Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Kuveyt’te ev işlerinde çalışan Filipinli hizmetçilerin bazılarının ortadan kaybolmasıyla başlayan ve iki ülke arasında aylarca süren diplomatik kriz sırasında ‘sert’ bir üslup kullandığını söyledi. Kuveyt’ten özür diledi.
Duterte, Güney Kore’nin başkenti Seul’de Filipinler vatandaşlarına yaptığı konuşma sırasında Kuveyt krizine işaretle yaptığı açıklamada “O dönemde kullandığım kelimelerin sert olduğunu kabul ediyorum. Sarf ettiğim cümleler duygusal bir patlamaydı. Bu sert ifadelerden dolayı özür diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kuveytli yetkililere seslenen Filipinler Devlet Başkanı “Kullandığım dil için özür dilerim. Ülkemin sorunlarıyla başa çıkma biçiminizden çok memnunum” dedi.
Duterte ayrıca en yakın zamanda Kuveyt’e giderek konuyla ilgili çözüm yollarını ve Filipinli işçiler için taleplerini iletmek istediğini de sözlerine ekledi.
Kuveyt’in kendilerini anladığına dikkat çeken Filipinler Devlet Başkanı, “Kuveyt hükümetine bizi anlaması, bize olan güvenini muhafaza etmesi ve özellikle tüm taleplerimize yanıt vermesi dolayısıyla teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Duterte, Kuveyt’ten Filipinli işçilerin haftada bir gün dinlenmesi, pasaport ve cep telefonlarının kendilerinde kalmasına izin verilmesi ve günde en az yedi saat uyumalarının sağlanması taleplerinde bulunduğunu kaydetti.
İki ülke arasında yaşanan ‘işçi krizi’
Filipinler Devlet Başkanı, iki ülke arasında patlak veren işçi krizinde Kuveyt’e yönelik sert ifadeler kullanarak, Kuveyt’te Filipinli işçilerin Arap işverenler tarafından cinsel tacize uğradıklarını, günde 21 saat çalıştırıldıklarını ve artık yiyeceklerle beslenmek zorunda bırakıldıklarını söylemişti. “Sizin kültürünüzde karşılıklı konuşma var mı? Konuşmak sizin değerleriniz arasında mı?” diye sormuştu.
Duterte ayrıca Kuveyt güvenlik güçlerinin uzun süredir kayıp Filipinli bir hizmetçinin cesedini çalıştığı evin buzdolabında bulmasının ardından kadın işçilerin Kuveyt’e seyahat etmelerini yasaklamıştı. Bu olay iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olmuştu.
Filipinli hizmetçi kadınların işverenleri tarafından kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle, Filipinler Büyükelçiliği’ne ait diplomatik araçlarla evlerden kaçırıldığına dair görüntüler Nisan ayında sosyal medyadan yayınlanmış, sorun, diplomatik kriz haline dönüşmüştü.
Ardından Filipinler hükümeti yasağı tüm Filipinli işçileri kapsayacak şekilde genişletti. Böylece iki ülke arasındaki diplomatik kriz iyice derinleşti.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da Filipinler’in Kuveyt Büyükelçisi Renato Pedro Ovila’yı ‘istenmeyen adam’ ilan etti.
Ancak mayıs ayına gelindiğinde iki ülke arasında Filipinli hizmetçilerin çalışma şartlarına ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Ardından Filipinler işçilerin Kuveyt’e seyahat etmelerine yönelik yasak kaldırıldı.
Filipinler Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Kuveyt’te yaklaşık 262 bin Filipinli çalışıyor. Filipinli işçilerin yüzde 60’ını evlerde çalışan hizmetçiler oluşturuyor. Ayrıca Körfez ülkelerinde de iki milyondan fazla Filipinli çalışanın olduğu biliniyor.
Bölgede çalışan Filipinlilerin esaret altında yaşadıkları, sömürüldükleri, fazla mesai yaptıkları, tecavüze uğradıkları ve öldürüldüklerine dair bazı raporlar yayınlandı.
Filipinler milyonlarca vatandaşını nispeten fakir ülkelerinde alamadıkları maaşları kazanabilmeleri için yurt dışında çalışmaya teşvik etmişti.
Yurt dışından yapılan para transferleri, Filipinler ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.