Ramallah yönetimine yakın Filistinli kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderlik konseyinden Trump’ın Kudüs kararına yönelik uygulanacak stratejiye dair tavsiye istediği belirtildi.
Söz konusu kaynaklara göre Abbas, Filistinli liderlere hükümetin ABD ile arabulucuk ilişkisi kurmayı reddetmesi halinde oluşacak muhtemel senaryoların neler olacağını, Filistin’deki siyasi ve ekonomik duruma nasıl etki edeceğini sordu.
Kaynaklar, Abbas’a verilen tavsiyelerden birinin Filistin halkının meşru temsilcisi olarak, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) hükümete, Filistin Merkez Komitesi’nin de Parlamento’ya dönüştürülmesi olduğunu aktardı. Ayrıca hükümete bağlı bir devlet kurumunun Gazze’deki idareyi üstlenerek Filistin Devleti’nin kurulduğunu ilan etmesi yönünde görüş bildirildiğini kaydetti.
Konunun Filistinli liderlerin düzenleyeceği toplantıda tartışılacağını ifade eden kaynaklar teklifin bütün resmi işlemlerde Filistin isminin kullanılmasını da kapsadığını ifade etti.
Bununla birlikte, Filistin Yüksek Siyasi Komitesi de dahil birçok komite ve heyetin çeşitli tekliflerde bulunduğu ve Filistin Devleti’nin ilan edilmesi için İran ile 5+1 ülkeleri arasında gerçekleşen nükleer anlaşma benzeri bir uluslararası uzlaşı yapılması gerektiğini tavsiye ettiği belirtildi.
Komite ve heyetlerden bütün alternatiflerin uygulanmasının yollarına dair bilgi talep edildi. İsrail, ABD, Arap ülkeleri ve uluslararası toplumun muhtemel tepkilerine yönelik nasıl bir yaklaşım gösterileceği de tartışmaya açıldı.
İzlenecek yola ilişkin teklifler bugün görüşülecek
Filistinli liderlerin bugün, Mahmud Abbas liderliğinde yapılacak toplantıyla söz konusu teklifleri ele alması bekleniyor.
Şarku’l Avsat’a açıklamlarda bulunan kaynaklara göre söz konusu toplantının ardından FKÖ liderlik konseyi ile Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ocak ayının ortasında yapılacak Filistin Merkezi Meclisi toplantısına kadar diğer Filistinli gruplarla görüşmelerde bulunacak. Filistin’deki en üst yönetim organı olan Merkezi Meclisi’nin Filistin devletinin kurulması, yönetim kademesinin belirlenmesi, İsrail ve ABD ile ilişkiler ve Oslo Anlaşmas’ı gibi konularda alacağı kararlar bağlayıcı olacak.
Oslo Anlaşması’yla ilgili teklifler arasında anlaşmanın askıya alınması ya da uygulanmaması yer alıyor.
Filistinli gruplar arasında görüş ayrılığı sürüyor
Hükümet kanadından yapılan Merkezi Meclis toplantısına katılınması yönündeki davete henüz Hamas ve İslami Cihad Örgütü’nden cevap gelmedi.
Konuya ilişkin, dün bir açıklama yapan Hamas Hareketi Siyasi Ofisi Üyesi Salah el-Bertil, Hamas’ın toplantıya katılarak bir konuşma yapması üzerinde durduklarını söyledi. Bertil, Meclis’ten ABD ile güvenlik alanındaki koordinasyonun sonlandırılması ve ilişkilerin kesilmesi gibi Filistin halkı açısında önemli kararlar almasını talep etti. “FKÖ liderlerinin geçici liderlik görevlerini barış görüşmeleri çerçevesinde yürütmesini ve iç barış projesinin tamamlanmasını umuyoruz” ifadesine yer verdi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmeyi reddettiği ve Filistinli taraflar ile ABD arasında gerilimin arttığı bir ortamda Trump’ın Kudüs kararına karşı alternatiflere yöneldiği belirtildi. Filistinli yetkililer bu hafta, ABD’nin Filistin Barış Görüşmeleri Temsilcisi Jason Greenblatt ile de görüşmeyi reddetmişti.
Fetih Hareketi Merkez Komitesi Sekreteri Cibril er-Recub, konuya dair yaptığı açıklamada, Filistinlilerin Kudüs’ü dünyanın özgürlük, dayanışma ve adalet başkenti haline getireceklerini söyleyerek, “Üç semavi din açısından kutsal olan Kudüs, uluslararası kanunlara göre işgal edilmiş bir kenttir” dedi.