Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fransa’dan Suriye istihbaratının üst düzey isimlerine tutuklama kararı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa, Suriye istihbaratından üç üst düzey yetkili hakkında tutuklama emri çıkardı. Fransız yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Paris’in Suriye uyruklu Fransız vatandaşı olan baba-oğul Mazen Dabbagh ve Patrick Abdelkader Dabbegh’in “ortadan kaybolması, işkence yada ölümüyle” ilgili bağlantıları olduğu iddiası ile üç üst düzey Suriyeli istihbarat yetkilisi hakkında uluslararası yakalama emri çıkardığı bildirildi.

Fransız yargı kaynakları, Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Müdürü Ali Memluk ve diğer iki kişi hakkında “insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında savaş ve işkence suçlarını işlemekten” tutuklama kararı çıkarıldığını aktardı.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’na göre, karar 8 Ekim’de alındı ancak dün (pazartesi) yayımlandı.

Haklarında tutuklama kararı çıkarılan diğer yetkililerin ise Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi Başkanı Cemil Hasan ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Birimi’nin Şam’daki yöneticisi Abdusselam Mahmud olduğu bildirildi.

Yetkililer, tutuklama kararının 2013 yılında Suriye’de tutuklanan iki Fransız vatandaşın öldürülmesiyle ilgili olduğunu belirttiler. Suriye’deki Mezze cezaevine götürüldükten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Baba Mazen Dabbag ve oğlu Patrick Dabbag’ın ölüm haberleri geçtiğimiz aylarda resmi olarak ilan edilmişti.

Cemil Hasan hakkında Almanya da tutuklama kararı çıkardı

Öte yandan Alman Der Spiegel dergisi, Haziran ayı baskısında, Almanya Federal Cumhuriyet Savcılığı’nın tutuklulara yönelik işkence talimatı veren ve yüzlerce tutuklunun ölümünden sorumlu tutulan Cemil Hasan hakkında tutuklama kararı çıkardığını bildirmişti.

Fransız ve Alman yargısının söz konusu kişilere yönelik aldığı kararın, “Caesar” kod adlı askeri polisin, rejim güçlerinin işkenceyle öldürdüğü binlerce kişinin fotoğraflarını yayımlamasının ardından açılan soruşturmaya dayandığı belirtiliyor. 2013 yılında ülkeyi terk eden şahsın elinde, Beşar Esed’in hapishanelerinde açlık, hastalık ve işkence sonrası hayatını kaybetmiş yaklaşık 50 bin kişinin fotoğrafı bulunuyordu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, Suriye krizi, en az 360 binden fazla insanın hayatına kaybetmesine neden oldu.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana tutuklananların sayısının 250 bin ile bir milyon arasında olduğunu tahmin ediyor.