Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

G-7 terörle mücadele için internet devleriyle anlaştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

G-7 ülkeleri, Google ve Facebook gibi internet devleri üzerinden aşırılık yanlısı propagandanın yayılmasını önleme çabalarını hızlandırmak için iş birliği yapmaya karar verdi.

İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, 2 gün süren G-7 zirvesinde meslektaşlarıyla görüştükten sonra “Bu, özgürlük adına büyük bir ittifak yolunda atılan ilk adımdır” açıklamasında bulundu.

Minetti, aşırılık yanlısı kişileri ‘işe alma, eğitme ve güçlendirme’ konusunda internetin rolünün önemine değindi. Yetkililer, anlaşmanın cihat içeriklerinin internet ortamında yayınladıktan iki saat içinde kaldırılmasını hedeflediğini bildirdi.

“Düşmanlarımız ‘bir tweet’ hızında hareket ediyor”

ABD İç Güvenlik Bakan Vekili Elaine Duke, “Düşmanlarımız ‘bir tweet’ hızında hareket ediyor. Onlarla aynı hızda karşı karşıya gelmeliyiz” ifadelerini kullandı. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, şirketlerin aşırılık yanlısı içerikleri kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda onların yayılmasını engellemek için daha hızlı çalışacaklarını vurguladı.

İtalya’da düzenlenen toplantıda 2014-2016 yılları arasında batı ülkelerinden Suriye’ye ve Irak’a giden teröristlerin Avrupa’ya geri dönme olasılığı da ele alındı. Bu ülkelere gidip geri dönen teröristlerin düzenlediği saldırılarda Avrupa’da onlarca kişi öldü.

Gemilerle gelip intikam alıyorlar

Minetti, geçtiğimiz hafta Suriye’de yenilgiye uğrayan teröristlerin Libya’dan göçmen gemileriyle Avrupa’ya gelip intikam saldırılarında bulunabilme ihtimalini göz önünde bulundurduklarını belirtti.

Toplantının oturum aralarında, ABD ve İtalya sığınmacılar arasına gizlenen aşırılık yanlılarının tespit edilmesi amacıyla parmak izi veritabanlarını paylaşmak için bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşma aşırılık yanlılarının tespit edilmesinin yanısıra cezai işlem gerektiren sanıklarla teröristleri ayırt etmeyi de hedefliyor. AB Konseyi Başkanı Tusk, Libya’dan İtalya’ya tehlikeli göç yolunu kapatmak için daha fazla mali destek sağlama sözü verdi. Ayrıca Tusk, AB’nin İtalya’nın Libya yetkilileriyle olan çabalarına daha güçlü bir destek sağlayacağını ve bunun Akdeniz üzerindeki yolların kapatılması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Göç edenlerin sayısı yüzde 20 azaldı

Libya kıyılarından göç edenlerin sayısı bu yıl yüzde 20 oranında azaldı. İtalya, Libya sahil güvenlik kuvvetini, insanlarını karasuları yoluyla kaçakçılığı durdurma eğitiminde ve göçmen teknelerin kalkışını durdurmak için Libyalı milislerle yapılan görüşmeler büyük bir rol oynadı.

Bakanlar, geri dönenlerin yargılama sorununun çözüm yolları, kullanılan kanıtların kalitesi ve nasıl toplanacağı konusunda fikirler sundular. BM ve İngiltere özellikle yolcu verilerini paylaşılmasıyla birlikte havacılık güvenliği için daha çok çaba sarf edilmesi konusunda çağrıda bulundu. Ayrıca G-7 ülkelerindeki (İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD) internet devi şirketlerine aşırılık yanlısı söylemlere karşı elektronik bir kalkan oluşturmak için küçük ortaklarıyla çalışmaları için çağrıda bulundu.

“DEAŞ’ın internet ile ilişkisi, balığın suyla olan ilişkisi gibi”

Minetti, “DEAŞ’ın internet ile ilişkisi, balığın suyla olan ilişkisi gibi” diyerek art niyetli terörizm programları için bir ‘ilaç’ geliştirme zamanını geldiğini belirtti. Bakan Rudd, İngiliz Hükümeti’nin yasaları değiştirerek internet üzerinden aşırılık yanlısı içerikleri izleyenler ve tabi olanların cezalarının 15 yıla kadar artıracağını söyledi.
Buckingham Üniversitesi’nde Güvenlik ve istihbarat çalışmalarında uzman David Richards, diğer G-7 ülkelerinin bu konuda İngiltere’yi örnek almalarının mümkün olmadığını ileri sürdü. Ülkeler arasında böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesinin önünde birçok siyasi engelin mevcut olduğunu belirten uzman, bilişim şirketlerinin de Londra hükümetiyle işbirliği kurmasının zor olduğunu kaydetti.