Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Doğu Guta’da insani ateşkesin nasıl uygulanacağıyla ilgili bir takım istişarelerde bulunurken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’deki durumla ilgili ‘derin kaygıları’ olduğunu dile getirdi.
Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, BM, Şam yakınlarındaki kuşatılmış Doğu Guta’ya hala yardım sağlayamadı.
Macron ve Guterres, Suriye rejimi ve müttefiklerinin, özellikle insani yardımların sağlanmasıyla ilgili olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) alınan 2401 sayılı ateşkes çağrısı yapan kararı uygulamaya koyması gerektiği yönündeki kararlılığını yineledi.
Öte yandan Macron’un, Beşşar Esed rejiminin ana müttefiklerinden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.
BMGK’da oybirliği ile alınan 2401 sayılı karar, bir hafta geçmesine rağmen uygulanmadığı gibi, rejim güçleri ve müttefikleri muhalefet gruplarına karşı saldırılarını da artırdı.
Bakan Jean-Yves Le Drian, Suud mevkidaşı Adil Cubeyr ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Suriye’de ateşkesin yürürlüğe girmesi noktasında istişarelerde bulundu.
Fransa, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Ürdün, BM himayesinde Suriye’de barış sürecini yeniden başlatmaya çalışacak ‘küçük bir grup’ kurdu.
Batılılar, Şubat ayında ateşkes kararına oy veren, ancak Suriye rejimini destekleyen Rusya üzerinde baskı yapmaya çalışıyor.
Bakan Le Drian, salı günü gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde bir takım pratik önerilerde bulunmuştu. Pazartesi günü gerçekleştireceği Tahran ziyaretinde de aynı mesajları iletecek.
Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, “Tahran ziyareti, İranlılara, Suriye’deki durumdan sorumlu olduklarını hatırlatmak için iyi bir fırsat olacak” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye rejiminin, muhalefet gruplarıyla girdiği şiddetli çatışma sonrasında Doğu Guta’nın yüzde 10’unun kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.