Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze’de ateşkes sağlandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze, Mısır’ın ateşkes anlaşmasındaki başarısının ardından sabahın erken saatlerinde sükûnete büründü. Filistinli birliklerin günde ortalama 80 kez bomba ve füze attığı Gazze sınırı yakınlarındaki İsrail yerleşim yerlerinde ve İsrail’in de günde ortalama 70 kez saldırdığı Gazze’de şiddet durdu.

Hamas’ın Gazze Yönetimi Başkan Yardımcısı Halil el Hayya, “Son birkaç saat içerisinde arabulucuların devreye girmesiyle Gazze’de ateşkese geri dönülmesi üzerinde uzlaşı sağlandı” ifadelerini kullandı. Hamas’ın ardından Gazze’deki ikinci en büyük silahlı grup olan İslami Cihad’ın da ateşkese uyduğunu kaydetti.

İslami Cihad yetkilileri de ateşkes anlaşmasına olan bağlılığını bildirdi.

Filistin İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davut Şahab, 2014’te Gazze’de yaşanandan sonraki en şiddetli çatışmaların sonlanması için ateşkes anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Şahab “İsrail anlaşmaya bağlı olduğu sürece Filistinli gruplar da ateşkese uyacaktır” ifadelerini kullandı.

Mısır arabuluculuğuyla 2014 yılında imzalanan ve 51 gün süren anlaşma, sabah saat 4 civarından yeniden yürürlüğe girdi.

Anlaşmaya gece yarısı varıldı ancak iki saat sonra Gazze tarafından yapılan füze saldırısı ve İsrail’in bu saldırıya karşılık vermesiyle yeniden bozuldu. Daha sonra her iki tarafta da ateşkes sağlandı.

Sabah saat 5’te İsrail ve Filistinli birlikler saldırılarını durdurdu ve hayat normale döndü. Çocuklar sınır yakınlarındaki okullarına gitti. Dün her iki tarafta da akşam saatlerine kadar herhangi bir ihlal olmadığını ve anlaşmanın devam etmesi konusunda kararlılık bulunduğu dile getirildi.

İsrail, Hamas ve İslami Cihad Örgütü tarafından varılan anlaşmayı reddettiğini ancak ateşkese ateşkesle karşılık vereceğini duyurdu.

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ateşkese yönelik yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hamas ile bir ateşkes yok. İsrail’in kendine karşı ateş ve terör saldırılarına izin vermeyecek açık bir politikası var. İsrail durumun kötüye gitmesini arzu etmiyor. Fakat bu şiddeti başlatanlar durdurulmalı. İsrail, Hamas’a bu şiddetin bedelini ödetecek.”

İsrailli Eğitim Bakanı Naftali Bennett da yaptığı açıklamada henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Bennett, Ordu Radyosu’na verdiği demeçte “Böyle bir anlaşmaya varmadık. Resmi olmayan anlaşma bile yok. Bu durum diğer tarafın gerilimi tırmandırmayı durdurmasıyla ilgili” ifadelerini kullandı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de resmi bir anlaşma olmadığını aktardı.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Filistinli grupların ateşi durdurması halinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılardan kaçınmaya hazır olduğunu söyledi. Yetkili, bunun gayri resmi bir anlaşma olduğunu ve bombardımanın yinelenmesi durumunda Hamas’a yapılan saldırıların artacağını belirtti.

İsrail güvenlik birimlerinin verilerine göre de Gazze’de şiddet sona erdi.

İki taraf arasında 2014’ten bu yana Gazze’de yaşanan en büyük ve en şiddetli çatışma böylece sona erdi. İsrail en az 65 defa Hamas ve İslami Cihad Örgütü’nün mevzilerini bombaladı. Filistin yaklaşık 80 defa İsrail’i bombaladı. İsrail tarafında en az 166 defa uyarı sireni çaldı. İsrail’in salı günü Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırıda herhangi bir Filistinli yaralanmazken 3’ü asker 5 İsrailli şarapnel parçalarıyla hafif şekilde yaralandı. Gözlemciler, tarafların yeni bir çatışma yaşanmaması için sivilleri hedef almadığı görüşünde.

İsrailli analistler, Başbakan Netanyahu’nun Avrupa ziyaretinden önce Gazze meselesini gündeme getirmeyerek çatışmaların tırmanmasını önlemeye çalıştığı görüşünde. Netanyahu, Almanya, Fransa, Belçika ve İngiltere ziyaretlerinde İran’ın nükleer dosyasını görüşmeyi hedefliyor.