışma kurallarına uyulmaması konusunda birbirini suçladı. Fetih, Hamas’ı yükümlü olduğu anlaşma ve mutabakatlara uyması gereken zamanda kaçtığını söylerken Hamas da Fetih yönetiminin 4 yıl önce kararlaştırılan temel kontrollerin gözden geçirilmesini gerektiren kararlarda bireysel davranmaya çalıştığını iddia ediyor.
Arabulucular yoluyla gruplar arasında yoğun toplantılar düzenleniyor. Şu ana kadar Hamas ve Fetih liderleri arasında herhangi bir toplantı bir toplantı yapılmadı. Fetih Hareketi liderlerinden Tuğgeneral Münir el- Mikdah, temasların yeniden yapılanma ve Filistin-Lübnan ve Filistin-Filistin yükümlülüklerinin uygulanmasında mevcut yapıların yeniden canlandırılması yönelik olduğunu ifade etti. Mikdah, FKÖ İcra Komitesi ve Fetih hareketi Merkez Komitesi Üyesi Azzam el- Ahmed’in geçtiğimiz 2 gün içinde bir dizi toplantı gerçekleştirdiğine dikkat çekerek Fetih ve Hamas arasındaki diyalogu tamamlamak için Mısır’a yöneleceğini belirtti. Şarku’l Avsat’a konuşan Mikdah, “Şu an iki hareket arasında doğrudan temas yok. Ancak işaretler, siyasi yönetimin yeniden faaliyet göstermeye başlayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Mikdah, Hamas – Fetih anlaşmazlığının kamplara olumsuz yansıdığını kabul ediyor. Bu nedenle güvenlik komitelerinin istikrar ve güveni korumaya yönelik çalışması gerektiğini belirtiyor. Bu komiteler, birçok bölgeye yayılan kamplarda bir rolü olmayan Lübnan güvenlik güçlerinin yerine geçiyor. Son aşamada Lübnan’daki Filistinlileri bölgedeki çatışmalardan korumayı başardılar. Geçtiğimiz yıllar içinde bu kamplardaki halkın Suriye savaşına girmeye yönelik büyük bir yönelimi bulunmasına rağmen onları tarafsızlaştırmayı da başarmışlardı.
Lübnan makamlarınca aranan çok sayıda kişi Suriye’ye sızmış durumda. Söz konusu kişiler, geçtiğimiz aylarda Aynu’l Hilve kampına sığınıyorlardı. Bazıları Türkiye’ye bazıları da Avrupa’ya kaçtı. Kamptaki bir Filistinli lider, bu kişilerin Aynu’l Hilve’de artık kucaklayıcı bir çevre bulamadıklarını, kendilerini her an tehlikede hissettiklerini, bu nedenle de Lübnan dışına kaçtıklarını belirtti. Kaynaklar Şarku’l Avsat’a verdikleri demeçlerde, Usbat ul Ensar ve İslami Mücahid Hareket’in takındığı tavrın bu durumun üzerindeki örtüyü araladığını belirttiler. Özellikle de geçtiğimiz yıl Bilal Bedr ve Fetih Hareketi arasında meydana gelen savaştan sonra hareketlerinin gerilemesinde ve dağılmasında büyük pay sahibi olduğu ifade edildi.