Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze’de gençler, kuşatma dışında bir hayatın hayalini kuruyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze Şeridi sakinleri, 2018 yılını bitmek bilmeyen krizlerle karşılıyor. İsrail’in bölgeye yönelik uyguladığı kuşatma 11. yılına girerken, Gazze’deki yaşam şartları giderek kötüleşiyor. Filistin hükümetinin ulusal uzlaşıya varılması için Hamas’a çeşitli yaptırımlar uyguladığı son 6 ayda, bu yaptırımların bedelini Gazze halkı ödedi. Bölgede, elektrik ve su krizlerine hükümet tarafından uygulanan maaş ambargosu da eklendi.

Rakamlar, günlük 880 tırlık ticari araç girişinin olması gereken Gazze’ye giren ticari tırların sayısının, tüccarların mal satın alamaması nedeniyle son 3 ayda, 500 tıra gerilediğini gösteriyor. Gazze’deki çalışma gücünde daha önce görülmemiş bir düşüş yaşanırken, 2017 yılı kuşatmanın en çetin yılı oldu.

Son günlerde, Gazze’deki bir çok esnaf, ekonomik durgunluğu protesto etmek amacıyla kepenk kapatarak, vatandaşların yarısından fazlasının temel ihtiyaçlarını satın almaya güç yetiremediği zor şartların giderilmesini talep etti.

Gazze’nin Han Yunus kentinde yaşayan Tüccar Muhammed el-Astal (56), Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Tüccarlar, aşamalı olarak kendilerini kurtarma güçlerini yitiriyor. Sürekli kaybediyorlar ve Kerem Ebu Selim Sınır Kapısı’ndan geçişine izin verilen mallardan bile faydalanamıyorlar” dedi. Gazze’de alım gücünün çok düşük seviyelere gerilemesine ek olarak gümrük vergilerinin de yükseldiğini ifade etti.

Elektrik krizi devam ediyor

Hasan el-Halebi (43) ise Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Gazze’de hayat katlanılamaz halde. Burada elektrik krizi hala devam ediyor ve bu krize kalıcı bir çözüm getirileceğine dair bir işaret yok” şeklinde konuştu.

Elektrik krizinin yanı sıra yerel halkın evlerine ulaşan içme suyu sıkıntısı gibi çevresel sıkıntıların da devam ettiğini vurgulayan el-Halebi, yaşanan sıkıntılar nedeniyle kadınların en temel ev işlerini dahi yapamaz hale geldiğine dikkat çekti.

3 aylık yardımlar kesildi

Şarku’l Avsat’a konuşan Gazzeli kadın Um Muhammed el-Absi, Gazze’deki binlerce aile ile birlikte kendi ailesinin de zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalıştığını dile getirerek, kendilerine ulaşan 3 aylık yardımların bile kesintiye uğradığını ifade etti.

500 dolar olan 3 aylığını yılbaşında almayı umduğunu söyleyen el-Absi, hükümetin 3 aylık ödemelerini 20 Ocak sonrasına ertelediğini sözlerine ekledi.

El-Absi, 3 aylık periyotlarla kendisine ödenen yardımın dışında herhangi bir geliri olmadığını ve Gazze’deki çoğu ailenin de kendisiyle aynı durumda olduğunu aktardı.

Kuşatmayla Mücadele Komitesi’nin verilerine göre, 2017 yılının ekonomik ve insani açıdan kuşatma altında bulunan Gazze’nin en zor yılı oldu. Komiteye göre, Gazze sakinlerinin yüzde 80’i fakirlik sınırının altında yaşarken, işsizlik yüzde 50 seviyesine çıktı. Bu oran gençler arasında yüzde 60’ı buldu.

Komite’nin verilerine göre, 250 bin işsizin bulunduğu Gazze’de, kuşatma nedeniyle fabrikaların yüzde 80’i kısmen ya da tamamen çalışamaz hale geldi. Gazze’deki yıllık ekonomik kayıp ise 250 milyon dolar.