Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistin Başbakanı: Hamas, hükümete Gazze yönetimi konusunda yetki vermiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye liderliğindeki heyetin “Filistin uzlaşısını tamamlama” konusunda Mısır istihbaratı yetkilileriyle istişare etmek için Kahire’e gitmesinin üzerinden yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen, Hamaslı yetkililer Fetih hareketi ile yaşanan anlaşmazlık konusunda ilerleme kaydedemedi. Bu bağlamda Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Hamas’ın, hükümete Gazze yönetimi konusunda yetki vermediğini belirtti.

Hamas, hareketi temsil eden ikinci bir heyetin, 9 Şubat’tan bu yana Kahire’de bulunan diğer heyete katılmak üzere Mısır’a gittiğini açıkladı. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu heyete katılacak ikinci heyette siyasi büro üyeleri Musa Ebu Merzuk, İzzet Rişk ve Muhammed Nasr’ın yer aldığı belirtti. Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki ilk heyet ise Halil Hayye, Fethi Hammad ve Ruhi Müştehi’yi içeriyor.

Hamas sözcüsü Tahir Nunu, Kahire’deki gündemin “Gazze Şeridi’ndeki mevcut durum ve uzlaşı” olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Filistin Başbakanı Hamdallah, Hamas’a hükümetin sınır kapıları üzerinde her alanda kontrol sağlaması, yargı erkinin Gazze’de görevi devralması ve eski memurların görevlerine geri dönmesi çağrısında bulundu.

Hamdallah, 2018 bütçesine dair yaptığı açıklamada, bütçenin, “hükümet müdahaleleri, kalkınma projeleri, Gazze Şeridi’nin kurtarılması ve insanlara yardım sağlanması için gerekli tüm yükümlülük ve politikaları, güney bölgelerini, temel ve birleşik bütçeleri” kapsadığını ifade etti.

Anlaşmazlıklar üç noktada yoğunlaştı

Bu çerçevede Hamdallah hükümeti, Filistin yönetimi ve diğer taraftan da Hamas arasındaki anlaşmazlıklar bakanlıkların kontrolünün sağlanmasının ardından Gazze Şeridi’ne Hamas tarafından belirlenen çalışanların atanması, iç güvenlik ve silah kullanımının kontrolü ve bakanların görevlerine geri getirilmesi olarak üç nokta üzerinde yoğunlaşmakta.

Diğer taraftan Rami Hamdallah, “Gazze’deki halkımızın yaşam koşullarını iyileştirmek, bölgeyi mali yüklerinden kurtarmak için ulusal ve kurumsal çalışmalarımızı güçlendirmek ve gelirlerimizi arttırmak üzere enerjilerimizi birleştiren başka bir aşamaya geçebiliriz” dedi.

Başbakan: Küresel tüm görevlerimizi üstleneceğiz

Başbakan, “Hükümet ulusal bir uzlaşı çerçevesinde mevcut zorluklarla yüzleşecektir. Ulusal davamızı zayıflatma, ‘İsrail işgalinden kurtulma ve 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurma hedefimize ulaşmamızı engelleme planlarını’ boşa çıkartacaktır. Ayrıca Gazze’ye yardım sağlamak için gerekli tüm görevlerimizi üstleneceğiz. Bu yılki bütçe çerçevesinde, bölünmeyi sonlandırmak ve toprak, vatan ve kimlik birliği sağlamak için umut ve eylemlere yer bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Filistin Başbakanı Hamdallah ayrıca, “Ulusal uzlaşı, Gazze Şeridi’ndeki vatandaşların yaşamlarını olumlu yönde etkilemek ve acılarını hafifletmek için mali ve idari açıdan elde edilen başarıları inşa etmemizi, mali reformları hızlandırmamızı, önemli kalkınma ve geliştirme projelerini uygulamamızı sağlayacak” dedi.

FKÖ, Gazze’deki kapıların idaresini devraldı

Hamas ve Filistinli farklı grupların 13 üyesi geçtiğimiz Kasım ayında Kahire’de düzenlenen toplantılar sırasında “yasama, başkanlık ve ulusal konsey seçimlerinin 2018 yılı öncesinde yapılması” konusunda mutabık kalmıştı. Bu bağlamda yayınlanan ortak bir bildiride de Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ), Gazze’deki görevleri ve kapıların idaresini devraldığı belirtilmişti.

Öte yandan Kahire’deki Fetih Hareketi yetkilisi Semih Barzak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Hamas, muhafızların sınır kapılarına geçmesine rağmen, şu ana kadar hükümetin Gazze’de tam olarak faaliyet göstermesine izin vermedi. Ayrıca Gazze’den ayrılmak isteyenlerin adlarını düzenleme konusunu da tekelinde barındırıyor. Bu durum, hükümet temsilcileri yetkilerinin sınır kapıları idaresi de dahil birçok konuda yetersiz olduğu anlamına geliyor” dedi.

Fetih Merkezi Komite üyesi Azzam Ahmed ise, geçtiğimiz hafta Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya geldi. Bu bağlamda Ahmed “Uzlaşının uygulanması konusunda atılan adımlar çok yavaş. Anlaşmanın doğru bir şekilde sağlanmaması için Hamas hareketi tarafından ortaya konulan engeller var” açıklamasında bulundu.

“Hamas, kitle imha silahlarıyla uğraşırken, hükümet başka bir yola tabi olacak”

El-Ahram Araştırma Merkezi’nde Filistin işleri konusunda araştırmacı Said Akkaşe de “Özellikle Gazze Şeridi’ndeki silah kullanımının temel anlaşmazlık konuları çözülmedikçe uzlaşı, sürekli bir tehdit altında olacak” dedi. Şarku’l Avsat’a konuşan Akkaşe, “Hükümet Gazze yönetimini eline alana kadar, pratik uygulamada sorun yaşayacağız. Özellikle de Gazze’nin İsrail tarafından saldırılara maruz kalması durumunda Hamas, kitle imha silahlarıyla uğraşırken, hükümet başka bir yola tabi olacak” dedi.

Doğu sınırını kontrol etmek ve DEAŞ unsurlarının Sina’ya girişini engellemek için Mısır güvenlik uygulamaları üzerinde uzlaşı sağlanamamasına değinen Akkaşe, Mısır güvenliğinin, Hamas’ın sınırları koruma yetkisine önem vermediğini, Kahire’nin öncelik olarak sınır kapılarının kontrolüne ve tünellerin takibine itimat gösterdiğini kaydetti.

Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır İstihbaratı gözetiminde başkent Kahire’de yaptıkları görüşmelerin ardından geçtiğimiz yıl 12 Ekim’de uzlaşı anlaşmasına imza atmıştı.