Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fransa ve Almanya Savunma Bakanları barış görüşmeleri için Mali’de | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bamako: Şarku’l Avsat

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen ve Fransa mevkidaşı Florence Parly, dün Mali’nin başkenti Bamako’da bir araya geldiler. İki bakan görüşmede, barış anlaşmasının uygulanmasına yönelik sorunlar ve Afrika’nın Sahel bölgesindeki 5 ülkesinde (Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer) terörle mücadele konusundaki ortak güçlerin etkinleştirmesi konularını ele aldılar.

Almanya Savunma Bakanı, Mali Başbakanı Abdulaye İdrissa Maiga ile yaptığı görüşmenin ardından 2015 yılında şiddet olaylarına sahne olan Mali’nin kuzeyinde imzalanan barış anlaşmasını uygulamak için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Bakan Der Leyen yaptığı açıklamada, “Barış anlaşmasının uygulanması için anlaşmanın taraflarının işbirliğine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Almanya, terörist isyanlar ve etnik şiddet olaylarının yaşandığı Mali’deki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün (MINUSMA) bir parçası.

Von Der Leyen ve Fransa mevkidaşı Parly, 5 Sahel ülkesi tarafından oluşturulan ve terörist gruplara karşı ortak bir askeri güç olan G5 Sahel Ortak Gücü Komutanı Moritanyalı General Hanena Velid Sidi ile görüştüler. Almanya Savunma Bakanı Pazar günü Almanya’nın Avrupa Birliği’ndeki (AB) askeri eğitim programının liderliğini devralma törenine katılmak üzere Bamako’ya geldi.

Öte yandan Fransa Savunma Bakanı Parley, AFP’ye verdiği demeçte, “Almanya’nın Sahel’deki varlığı, Fransa’nın varlığından farklı. Fakat onu tamamlayıcı bir rolde. Liderliğin devredilmesi iyi bir fırsat. Uluslararası toplum, ortak güç operasyonlarının sürdürülmesini yakından takip ediyor. Operasyonları hızlı bir şekilde sürdürmek için yapılabilecek her şey yapılmalı” şeklinde konuştu.

Fransa, Mali’de konuşlandırdığı “Barkhane Operasyonu” adlı 4 bin 500 kişilik askeri birliğiyle terörle mücadelede G5 Sahel ülkelerine destek veriyor.

Uluslararası toplum MINUSMA’nın yanı sıra Fransız Barkhane gücüyle hükümet ve eski isyancılar tarafından 2015 yılında imzalanan barış anlaşmasının yeniden canlanmasını umuyor.

Mali’nin El Kaide bağlantılı terörist grupların kontrolü altındaki kuzeyinde Mart 2012’de anlaşma imzalandı. Teröristlerin çoğunluğu Ocak 2013’te Fransa’nın girişimiyle başlayan ve halen devam eden bir askeri müdahale sonucunda sınır dışı edildi.

Ancak Tuareg gruplarının liderleri tarafından 2015 yılı ortalarında teröristlerin sınır dışı edilmesi için imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkenin büyük bir bölümünde halen güvenlik sorunları yaşanıyor. Haziran 2015’te Mali’de imzalanan barış anlaşmasına rağmen, şiddet olayları, ülkenin kuzeyinden merkeze ve güneye, daha sonra da komşu ülkeler Burkina Faso ve Nijer’e yayıldı. Yayılan şiddet olaylarına bu ülkelerdeki etnik gruplar arasında yaşanan gerginlikler ve çatışmalar eşlik etti.