Filistin hükümeti, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Balfour Deklarasyonu’nun yüzüncü yılını kutlama konusundaki ısrarına yönelik sert açıklamalarda bulundu. İngiltere’nin kutlamadan vazgeçmemesi ve özür dilememesi halinde yargı yoluna gidileceğini duyurdu. Kutlama girişimi “Diplomasi usullerinden uzak bir yöntemle tarihin en büyük siyasi suçunu sürdürme girişimi” olarak nitelendirildi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Filistin Hükümeti’nin yargı yoluna gideceğini doğruladı.
Theresa May’in tavrını eleştiren el-Maliki, İngiltere’nin Balfour Deklarasyonu’ndan yüz yıl geçmesine rağmen halen Filistin’i tanımadığına dikkat çekerek, “İngiltere’nin sömürgeciliği halen devam ediyor. Biz de bu sömürgeciliğin karşısında duruyoruz” diye konuştu.
İngiltere Başbakanı May, dün İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda gerçekleştirilen “Başbakan’a Sorular” oturumunda yaptığı açıklamada, “İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun yüzüncü yılını gururla kutlayacağız.” demişti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından, konuya ilişkin yayınlanan açıklamada ise “İngiltere’nin bize yönelik tutumu, kendilerinden Balfour Deklarasyonu’nu yeniden gözden geçirmelerini ve Başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bir Filistin Devleti’ni tanımalarını talep ederek hatalı bir iş yaptığımız algısını yaratıyor” denildi.
Birçok sömürgeci devletin kendi tarihiyle yüzleştiğine ve tarihteki hatalarının sorumluluğunu kabul ederek özür dilediğine değinilen açıklamada, İngiltere’nin ise Balfour Deklarasyonu’nda ısrarcı olduğuna dikkat çekildi. “Öyle görülüyor ki İngiltere’nin sömürgecilik gözlükleri, Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarını örtmeye devam ediyor” cümlelerine yer verildi.
Balfour Deklarasyonu
Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917’deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail devleti oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.
Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild’e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte önemli bir kilometre taşı olmuştu.
Tarihe “Balfour Deklarasyonu” olarak geçen mektupta Filistin topraklarında yaşayan halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da öne sürülüyordu.