Suudi Arabistan Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi, ‘Vizyon 2030’ kapsamındaki projelerden ‘Finans Sektörünü Geliştirme Programı 2020’yi onayladı. Ülke ekonomisine katkıda bulunacak program ile finans sektörünün çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. Tasarrufları, finansmanı ve yatırımı teşvik eden programla finans sektörünün etkinliğinin artırılmasının yanı sıra karşılaştığı zorluklarla mücadele için daha etkili adımlar atılması hedefleniyor.
Finans Sektörünü Geliştirme Programı, ekonominin gelişimi, çeşitlendirilmesi ve yeni sektörlere yatırımın artırılması yoluyla iddialı bir ülke ekonomisine ulaşılmasını önceleyen Vizyon 2030’un stratejik hedefleriyle bağlantılı bir proje. Gelecek vaat eden sektörleri desteklemek ve dünya çapındaki çeşitli yatırımları ülkeye çekmek için geliştirilen program üç temel üzerine inşa edildi. Bunlar; özel sektörün büyümesini destekleyecek finans kurumlarının etkinleştirilmesi, gelişmiş bir mali piyasa oluşturulması ve mali planlamanın güçlendirilmesi ve etkinleştirilmesi.
Program ile Vizyon 2030’un hedeflerine ulaşması için bir dizi girişim gerçekleştirilecek. Uluslararası alandaki en iyi uygulamaların dikkate alınacağı söz konusu girişimlerle herkesin yararlanabileceği bir mali sisteme erişim sağlanacak. Proje, çeşitli ürün ve hizmetler vasıtasıyla programın gerekliliklerine dair analitik bir çalışma olarak tasarlandı. Girişimler, Suudi Arabistan’ın finansal istikrarının güvenliğini sağlarken ileri seviyede bir dijital temel kullanıyor.
İlk adımı ‘özel sektörün büyümesini destekleyecek mali kurumların güçlendirilmesi’ olan programda yeni finansal hizmet sağlayıcılarına lisans verilmesi, finans sektörünü küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse etmesi için motive edilmesi ve eleştiri yerine teknolojiyi harekete geçirilmesi gibi çeşitli girişimler hayata geçirilecek. Bu girişimler, yasalarda gerekli düzenleyici değişiklikler dâhilinde zorunlu araç ve sağlık sigortasının uygulanmasını güçlendirirken sigorta sektörünü derinleştirici ve verimliliğini artırıcı bazı satın alma seçeneklerini değerlendirmeye teşvik eden bir dizi tedbirle sağlanacak.
Programın ikinci sacayağı ‘gelişmiş bir mali piyasa oluşturulması’ olarak belirlendi. Bununla yatırım ürünlerini çeşitlendirecek ve yasal yönlerini geliştirecek bir dizi girişim yoluyla yerli veya yabancı yatırımcıların Suudi Arabistan mali piyasasına çekilmesi hedefleniyor. Program, devlet kurumları ve devlete ait bazı tesisler tarafından sağlanan bir takım hizmetlerin halka arz çalışmalarını destekleyecek. Bu da mali piyasanın derinleştirilmesine katkıda bulunacak. Böylece hizmet seviyesi yükseltilirken harcamaların karşılanmasını kolaylaştıracak özelleştirme sürecinin faydaları ile birlikte yatırımlar da artırılmış olacak. Programda borçlanma araçları piyasası derinleşmesine katkıda bulunan bir dizi düzenleyici unsurun geliştirilmesini de mevcut.
Programın, ‘Mali planlamanın güçlendirilmesi ve etkinleştirilmesi’ başlıklı üçüncü ve son sacayağı, Suudi Arabistan’ın tasarruf sistemini iyileştirmeye yönelik arzı ve talebi teşvik ediyor. Yatırımı çekici hale getirecek güvenli tasarruf ürünleri ve program ağları sağlamaya yönelik teşvikler yaratmaya odaklanan program ile farkındalığın, finansal kültürün ve finansal planlamanın artırılması hedefleniyor. Ayrıca bankaları daha fazla sayıda müşteriye çeşitli tasarruf ürünleri sunmaya da teşvik edecek. Program, planlanan bazı tasarruf ürünleri ve devlet yardımı ile çocukların geleceğine yönelik harcamalar, ek emeklilik geliri ve uygun fiyatlı konutlar gibi vatandaşların uzun vadeli hedeflerine de katkıda bulunacak.
Vizyon 2030 ve hedefleri, vatandaşların tasarruflarını toplam gelirlerin yüzde 10’una çıkarmaları ile uyumlu hale gelmesine yardımcı olacak. Ayrıca vatandaşların tasarruf yüzdesini yükseltmesine ve tasarrufları güvenli bir şekilde yatırıma dönüştürmesine olanak sağlayacak. Program, 2020 yılına kadar Suudi Arabistan mali varlıklarının toplam hacmini iki katına yükseltmeyi ve banka hesaplarını yüzde 74’ten yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyor. Bununla birlikte KOBİ kredilerinin toplam kredilerin yüzde 5’ine yükseltilmesiyle finans sektöründe daha yüksek maaşlı iş olanaklarının oluşturulmasını amaçlıyor.