Washington, taraflar arasında her an patlak verebilecek gümrük vergileri kriziyle ilgili olarak Avrupa ile müzakere etmeye hazır olduğunu ifade etti. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ABD’ye, Başkan Donald Trump’ın dayattığı tek taraflı tarifeleri geri çekme çağrısında bulundu. Fransız Bakan Le Maire, Washington’un çelik ve alüminyum ithalatına yönelik gümrük vergilerini geri çekmeden Avrupa Birliği’nin (AB) ABD ile serbest ticaret anlaşmasını müzakere etmesinin hayal bile edilemeyeceğini söyledi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Fransa Maliye Bakanı, “Kafamıza dayalı bir tabanca ile serbest ticaret anlaşmasını müzakere etmeyi düşünmüyoruz. ABD’nin gerginliği artırmaması ve bütün bu sorunların çözülmesi için bir adım atması gerekli” ifadelerini kullandı.
Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te katıldığı G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransız Bakan, “Fransa ve Almanya arasında ABD ile iş görüşmelerine nasıl ve ne zaman başlanacağına dair herhangi bir görüş ayrılığı yok. Her iki ülkede, atılacak ilk adımın Washington’un gümrük tarifelerini geri çekmesi olduğu konusunda hemfikir” şeklinde konuştu.
Fransız bakan, bu tarifelerin ABD tarafından dayatılmaya devam edilmesinin, gerçek bir ticaret savaşı anlamına geleceğini belirtti. Gümrük tarifelerinin AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasını müzakere etme çabalarını engelleyebileceğini söyleyen Bakan Le Maire, Almanya ve Fransa’nın, serbest ticaret anlaşması müzakerelerine katılmak için ABD’ye gümrük tarifeleri kararını iptal etme çağrısında bulunduğuna işaret etti.
Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Cumartesi akşamı Buenos Aires’teki G20 Maliye Bakanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili pazarlık yapmaya istekli olduklarını belirterek, “Gümrük vergileri olmadan serbest ticaret anlaşması müzakereleri yapılmasını kabul edebiliriz. Amacımız serbest, açık ve dengeli bir ticaret yapmak” ifadelerini kullandı.
Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yaklaşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström görüşmeleri ile ilgili olarak, “Sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Avrupa’dan 300 milyar dolarlık misilleme
Öte yandan bir gazete haberi, ABD’nin ithal ettiği arabalarda cezai gümrük vergileri uygulayarak Brüksel’le ticaret anlaşmazlığını yoğunlaştırması halinde AB’nin misilleme yapmak için daha fazla ürüne vergi uygulama kararı alacağını ortaya çıkardı.
Bununla birlikte Almanya Başbakanı Angela Merkel Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Alman otomobil üreticileri için büyük endişe kaynağı olan Avrupa otomobillerinin ithalatına daha fazla vergi getirmesi halinde Avrupa’nın buna ‘hazır’ olduğunu söyledi.
Haftalık Alman gazetesi ‘Bild am Sonntag’da Pazar günü yayınlanan habere göre, Avrupalılar, ABD’nin otomobil ithalatına daha fazla vergi getirmesi halinde, soya fasulyesi, badem, yer fıstığı, şarap, parfüm, ağaç ürünleri veya ABD’den ithal edilen cep telefonları da dahil olmak üzere birçok konuda ek gümrük vergisi getirerek ABD’ye cevap verebilirler.
Misilleme yapılabilecek ürünlerden oluşan listenin 50 sayfayı bulduğu belirtilen haberde, listedeki ürünlerin toplamda 300 milyar dolarlık (255 milyar Euro) bir hacme sahip olduğu aktarıldı.
Tüm bunlara rağmen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’ün önümüzdeki Çarşamba günü Washington’a yapacakları ziyaret öncesinde müzakere masasında çözüm bulunabileceğine dair bir umut var.
AB’nin ikili bir strateji izlediğini düşünen Alman gazetesine göre, AB, Washington’un belirli ticaret mallarına yönelik tarifeleri geri çekmesini bekleniyor. Ancak, Başkan Trump ticaret anlaşmazlığındaki gerginliği artırırsa, AB buna misilleme ile karşılık verecek. Gazete, AB üyesi ülkelerin şu anda misilleme uygulanabilecek ABD mallarının belirlenmesiyle ilgilendiğini kaydetti.
Buenos Aires’te devlerin kapışması
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel büyümeyi zayıflattığını düşündüğü süper güçler arasındaki ticari savaş, G20 toplantısında da devam etti. Fransa, ABD’ye gümrük tarifelerini geri çekme çağrısında bulunurken, ABD tutumunda oldukça kararlıydı. Toplantı sırasında tüm dikkatler, dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD’yi temsil eden Hazine Bakanı Steven Mnuchin üzerinde toplanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Pekin, Brüksel ve Moskova’yı ‘ticari düşman’ olarak nitelendiren skandal açıklamalarından sonra Çin ve AB, daha dengeli bir ticaret ilişkisi kurmak için ek gümrük vergileri uygulamaktan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Bununla birlikte IMF Başkanı Christine Lagarde birkaç aydır devam eden ticaret savaşının, küresel büyümede yüzde 0.5’lik bir düşüşe yol açabileceğini söyledi. Ancak bununla birlikte ABD de, 2017 yılında 376 milyar dolara ulaşan Çin ile ticaret açığını kapatmaya çalışıyor.
Trump yönetimi, 2017 yılında Çin’in toplam 500 milyar doları bulan ithalat hacmine yönelik cezai tarifeler uygulama tehdidinde bulundu. Washington’u ekonomi tarihinin en kötü ticaret savaşına neden olmakla suçlayan Pekin ise, ABD ürünlerine yeni ek vergiler getirerek karşılık vermekle tehdit etti. Diğer ülkeler de, tek taraflı olan Amerikan tutumuna karşı çok taraflılığa verdikleri desteği dile getirdiler.
Brezilya Maliye Bakanı Eduardo Guardia ise yaptığı açıklamada, “Serbest ve kurallara dayalı ticarete karşı hareket eden her şey, bu tür çatışmaları çözebilecek uluslararası kuruluşlar tarafından ele alınmalı” ifadelerini kullandı.
Fransa Maliye Bakanı Le Maire açıklamalarının konuyla ilgili bölümünde, “Dünya ticareti, orman yasalarıyla sürdürülemez. Ek vergilerin iptal edilmesi, en güçlü yasadır. Aksi takdirde dünyadaki ticaret ilişkilerinin bir geleceği olamaz” dedi.
Avrupa’nın bu çerçevede oynayacağı ve ekonomik gücünden yararlanabileceği bir rolü olduğunu söyleyen Le Maire, “Avrupa tek başına hareket edebilir. Yükselen bir güç olarak Çin ile dünyadaki tüm ülkeler üzerine baskı kuran ABD arasında boğulmaya mahkum değiliz” şeklinde konuştu.
Avrupa, ABD’den çelik endüstrisine zarar veren çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergilerinden muaf tutulmasını istiyor. Dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD’nin, bu yeni gümrük tarifeleriyle dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’i hedef alması sebebiyle Washington’ın bu tarifelerden büyük zarar görecek eski müttefikini dışarıda tutmasını umuyor.
Öte yandan G20 ülkeleri Maliye Bakanları, gelişmekte olan ülkelerdeki kriz riskleri ve şu anda sadece küçük miktarlarda vergi ödeyen dev gruplara vergi uygulanması konusundaki çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Görüşmelere yakın bir kaynağa göre, Pazar günü geç saatlerde yayınlanan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı nihai bildirisinde, kara para aklama, dolandırıcılık ve terör örgütlerinin finansmanını önlemek amacıyla, küresel büyümeye yönelik ticari gerilim tehdidinin düşürülmesi, dijital ticaret ve sanal paralar için düzenleyici bir çerçeve çizilmesine dair taahhütler yer aldı.