Filistin Ulusal Konseyi Başkanı Selim ez-Zanun, Merkez Konseyi’nin “İktidardan Devlete Geçiş” adı altında bu ay kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğini ifade etti.
Merkez Konseyi’nin ilk oturumunun 15 Ağustos’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşma yapmasıyla başlaması beklenirken, Zanun, toplantıya Filistin Yasama Konseyi üyesi olan 10 Hamas üyesinin de davet edildiğini açıkladı.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyesi Ahmed Mecdelani, toplantının en önemli sonuçlarının İsrail ile ilişkileri belirleme kararları olacağını söyledi. Mecdelani, önümüzdeki konsey toplantısının, Ulusal Meclis’in kendisine Mayıs ayında yetkileri vermesinin ardından yapılacak ilk toplantı olacağını ifade etti. FKÖ İcra Komitesi üyesi, “Konsey, aralarında ortak güvenlik düzenlemelerin, ticari ve finansal alana ilişkin anlaşmaların bulunduğu tüm sözleşmelerden çekilme kararı alarak, insanları köleleştiren ve İsrail işgali ile tek taraflı olarak feshedilen bu sözleşmelerden kurtulmaya yönelik eylemlerde bulunulacak. Konseye, hükümetin alması gereken önlemler ve alternatiflerin yanı sıra İsrail tarafından alınabilecek karşı önlemleri içeren bir çalışma belgesi sunulacak” açıklamasında bulundu.
Devlet aşamasına geçiş vurgusu
Ulusal Komite, Oslo, Kahire ve Washington Anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerin artık mevcut olmadığını ve doğrudan hedefin Filistin Devletinin bağımsızlığı olduğunu kaydederek, öz-yönetim aşamasından devlet aşamasına geçişin gerekliliğini belirtti.
Ulusal Meclis, İsrail’in dünya genelinde tanınmasını askıya alması için Filistin İcra Komitesine yetki verdiği açıklandı. Meclis ayrıca, Paris Protokolü tarafından kurulan ekonomik bağımlılık ilişkisinden kurtulma ve tüm biçimleriyle güvenlik koordinasyonu durdurma talebini yeniledi.
Abbas’ın barış planına tam destek
Abbas’ın barış planını destekleyen Ulusal Meclis, Arap barış inisiyatifine bağlılığını ve öncelikleri koruduğunu vurgulayarak, herhangi bir değişim ya da çarpıtma girişimini kabul etmediklerini belirtti.
Konsey’de, Hamas’la uzlaşma çerçevesinde Filistin Yasama Konseyi’nin kaderinin de tartışılması gündemdeki konular arasında.
Mecdelani, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti’nin ya da darbe otoritesinin Gazze Şeridi’nde görevi bütünüyle devralmaları için atılacak adımların belirlenmesi amacıyla, Hamas ile diyaloğun sonuçlarına ilişkin raporun Merkez Konseyi oturumu sırasında sunulacağını belirtti.
Toplantıda görüşülecek konular neler?
Arka arkaya iki gün boyunca toplantı düzenleyecek olan Merkez Konseyi’nin gündeminde, Gazze Şeridi’ndeki kuşatma ve düşmanlığa ek olarak, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi’nin raporu ve son oturumda alınan Filistin Ulusal Konseyi’nin kararlarının uygulanmasının takip edilmesi olacak. Gündem maddeleri arasında, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması ve uzlaşı yollarının kapatılması ışığında uluslararası alanda hareket etmenin yollarının tartışılması da bulunacak. Ayrıca, Kudüs şehrindeki halkın kararlılığını güçlendirecek mekanizmalar oluşturulması ve ulusal birliği güçlendirmenin yolları ele alınacak. Ulusal mutabakat anlaşmalarının uygulanmasının kaderinin de tartışılacağı oturumda, milliyetçilik yasası da dahil olmak üzere Knesset’in ırkçı yasalarına karşı koymanın yolları ve iktidar aşamasından devlet aşamasına geçiş mekanizmaları hakkında da görüşmeler yapılacak.
Ayrıca katılımcılar, Halk Direnişi ve mülteci dosyasının yanı sıra, FKÖ’nün kurum ve departmanlarının çalışmalarının aktive edilmesi ve meclisin daimi komitelerinin çalışmalarına yönelik mekanizmaların kurulmasını tartışacaklar.
Abbas’ın Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmada, Merkez Konseyi’nin kararlarını uluslararası alana taşıması ve iktidarın ve devletin kurulmasında sona yaklaşıldığını duyurması bekleniyor.
Mecdelani, Cumhurbaşkanının konuşmasının ulusal siyasi pozisyonun birliği ile başlayacağını ve geçiş aşamasının sonuna gelindiği gerekçesiyle İsrail ile olan ilişkiler başta olmak üzere bir dizi meselenin vurgulanacağını belirtti.