Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fransa Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100’üncü yıl dönümünü kutluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Paris/Mişel Abu Necm

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birinci Dünya Savaşı’na resmi olarak son veren “Ateşkes Günü”nün 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği ve 7 gün sürecek olan Fransa turuna başladı. Macron, ilk kez 100’üncü yıl dönümüne özel olan tur kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerini ziyaret edecek. Uluslararası bir kutlama ile taçlandırılacak olan Ateşkes Günü’nün 100’üncü yıl dönümünde, Şanzelize Caddesi’ndeki Zafer Takı altında 70’ten fazla devlet başkanı ve başbakanının katılımıyla bir organizasyon gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kutlamaları, 11 Şubat’ta başlayacak ve üç gün sürecek olan “Paris Barış Forumu” izleyecek. Forumun ilk günü özellikle katılımcıları nedeniyle oldukça önem taşıyor. Birinci gününde foruma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra orduları “dünyanın en büyük katliamı” olarak bilinen savaşa katılan Asya ve Afrika ülkelerinin liderleri de katılacak.

Fransa ilk kez bu türde büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Ancak Paris bununla yetinmek istemiyor. Paris’in hedefinde “Barış Forumu”nu her yıl dünya liderlerinin bir araya geldiği “Davos Ekonomi Forumu”na benzeyen bir “Siyasi Davos”a çevirmek var. Paris, Barış Forumu’nun dünya barışını korumaya, dünyayı tek taraflılık ve tecritçilikten uzak bir şekilde bir bütün olarak yönetme ihtiyacına odaklı bir söylem oluşturmasını umuyor.

Bununla birlikte Forum, ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in planlanmış toplantısı gibi çok sayıda görüşme fırsatı sunacak. Paris ayrıca Filistin-İsrail toplantısı için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu’yu da bir araya gelmeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Fransa’nın küresel bir olguya dönüşmesini istediği bu etkinliğin diğer boyutları da var. Cumhurbaşkanı Macron geçen yaz başlayan ve halen devam eden bir popülarite düşmesi sorunuyla karşı karşıya. Kutlamalar ve yıl dönümü turunun “Benalla Skandalı” olarak adlandırılan ve üç bakanın istifasıyla sonuçlanan olaydan muzdarip olan Macron’un popülaritesini yeniden artırması bekleniyor.

Macron’un İçişleri Bakanlığı’na kendisine en yakın isimlerden Christophe Castaner’ı Çevre Bakanlığı’na ise Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis Başkanı François de Rugy’i getirmesi de herhangi bir değişiklik yaratmadı. Tüm bunların yanı sıra Macron yönetiminin üstlendiği ekonomik ve sosyal reformlardan beklenen sonuçlar elde edilemedi. Ayrıca vergilerde artış yaşanırken iş kanunundaki değişiklik henüz gerçekleştirilmedi.

Macron, göreve geldiği dönem yaptığı ilk icraatlardan birinin ‘servetler üzerindeki vergilerin kaldırılması ve finansal işlemlere uygulanan vergiler için sabit bir eşik belirlenmesi’ olması nedeniyle Fransızların zihninde “zenginlerin babası” imajı yerini korumaya devam ediyor. Macron’un bu ilk icraatları devlet hazinesini birkaç milyar eurodan mahrum etti. Fransızlar bugün petrol ve türevlerindeki yüksek fiyatlardan şikayetçi.

Cumhurbaşkanı Macron, tur öncesinde yorgunluğu nedeniyle tüm resmi randevularını iptal etti. Kendisinin, haftanın 7 günü gece geç saatlere kadar çalışmasının yanı sıra hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirdiği yoğun ziyaretler nedeniyle yorgun olduğu açıklamasında bulunuldu. Bu yüzden Macron, ülkenin kuzeyi ile doğusunda 11 bölge ve 17 şehri kapsayan tura çıkmadan önce eşi Brigitte’le birlikte Honfleur’da 4 günlük bir tatile çıktı. Bugün Strazburg’la başlayan, 18,6 milyon sivil ve askerin ölümüne neden olan Birinci Dünya Savaşı’nın Fransa’daki cephelerini kapsayan turda belirli duraklarda Macron’a İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Afrikalı liderler de eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı’nın turu nedeniyle haftalık olarak Elysee Sarayı’nda düzenlenen kabine toplantısı çarşamba günü Charleville-Mezieres’te yapılacak. Bu jest ile sadece başkente ya da büyük şehirlere değil, küçük bölgelere de dikkat çekilmesini hedefliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, tur sırasında bir dizi yeni projeyi de duyuracak, fabrika ve şirketleri ziyaret edecek, personel ve işçilerle tanışacak ve ziyaret edeceği bölgelerdeki koşulları daha yakından inceleme fırsatı bulacak.

Cumhurbaşkanı Macron’un Afrika’dan Avrupa kıyılarına yönelik göç dalgaları konusunda Avrupa’daki yoğun tartışmaların yaşandığı bir dönemde diplomatik bir hedefi de var. Macron, Fransa topraklarının Afrika’daki eski kolonileri sayesinde savunulduğunun resmi olarak tanındığını ifade etme fırsatı yakalayacak. Bu nedenle Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, salı günü Fransa’nın Reims şehrinde Cumhurbaşkanı Macron’un turuna eşlik edecek olan misafirlerinin ilki olacak.