Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, Washington’da yeni ‘Terörle Mücadele Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin kabul edilmesinin ardından ABD’nin Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği güvenlik yardımından vazgeçebileceğini söyledi.
Trump yönetimi ile ilişkilerin yanı sıra tüm ABD yardımlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Mecdelani açıklamasının devamında şunları söyledi:
“ABD tarafından kabul edilen bu yeni yasa, saldırılar sırasında yaralanan, zarar gören veya akrabalarından biri öldürülen ABD vatandaşlarına, ABD’den güvenlik yardımı alan herhangi bir devlet veya kuruluşa karşı şikayette bulunma izni veriyor. Bu, Filistin otoritesini hedefleyen, Filistin halkına yönelik yaptırımlar dizisinin devamı olarak gelebilir.”
FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani’nin ABD’nin güvenlik yardımlarından vazgeçilmesini ima ettiği bu açıklama, Filistin’in ABD’den yardım almayı tam olarak gözden geçirmesi için çağrıda bulunulan FKÖ Yürütme Kurulu’nun toplantısından bir gün sonra geldi.
Söz konusu yasanın tehlikesinin Yahudi Amerikan grupları, çift pasaporta sahip İsrailliler ve özellikle de yerleşimcilerin Filistin otoritesine karşı dava açma izni verdiğini söyleyen Mecdelani, “Bu işgali himaye etmektir” dedi.
Mecdelani konuya dair şu değerlendirmede bulundu:
“Bu yasa, bize Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’nin açıklamış olduğu, 1980’lerdeki bir ABD politikasını hatırlatıyor. Bütün bunlar, Filistin davasını tasfiye etmek için ABD-İsrail vizyonunu dayatma çerçevesinde düşünüldü.”
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın temsilcisi de olan Ahmed Mecdelani açıklamalarının devamında şunları söyledi:
“Trump yönetimi, bölgenin güvenlik ve istikrarından endişe duyuyorsa işgal, infazlar ve organize devlet terörizminin sorumluluğunu taşımalı. Trump yönetimi ayrıca halkımızın ölümüne neden olan uluslararası olarak yasaklanmış işgal silahları tedarik etmesini, bunları desteklemesini ve onlarla işbirliğini muhakeme etmelidir.”
Yeni yasa Filistin otoritesini yargı karşısında savunmasız kılıyor
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre söz konusu yeni yasa, Filistin otoritesini son yıllarda gerçekleştirilen operasyonlar karşısında ABD mahkemelerinde açılması muhtemel davalara karşı savunmasız kılıyor.
Yasa otoriteye iki seçenek sunuyor: ABD’nin güvenlik yardımlarından vazgeçmek ya da yargılanma durumunda iflas ile karşı karşıya kalmak.
Filistin otoritesi, geçmişte de benzer sorunlarla karşı karşıya kaldı. Fakat ABD Yüksek Mahkemesi, yabancı bir tarafı yargılama yetkisi bulunmadığı nedeniyle davayı düşürdü.
Filistin yönetimi, geçen nisan ayında, 655,5 milyon dolarlık kararın düşürülmesi ile ABD Yüksek Mahkemesi’nde adli bir zafer elde etti.
İsrail’in içinde düzenlenen saldırılarla bağlantılı olarak 11 ABD vatandaşı aile dava açmıştı. Kudüs bölgesinde 2002 ve 2004 yılları arasında yaşanan yaklaşık 6 patlama ve ateş açma olayında ABD vatandaşları da dahil 33 kişi ölmüş, 450’den fazla kişi de yaralanmıştı. Söz konusu olaylardan Filistin otoritesi ve FKÖ sorumlu tutulmaya çalışılmıştı.
Kurbanların aileleri, 2004 yılında ölen FKÖ lideri Yaser Arafat’ın saldırganlara ve onların ailelerine para ödediğini öne sürmüştü.
Trump tarafından onaylanan son yasada yer alan maddelerde Filistin yönetiminin aldığı güvenlik yardımına değinilse de İsrail’in kapsamlı güvenlik desteğini ele almıyor.
Trump yönetimi, UNRWA tarafından sağlanan finansman da dahil Filistinlilere yönelik tüm yardımları durdurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Filistin yönetiminin İsrail ve ABD ile koordineli olarak Batı Şeria’daki ‘terörizm’ ile savaşmaya kararlı olduğunu belirtti. Trump yönetiminin Filistin güvenlik güçlerinin faaliyetlerini desteklediğini, ayrıca bütçe ve eğitimlerine yardımcı olduğunu kaydetti.