Gazze: Şaru’l Avsat
Gazze Şeridi’nde Filistin hükümetine bağlı kamu personelleri, bu bayram da maaşlarının yarısını alabildi.
Hükümet personellerinden olan 41 yaşındaki Raid Fadl, 10 bin şikel (500 dolar) civarındaki maaşıyla 18 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor. Fadl, maaşının 950 şikellik (265 dolar) kısmını, ay boyunca evin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı masrafların borcunu ödediğini söylüyor.
Para az ihtiyaç çok
Ramazan Bayramında misafirlere ikram etmek için şeker ve diğer ihtiyaçlarını karşılayan Fadl, kalan parasıyla da bir yandan ay sonunu getirmeyi, diğer yandan da her bayram da yaptığı gibi kız kardeşleri ve çocuklarına bayram harçlığı vermek istiyor.
Bu bayramın Gazze’deki hükümet personelleri için ekonomik açıdan en zor bayram olduğunu söyleyen Raid Fadl, personellerin üst üste 4 aydır maaşlarının yarısını alabildiğini ifade etti.
Diğer Gazzelilerin de durumu Fadl’ın durumundan farklı değil. Kentin çeşitli bölgelerinde kurulan pazarlara akın eden Gazzeliler, parasal durumlarının yeterli olmaması nedeniyle çok az miktarda ya da hiç alışveriş yapamadan evlerine dönmek zorunda kalıyor.
“Bayramın gelişine sevinemiyoruz”
Gazzeli Samar el-Hac, “Mübarek Ramazan Bayramı’nın gelişine sevinemiyoruz” diyerek, Gazze’de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bayramlık elbise bile alamadıklarını dile getiriyor.
Eski bayramları anımsatan el-Hac, “Eskiden bayramın yaklaşmasıyla çocuklar gibi sevinirdik. Bayram öncesi çarşılara gider yeni bayramlık elbiseler alırdık. Ancak bu yıl yaşadığımız sıkıntılar bayram sevincimizi aldı” ifadelerini kullanıyor.
Gazze’deki sivil toplum kuruluşları, yaklaşık 12 yıldır İsrail kuşatması altında yaşayan Gazzelilerin, bu yıl ekonomik açıdan en kötü bayramı yaşadığını belirtiyor.
Halkın yüzde 80’i yardımlarla ayakta durabiliyor
Uluslararası insan hakları kuruluşları, uluslararası toplumun duruma müdahale ederek gerekli yardımları sağlamaması halinde Gazze’nin çevresel ve insani krizle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıyor. Söz konusu kuruluşların verdiği bilgiye göre, Gazze halkının yüzde 80’i insani yardımlarla hayatlarını sürdürüyor.
“Gazze halkı oldukça kötü bir bayram geçiriyor”
Konuya ilişkin Şarku’l Avsat muhabirine bilgi veren Gazze Yasa Komitesi Üyesi Cemal el-Hadri, İsrail kuşatması ve maaş krizi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden Gazze halkının oldukça kötü bir bayram geçirdiğini söyledi.
El-Hadri, yaşanan sıkıntılar nedeniyle Gazze’nin bayram sevincini yaşayamadığını belirterek, uluslararası topluma Gazze’deki sıkıntıların giderilmesi için hızlı ve etkili müdahalelerde bulunma çağrısı yaptı.
Kuşatmanın kaldırılması için İsrail’e baskı yapılması gerektiğini ifade eden el-Hadri, başta maaş konusu olmak üzere, Gazze’de yaşanan çeşitli sıkıntıların giderilmesi için Filistin hükümetinin de insiyatif alması gerektiğini vurguladı.