Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze’de üniversite mezunlarının yüzde 60’ı işsiz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

El-Ezher Üniversitesi Bilgi Teknolojileri bölümünden mezun olan Eymen Ebu Hasenat, çoğunluğu Batı Şeria’da olmak üzere Filistin topraklarında işçi arayan firmaların düzenli olarak ilan verdiği internet gazetelerini her gün okuyor. Sonuç olarak o da, Gazze’de on binlerce işsiz gençler arasına katıldı.

Filistin resmi istatistiklerine göre, 2016 yılında Gazze Şeridi’nde yaşayan gençlerin sayısı 542 bine ulaştı. 275 bini erkek ve 267 bini kadın olan bu gençlerin çoğu işsiz.

27 yaşına yaklaşan Ebu Hasenat, Gazze’deki ağır güvenlik önlemleri, işgal güçleri tarafından etraflarındaki çemberin daraltılarak geçişlerin kapatılması ve geleceğe dair umutsuzluğunun kendisini göç etmeye zorladığını söyledi.

Ebu Hasenat, Gazze’de kendisinin ve ailesinin geçimin sağlayacak iş fırsatı olmaması sebebiyle evlilik planı yapmadığını ve bu nedenle zorunlu olarak göçü düşündüğünü ifade etti.

Filistinli genç, ekonomik durum sebebiyle zor bir yaşam süren binlerce genç gibi seçeneklerinin az olduğunu dile getirdi. Geçici iş seçeneklerinin de artık mevcut olmadığını ve bu durumda umutsuzluğun normal olduğunu söyledi.

Ebu Hasenat, “Bu, geçici bile olsa herhangi bir alanda iş arayan gençlerin ve mezunlardan çoğunun karşılaştığı bir durum. Deniz kenarında veya halka açık parklarda sıcak içecek satışında çalışan mezunlar var” dedi.

11 yıl önce bir soykırım ablukasını yaşayan Gazze Şeridi’nde, özellikle sabit bir iş fırsatı yakalayamayan gençler nazarında işsizlik önemli oranda artıyor. Şarku’l-Avsat’ın ulaştığı rakamlar gösteriyor ki, yüzde 53’ü üniversite mezunu olan gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı işsiz.

İstatistiklere göre, Gazze Şeridi’ndeki üniversite ve kolejlerden, 21 bin öğrenci her yıl mezun oluyor ve bunların içinde yaklaşık 14 bin lisans mezunu var. Bunların yaklaşık yüzde 48’i mezun olduktan en az bir yıl sonra geçici bir iş bulma şansına erişirken, yaklaşık yüzde 25’i mezuniyet sonrası kendi alanlarında yeni bir iş fırsatı yakalayabiliyor. 2007 yılında Gazze Şeridi’ni Hamas’ın devralmasından beri şiddetli savaşların meydana gelmesi, bölünmenin etkileri ve kuşatma sebebiyle daralan ekonomik koşullar sebebiyle, Gazze’deki istihdam olanakları azaldı ve binlerce genç işsizler safına katıldı.

Son zamanlarda, Gazze’deki onlarca Filistinli genç Türkiye ve Avrupa’ya göç etmeyi başardı. Ama Avrupa ülkelerindeki mültecilerin iki kat artması nedeniyle kıskanılmaya değmeyecek yaşam koşullarında yaşıyorlar.

BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, Gazze’de yoksulluk ve işsizliğin korkunç olarak nitelendirebilecek boyuta ulaşacağını söyleyerek uyarıyorlar.

UNRWA Operasyon Direktörü, son zamanlarda Gazze Şeridi’nde art arda yaşanan, çalışanların maaşlarının azaltılması, elektrik ve suların kesilmesi gibi krizler sonucunda çok trajik durumlar yaşandığını ve bu krizler için geçici değil, kalıcı çözümler bulmak gerektiğini söyledi. Direktör bu konuda, “Gazze karanlıkta ve Gazzeliler trajik durumlar yaşıyor. Bütün bunlar umut kaybına yol açacak ve sonuçları dramatik olacak. Bu sebeple, bu durumu herkes göz önüne almalıdır” dedi.