Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fransa Cumhurbaşkanı Macron BAE’de | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kurulan ‘Louvre Abu Dabi’ Müzesi’nin açılışına katıldı. Macron’u, iki gün sürecek ziyaretinde, ele alınacak güçlü siyasi gündem maddeleri bekliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Cumhurbaşkanı seçilen Macron’un ziyareti, Körfez bölgesine yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Macron, eşiyle birlikte Abu Dabi Emiri Şeyh Halife bin Zayid el-Nahyan’ın dün akşam düzenlediği yemeğe katıldı. Fırsatı değerlendirerek hızlı bir ticari giriş yapan Macron, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra, terörle mücadele ve Katar krizinin yanı sıra Yemen, Suriye, Irak, Libya ve özellikle İran ilişkileri gibi bölgesel meselelere de değindi. Bugün, konularla ilgili yetkililer ve bakanların da katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Macron’a BAE ziyaretinde Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Kültür ve İletişim Bakanı Françoise Nyssen ve müsteşarlarından oluşan geniş bir heyet eşlik ediyor. Yine iş adamlarından oluşan bir heyette Dubai’de düzenlenen konferansa katılarak buradaki iş adamları ve şirketlerle bir araya gelecek.

Elysée Sarayı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, on yıllık bir çalışmanın ürünü olarak açılışı yapılan Louvre Abu Dabi Müzesi, Fransa’nın ünlü müzesinin adını 30 yıl boyunca taşıyacak.

Elysée Sarayı kaynaklarının aktardığı bir başka bilgide ise, Fransa cumhurbaşkanlığı, Macron’un sonraki Körfez ülkeleri ziyaretleri için hazırlanıyor. Ancak şuan tüm çalışmalar tamamlanmadığı için açıklama yapılmadı.

Fransa – BAE ilişkileri

Fransa-BAE ilişkilerini ‘güven, ayrıcalık ve çeşitlilik’ olarak nitelendiren bu kaynaklar, iki ülkenin önemli müttefikler olduklarını belirttiler.

Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Macron’un, BAE ile ilişkileri, terörle mücadele kararlılığı sebebiyle geliştirmek istediğini belirtti.
Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Paris’in terörün mali kaynaklarının kökünün kurutulması konulu konferansa BAE’nin ‘etkin katılım’ göstermesini arzu ettiğini açıkladı.

Müze açılışı için gerçekleşen ziyaret, yalnızca iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ile sınırlı kalmayıp, ekonomik ve ticari ortaklıkların imzalanmasına da tanıklık ediyor. Ayrıca Paris, Abu Dabi ile başta Dassault Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi tarafında üretilen Rafale uçaklarından oluşan filonun satışı gibi savunma anlaşmalarında da sonuca bağlamak istiyor. Uzun yıllardır haklarında tartışmaların sürdüğü bu anlaşmalarla ilgili henüz bir sonuca varılabilmiş değil.

Fransa BAE’de daimi askeri üs kurmak istiyor

Cumhurbaşkanı Macron’dan birkaç gün önce Abu Dabi’ye gelen Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, BAE’li yetkililerle yaptığı resmi görüşmelerde bu konu gündeme geldi. Fransa’nın Abu Dabi’de önem verdiği tek savunma dosyası bu değil. Fransa, BAE’de hava, deniz ve kara olmak üzere daimi olarak 300 ila 700 askerin bulunacağı üç askeri üs kurmayı da istiyor.

Macron, ziyareti sırasında, BAE’de konuşlandırılmış olan Fransız birliklerini denetlemek üzere Şeyh Zayid Limanı’ndaki deniz üssünü de ziyaret edecek.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) askeri kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, Fransa, ikinci büyük uçak gemisinin, uluslararası deniz ticaretinin büyük kısmının geçiş noktası olan stratejik bölge, Körfez ve Kuzey Pasifik Okyanusu’nda kalıcı olarak konuşlanmasını istiyor.

BAE- Fransa ekonomik ilişkileri

Ticari ve ekonomik anlaşmalara gelince, BAE ile ticaret yapan Paris, dünyanın en büyük dördüncü pazar payına sahip BAE ticaret pazarında daha büyük bir rol üstlenmek istiyor.

BAE, Fransa’nın Suudi Arabistan’dan sonra Körfez’deki ikinci büyük ortağıdır. Fransız kaynaklar, yeni anlaşmaların bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında açıklanmasını bekliyor. İki ülke de yenilenebilir enerji, ulaşım ve elektrik sektörlerinde işbirliği ve ortaklığı güçlendirmeye çalışıyor. Fransız şirketler ayrıca, BAE’nin 2020’de Dubai’de düzenleyeceği ‘Dünya Fuarı’nı kurmak için yeni projelerde yer almak istiyorlar.

Ana gündem Körfez krizi

Macron’un Abu Dabi’deki temaslarının başlıca konusu, geçtiğimiz haziran ayında patlak veren ve halen devam eden Mısır ve üç Körfez ile Katar arasındaki kriz olacak.

Fransız kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Macron, ziyaretin ilk anlarından itibaren krizin çözümü için arayışlara başladı. Paris’in, Kuveyt’in arabuluculuğuna destek vererek sakinlik ve uzlaşı çağrısını sürdürmeye devam ettiği belirtildi.

Elysée Sarayı kaynakları, krizde herhangi bir iyileşme olmamasına rağmen iyimser bir profil çiziyor. Ancak bunun sebebiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

“Krizin sonlanması Fransa’nın yararına”

Paris, krizin sonlanmasının Fransa’nın yararına olacağını düşünüyor. Bu yüzden Paris tüm taraflarla iyi ilişkiler kurma isteği göz önüne alındığında, Körfez çıkarlarına neden önem verdiği anlaşılıyor.

İran meselesinde ise Paris, Tahran ile Temmuz 2015’te yapılan nükleer anlaşmanın sürdürülmesi ihtiyacı ile Tahran’ın bölgesel politikalarını birbirinden ayrı değerlendiriyor.

Le Drian, füze saldırısını kınadı

Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, nükleer füzeler sebebiyle bölgenin tehdit altında bulunduğu uyarısında bulunmuş ve Husilerin Riyad’a fırlattıkları balistik füze saldırısını şiddetle kınamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı, daha önce yaptığı açıklamada, “Bölgesel politikaları ve füze programı sebebiyle İran’a karşı sağlam bir tavır sergilememiz önemlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Le Drian, Tahran’ı ziyaret edecek

Öte yandan Dışişleri Bakanı Le Drian’ın yakında Tahran’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Macron’un ise önümüzdeki yıl içinde İran’ın başkentine bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlandığı belirtildi.

Macron, Yemen dosyası ile ilgili Şeyh Muhammed Bin Zayed bir görüşme gerçekleştirecek.

Fransız kaynaklar, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Suriye dosyasında, beş büyük devletin yer aldığı ‘Temas Grubu’ projesini hayata geçirmek üzere girişim başlatacağını belirttiler.