Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistinliler ABD’nin iki devletli çözüm önerisine güvenmiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ramallah: Kifah Zebun/ Şarku’l Avsat

Filistinliler, siyasi süreci canlandırmak için alternatifler arayan ABD’nin “iki devletli çözüm” teklifine güvenmiyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Trump’ın iki devletli çözüm önerisiyle ilgili yaptığı açıklamada “Trump’tan, Şubat 2017’de Netanyahu ile Beyaz Saray’daki buluşmamızda da aynı ifadeyi duymuştuk. O, Netanyahu’yu gördüğünde aynı şeyi tekrarlayıp duruyor. Yeni bir şey yok” dedi.

Bakan sözlerine şunları ekledi: “Trump olumlu bir adım atmalı. 1967 sınırlarına dayanan iki devletli çözüm önerisine evet. Ancak Trump, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ün işgal edilmiş topraklar olduğunu itiraf etmeli. Bölgemizde gerçek bir barış istediğine insanları ikna etmeli.”

Trump sürpriz bir şekilde iki devletli çözümü desteklediğini açıkladı. Bir basın açıklamasında Netanyahu’ya “İki devletli çözümü seviyorum. Bence en iyi çözüm bu. Bu konuda kimseye danışmam gerekmiyor. Bu benim düşüncem” dedi ve Netanyahu’ya bakarak şunları söyledi: “Belki sizin düşünceniz başka. Bunlar benim düşüncelerim.”

Bu açıklamadan saatler sonra BMGK’da basın açıklaması yapan Trump, tek devletli çözümü de destekleyebileceğini vurguladı. Trump şunları söyledi: “Eğer Filistin ve İsrailliler tek devletli çözümü kabul ederlerse ben de ederim. İki devletli çözümü isterlerse ben de onaylarım. İnsanların bundan sonra öldürülmeyecekleri bir anlaşma yapılmasını istiyorum.”

Trump, iki devletli çözümün daha zor olduğunu belirterek son tahlilde insanların başkaları tarafından değil, kendilerini yönetimlerini tercih ettiğini belirtti.

Trump, kayınbiraderi ve danışmanı Jared Kushner tarafından hazırlanan barış planının son derece adil olduğunu söyleyerek birkaç ay sonra planı sunacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı, Filistinlilerin yakında müzakerelere geri döneceklerine inandığını da vurguladı.
Ancak Filistin Dışişleri Bakanı Maliki bunu reddederek kendileriyle yüzleşmek istemedikleri halde Amerikalıların Filistinlilere genel bir savaş başlattıklarını söyledi.

Maliki, Trump yönetiminin İsrail çıkarlarına bağlı olduğunu söyleyerek “bu nedenle uluslararası toplumun bu konuda daha aktif olması için seferber olduk” dedi.

Dün BMGK’da Filistin Devleti tarafından düzenlenen toplantıda bu yöneliş tartışıldı. Filistin’in davetine 40’dan fazla devlet katıldı ve burada iki devletli çözümü korumak için gerekli mekanizmalar üzerinde tartışıldı.

BM Filistin büyükelçisi Riyad el-Mansur, “bu toplantının ana hedeflerinden biri kollektif çalışma sağlamaktır” dedi ve ekledi: “Tüm katılımcılar iki devletli çözümü desteklediler ve hep birlikte süreci yürütmeye hazırlandıklarını söylediler.”

Toplantıya Türkiye, Japonya, İngiltere, İrlanda dışişleri bakanları ile Almanya, Endonezya, Etiyopya, Mısır, Norveç, İspanya’nın diplomatları katıldı.

Toplantıya Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas adına, FKÖ İcra Komitesi Sekreteri Saib Ureykat katıldı. Ureykat, Filistin’in hiçbir zaman müzakereleri reddetmediğini, ancak bu müzakerelere katılacak tarafın olmamasının her zaman karşılaştıkları bir sorun olduğunu söyledi.

Ureykat, Trump’ı barış sürecinin kapılarını kapatmakla suçladı ve çözümün uluslararası toplumda olduğunu belirtti.

Filistinliler, barış süreci için, çok taraflı bir mekanizmanın işleyeceği uluslararası bir kongrenin yapılmasını dört gözle bekliyorlar. Biliyorlar ki burada Amerika, tek başına arabulucu değil taraflardan biri olacak.

Abbas, uluslararası bir mekanizmayla iki devletli çözüm için barış müzakerelerini başlatma önerisinde bulunmuştu.

Filistinliler iki devletli çözümde, Doğu Kudüs’ün başkentleri olduğu 1967 sınırlarını kabul ediyor. Burada silahsızlanmayı kabul ederken bu sınırlarda tek bir İsrail askerini bile reddediyorlar.

Filistin sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne dün yapılan toplantıda “sadece Doğu Kudüs’ün başkent olacağı 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devletini kabul edeceğiz” dedi.

Ebu Rudeyne İsrail’in Batı Şeria’da güvenlik kontrol noktası kurmaksızın Filistin Devleti’ni kabul etmeyecekleri açıklamasına karşılık şunları söyledi: “Topraklarımızda işgalci bir gücün varlığını kabul etmeyeceğiz. Bunun ötesine geçen herhangi bir öneriyi de reddedeceğiz.”