Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze ve Batı Şeria’daki gösterilerde 2 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ulusal ve İslami güçlerin Yüzyılın Anlaşmasını reddeden, kitlesel mitingler düzenlenmesi çağrısında bulunmasının ardından Büyük Dönüş Yürüyüşü çerçevesinde Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde biri çocuk 2 Filistinli yaşamını yitirdi. Ulusal ve İslami güçler, yaptığı çağrıda Hamas ve Fetih arasında uzlaşıyı sürdürme ve Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmayı kaldırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine, İsrail askerlerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini belirtti.

İsrail askerlerinin, Büyük Dönüş Yürüyüşü çerçevesinde Gazze sınırında gösteri düzenleyen Filistinlilere müdahalesinde başından yaralanan 13 yaşındaki bir çocuk ve 24 yaşındaki Filistinli Muhammed Fevzi el-Hamayide şehit oldu. Kudra, İsrail askerlerinin kullandığı merminin karnına ve ayağına isabet etmesi sonucu Hamayide’nin şehit olduğunu kaydetti.

İsrail askerlerinin gerçek mermiyle ateş açması ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu 3’ü ilk yardım görevlisi, 6’sı çocuk, 3’ü ağır yaralı olmak üzere 310 kişinin farklı yerlerinden yaralandığını ve göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini aktaran Kudra, yaralılardan 177’sinin olay yerinde tedavi edildiğini, 133’ünün ise hastanelere kaldırıldığını kaydetti.

Hamayide’nin şehadetiyle birlikte 30 Mart’tan bu yana Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde şehit olan Filistinli sayısı 135’e yükseldi. Toprak Günü’nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında protesto eylemleri düzenliyor.

İsrail askerlerinden Batı Şeria’daki gösterilere müdahale

Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler cuma namazının ardından ABD’nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için hazırladığı “Yüzyılın Anlaşması” adı verilen planı protesto etmek için gösteriler düzenledi.

Başta Ramallah ve El Halil olmak üzere Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde toplanan göstericiler İsrail, ABD ve “Yüzyılın Anlaşması” planı aleyhine sloganlar attı.

İsrail askerleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanırken, Filistinli göstericiler de taşla karşılık verdi.

Filistinli sağlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, gazdan etkilenen çok sayıda Filistinli, sağlık ekipleri tarafından gösterilerin düzenlendiği bölgelerde tedavi edildi.

İsrail askerlerinin saldırılarında yaralı olup olmadığına ilişkin Filistinli yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

İsrail güçlerinin, Gazze’nin doğusundaki Kızılay aracını göz yaşartıcı bombayla hedef aldı. Gazze’nin doğusunda yer alan El Bureyc Mülteci Kampı’nda çıkan olaylarda, göz yaşartıcı bombaya maruz kalan gazeteci Sefa Sabit solum zorluğu çekti.

Yahudi yerleşimciler Filistinli çiftçinin tarlasını ateşe verdi

Öte yandan Batı Şeria’nın kuzeyinde bir grup Yahudi yerleşimci, Filistinli bir çiftçiye ait tarlayı ateşe verdi.

Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre, Nablus şehri yakınlarındaki Itamar adlı yasa dışı Yahudi yerleşim biriminde yaşayan bir grup Yahudi, Filistinli bir çiftçiye ait tarım arazisini ateşe verdi.

Filistinli çiftçinin tarlasında ciddi hasara neden olan yangın çevredekiler tarafından söndürüldü.

İsrailli kaynaklar, Filistinli gençlerin sınırın diğer tarafında gönderdiği yanan uçurtma ve balonlar sonucunda, Gazze Şeridi’ne yakın yerleşim yerlerindeki 15 farklı noktada yangın çıktığını, itfaiye ekiplerinin çıkan yangınlara anında müdahale ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “büyük ilerleme” kaydedildiğini belirttiği planın ne zaman açıklanacağı bilinmiyor. Ancak basında, bu planın Filistin sorununun çözümünden çok İsrail’in işgalini pekiştireceği yorumları yapılıyor.

Basındaki iddialara göre plan, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün İsrail’e bırakılmasını, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin büyük bir bölümünün varlığını korumaya devam etmesi ve 5,9 milyondan fazla Filistinli mültecinin topraklarına geri dönmesine izin verilmemesi gibi koşulları içeriyor.

Yüzyılın Anlaşmasını, “Yüzyılın tokadı” olarak niteleyen ve plana karşı olduğunu dile getiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, plana ilişkin detayları ele almak isteyen ABD’li yetkililerle görüşmeyi reddediyor.