Ramallah: Kifah Zebun
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, hükümetinin Suudi Arabistan’da yapılacak önümüzdeki Arap Zirvesi’nde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın (Ebu Mazen) barış planının kabul edilmesini beklediğini söyledi. Maliki, resmi ajansta yayınlanan açıklamasında önümüzdeki 14 Nisan’da yapılması planlanan Arap Zirvesi’ne yönelik tüm hazırlıkların Filistin kararları hakkındaki 28 sayfada toplanarak hazır hale getirildiğini açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreteri’ni söz konusu Zirve’ye ‘Kudüs Zaferi’ adının vermeye çağırdı. Filistin yönetiminin Zirve’de Abbas’ın yeni barış planının benimsemesini umduğunu kaydetti.
Filistinli heyetin dün, pazar günü yapılması planlanan zirveye hazırlık olarak gerçekleştirilecek dışişleri bakanları toplantısından önceki görüşmeleri izlemek için Riyad’a varması bekleniyordu.
Filistinli uzman kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada Arap ülkelerinin Ebu Mazen’in barış planının benimsemesi için yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirildiğini belirtti. Planın benimsenmesinin Araplar tarafından gerçekleştirilen büyük bir onay anlamına geleceğini belirten kaynaklar ayrıca bunun Kudüs’e dokunulmasına karşı toplu bir reddediş olacağını da ifade etti. Abbas’ın planının büyük ölçüde kabul gördüğünü ancak yeryüzünde bunu pratiğe dökecek herhangi bir kimsenin bulunmadığını belirten kaynaklar bunun, müzakere sürecinin detayları, yapısı, mekanizması ve Arap barış planına referans olması ile ilgili olduğunu kaydetti.
Filistin lideri Abbas yaptığı açıklamalarda sıklıkla Arap barış girişimine dayalı bir barış istediğini vurguluyor.
Abbas’ın geçen şubat ayında Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) önerilen planı, bu yılın ortalarında Oslo Anlaşması uyarınca Kudüs de dâhil olmak üzer kalıcı statü ile ilgili her türlü sorunu çözmeyi hedefliyor. Bunun için müzakerelerde her iki tarafa da yardımcı olacak çok taraflı bir uluslararası mekanizmanın oluşmasını sağlayacak uluslararası bir barış konferansı düzenleme üzerine inşa ediliyor. Abbas, müzakereler sürecinde tüm tarafların yerleşim sorunu da dâhil olmak üzere tek taraflı herhangi bir eylemde bulunmaya son vermesini önerdi. Ayrıca Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden kararın askıya alınmasını ve ABD Büyükelçiliği’nin de Kudüs’e taşınmasının durdurulmasını talep etti.
Abbas, geçen pazar akşamı el- Fetih Hareketi Merkez Komitesi toplantısının başında şunları söylemişti:
“Daha önce onların Kudüs ve göçmenler konularının müzakere masasının dışında olduğunu söylediklerini işitmiştik. O halde masada ne kaldı? İki devletli vizyon ve Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olarak tanınmadığı takdirde sunulan ne olursa olsun dinlemeyeceğiz. Ancak bunlar tanındığı zaman masada kalanlar hakkında konuşabiliriz. Birkaç gün sonra Suudi Arabistan Krallığı’nda gerçekleştirilecek olan Arap Zirvesi çok önemli olacak. Çünkü işgal altındaki Kudüs’ün İsrail eylemlerinin ve ABD kararlarının şiddetli saldırısına maruz kaldığı bir zamanda gerçekleşiyor. Arap Zirvesi’ne katılacağız. Bu Zirve’nin ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıma ve Büyükelçiliği Kudüs’ taşıma kararıyla maruz kaldığı sert saldırılara göğüs germek için ‘Kudüs Zirvesi’ olarak adlandırılmasını umuyoruz.”
El-Fetih Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada Abbas başkanlığında gerçekleştirilen toplantısı sırasında Arap Zirvesi’nin önemine vurgu yapıldı ve Zirve’ye ‘Kudüs Zirvesi’ adının verilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.
Açıklamada buna ‘Yüzyılın Anlaşması’ adının verilmesinin, ayrıca yeni bir uluslararası mekanizma olmaksızın iki devletli çözümü onaylamayan ve 1967 sınırlarına göre Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak kabul etmeyen herhangi bir girişimin reddedildiği kaydedildi.
Abbas geçmişte ABD’nin Avrupa ve Arap devletleri ile birlikte uluslararası dörtlü içinde önerilen uluslararası mekanizmaya katılması gerektiğini ileri sürmüştü.
Şu ana kadar hiçbir ülke ABD’ye karşı bir açıklamada bulunmadı. Ancak Rusya kısa süre önce Abbas’ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya getirmek için bir zirve düzenlenmesini önermişti. Netanyahu bu öneriyi kabul etmekten son anda vazgeçmişti.