Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze’de insani durum gittikçe kötüleşiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze’deki yaşam koşulları günden güne daha da kötüleşiyor. Çöküşe sebep olan ekonomik krizler, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden Gazze’ye giren ticari malların koordinasyonunu sağlayan tüccar ve iş adamlarının, işbirliğini durdurma kararı almasına yol açtı.

Gazze Ticaret Odası Medya İletişim Müdürü Mahit Tabba, ‘’Ticari Malların Gazze’ye girmesini sağlayan organizasyonun durdurulması, şehirde klinik ölümlerin baş göstermesine sebep oldu’’ dedi.

Protestolar yapıldı

Şarkul Avsat’a değerlendirmelerde bulunan Tabba, ‘’Tüm özel sektör çalışanları bugün, protesto gösterileri için Gazze’deki Parlamento binası önüne gitti. Kamyon sahipleri de protesto gösterilerine kamyonlarıyla beraber katıldı. Protesto yürüyüşüne katılan kalabalık, Gazze’nin girişindeki Netzarim kavşağından başlayarak protestoların olduğu noktaya kadar geldi’’ dedi.

Gazze’de resmi ya da gayri resmi tüm göstergeler ekonominin çöküşe sürüklenişini gösteriyor diyen Tabba, ‘’Halkın alım gücünün düşmesi tüccarların protestolara başvurmasında büyük rol oynuyor’’ sözlerine yer verdi.

14 sağlık kuruluşu kapatılacak

Ticari malların girişini sekteye uğratan karar, Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamayla eşzamanlı geldi. Zira o açıklamaya göre, binlerce vatandaşa sağlık hizmeti veren 3 hastanenin de içinde yer aldığı toplamda 14 sağlık kuruluşunun kapatılacağı belirtiliyor.

“Ufukta çözüm görülmüyor”

Bakanlık Sözcüsü Eşref Kudret, ‘’Elektrik ihtiyacı karşılanmadığı müddetçe daha fazla sağlık kuruluşunun kapatmak zorunda kalacağız. Bakanlığın yaşadığı yakıt krizi için de şimdilik ufukta bir çözüm parıltısı gözükmüyor’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı İdari İşler Müdürü Mahmud Hammad, ‘’Nasr Çocuk Hastanesine ait jeneratörlerin yakıtı bir haftalık kaldı. Bu durumu düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz’’ dedi.

Elektrik kesintilerinin yaşandığı durumlarda Nasr Çocuk Hastanesi’nin günlük 900 litre yakıt harcadığını belirten Hammad, Sağlık Bakanlığı’nın duruma el atması için tüm kesimlere çağrıda bulunduğunu ve böylesi temel bir hastanenin çalışmalarının durmaması için halkın elini taşın altına koymasını beklediğini bildirdi.

Olağanüstü toplantı düzenlendi

Gazze Sağlık Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze Ofis Müdürü Mahmut Dahir ile olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantının gündem maddesi ise, sağlık sektöründeki durumun daha da kötüleşmesine engel olmak için mevcut verilerin değerlendirmesiydi. Görüşmelerde, yakıt ihtiyacı ve temel ilaç türlerinin tükenmesi gibi krizin ciddi yankıları ele alındı.

Gazze Ulusal Sağlık Örgütü Üyeleri, bir yandan İsrail kuşatmasının ve siyasi bölünmüşlüğün, diğer yanda ise ABD yönetiminin UNRWA’ya uyguladığı mali kısıtlama neticesinde finansman sıkıntısının baş gösterdiği bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek; yaşanan krizin, hastaların hayatları üzerinde ciddi sonuçlara yol açmasına karşı uyarıda bulundu. Sağlık Örgütü Üyeleri, yaşanan siyasi bunalımlardan hastaların dışarda tutulması çağrısını yaptı.

Hudari: Kurtuluş ambargonun kaldırılması

Kuşatmaya Karşı Halk Direniş Komitesi Başkanı Milletvekili Cemal Hudari, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun yarattığı ağır sonuçların hayatın her alanında kendini gösterdiğini belirterek, bunun insanların yaşam koşullarını olumsuz yönde etkilediğini ve durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi. Hudari bu durumdan kurtuluş haritası olarak, ambargonun tamamen kaldırılarak Gazze’ye ticari malların giriş-çıkışlarının serbest bırakılmasından geçtiğini ifade etti.

Hudari Uluslararası Kuruluşlara seslenerek, Gazze’de yaşanan insani krize son verilmesi adına bu kuruluşları bir an önce sorumluluk almaya çağırdı.

Rakamlarla Gazze’deki durum;

– Çoğu üniversite mezunu öğrencilerden oluşan işsizlik rakamları %56’ya ulaştı.

– Açlık sınırına yaklaşan insanların oranı %82’yi buldu. Bunlar Uluslararası kuruluşların yardımlarıyla geçinebiliyor.

– Uluslararası kuruluşlar, fakir kesimi orta gelirli olarak sınıflandırmayı sürdürüyor.

– Ecza depolarında 230 çeşit ilaç tükenmiş durumda.

– Çocukların %40’ı kansızlık ve kötü beslenme koşullarıyla mücadele ediyor.

– 13 binden fazla vatandaş kanser hastalığına yakalanmış durumda. Sınır kapılarının kapalı olduğu şu sıralar ilaca acil ihtiyaçları var.

– 2017 yılında 19 hasta ilaç alamadığı için hayatını kaybetti.

– Evlere sadece 3-4 saatliğine elektrik veriliyor.

– 252 sanayi mekânı İsrail saldırılarında tahrip edildi. Bu durum çok sayıda İşsizliğe yol açtı.

– Gazze’de yıllık 120 bin mezun veren üniversitelerden ayrılan gençler iş bulamamakta.